Gyomortükrözés, Gasztroszkópia - Medicover Kórház

Gyomortükrözés (Gasztroszkópia)

Mi a gyomortükrözés?

A tápcsatorna felső szakaszának jelenleg a legkorszerűbb vizsgálati módszere a gyomortükrözés (gasztroszkópia), mellyel a nyelőcső, a gyomor, a patkóbél betegségeit – gyulladást, fekélyt, rosszindulatú daganatokat – diagnosztizálja az orvos.

A gasztroszkópia nem csupán diagnosztikai eljárás, hanem gyógyításra is használják. Segítségével bizonyos esetekben elállíthatóak a tápcsatorna felső szakaszának vérzései, polipokat tud kimetszeni a gasztroenterológus szakorvos, de a lenyelt idegentestek kiemelésére is alkalmas. Nagy előnye, hogy a beavatkozás során szövettani mintavételre is van lehetőség.

Várjuk kérdéseit!

Töltse ki űrlapunkat és kollégánk hamarosan felveszi önnel a kapcsolatot.

Felkészülés a vizsgálatra

A gyomortükrözés egyébként nem igényel különösebb előkészítést, az egyetlen szükséges előkészület, hogy a vizsgálat előtt 6 órával ne egyenek, és 4 órával korábban már ne is igyanak!

Természetesen a beavatkozást minden esetben megelőzi szakorvosi konzultáció, mely során a gasztroenterológus szakorvossal egyeztetik a vizsgálathoz szükséges előkészületeket a kórtörténetének, gyógyszerszedési szokásainak, esetleges gyógyszerérzékenységének megfelelően.

Így történik a vizsgálat

A gyomortükrözés fájdalommentes, jól tolerálható, általában mindössze öt-tíz percet vesz igénybe.

A vizsgálat kezdetekor (amennyiben nem áll fenn gyógyszerérzékenység) Lidocain spray-vel érzéstelenítjük a torkát, majd az oldalára fektetjük. Ezt követően egy hajlékony, kisujjnyi vastagságú eszközt (gasztroszkópot) vezetünk le a szájon át a nyelőcsőbe, majd a gyomron keresztül a nyombélbe. A vizsgálat kevés levegő befújásával jár, ami ez enyhe hasi feszülést okozhat, de erre szükség van, mert így jobban látható és precízebben vizsgálható a szervek nyálkahártyája. Mivel az eszköz nem a légutakba kerül, ezért a légzés zavartalan marad végig a vizsgálat során.

Élénk a garatreflex esetén (pl. fogászaton is erősen öklendezik) a vizsgálattal járó hányinger, öklendezés leküzdésére asszisztenseink segítenek a megfelelő légzéstechnika alkalmazásában. Amennyiben ez sem segít, akkor van lehetőség a vizsgálatot felszínes altatásban is elvégezni. Valamint ha a páciens igényli, a Medicoverben lehetőség van a vizsgálat előtt nyugtató injekciót is kérni.

Gasztroszkópia vizsgálat - Medicover Kórház és Klinika
Gasztroszkópia beavatkozás - endoszkóp - Medicover Kórház és Klinika
Endoszkópos beavatkozás

Lehetnek szövődményei a gasztroszkópiának?

A gyomortükrözés okozta szövődmények a tapasztalt szakembereknek köszönhetően nagyon ritkák – kb. 10.000 vizsgálatból 1 esetben fordulnak elő. Ilyen szövődmények lehetnek: érzéstelenítő vagy nyugtató injekció iránti érzékenység, műszer okozta sérülés, szövettani mintavétel utáni kisebb vérzés.

Ezt tegye vizsgálat után

Azok az ügyfeleink, akiknél helyi érzéstelenítésben történt a gasztroszkópia, körülbelül egy órán át ne egyenek és ne igyanak, a félrenyelés veszélye miatt, de egyébként akadálytalanul folytathatják napi rutintevékenységüket a vizsgálat után.

Aki nyugtató injekciót kapott, vagy felszínes altatásban részesült, annak a vizsgálat napján nem javasolt a gépkocsivezetés, a reakcióképesség csökkenése, a reflexek átmeneti lassulása miatt.

Jelentkezzen be a

(+36 20) 440 2868

telefonszámon

Vagy ajánlja oldalunkat ismerőseinek!

FacebookLinkedInGoogle+SkypeEmail
Kérjük töltse ki űrlapunkat!
 

Név*

E-mail cím*

Telefonszám*

Üzenet*

Kérjük használja a Captcha mezőt*

*kötelező mező

Vállalati egészségbiztosítási csomag ajánlatkérés

Név (kötelező)

Cégnév (kötelező)

E-mail cím (kötelező)

Telefonszám (kötelező)

Melyik biztosításunk érdekli? (kötelező)

Hány fő biztosítását tervezi? (kötelező)

Megjegyzés

Kérjük használja a Captcha mezőt*