Alagút szindróma torna
Alagút szindróma torna
2017-04-24
Az altatás kockázatai
Az altatás kockázatai
2017-05-10
Vissza a Blogra

Mitől alakul ki az epekő?

Mitől alakulhat ki az epekő?

Mitől alakulhat ki az epekő?

Az epekövesség mára népbetegséggé nőtte ki magát, hiszen a magyar lakosság csaknem 15 %-át érinti.

Egyetlen végleges gyógymódja az epehólyag teljes eltávolítása, azonban ha jobban megismerjük a szerv működését, és tudjuk milyen tényezők hajlamosítanak az epekő kialakulására, elejét vehetjük a kellemetlenségeknek.

Mi az az epe?

Az epe a máj által termelt folyadék, mely a körte alakú, néhány centiméteres epehólyagban tárolódik. Az epe rendkívül sok összetevőből épül fel: azonban legnagyobb százalékban vizet, emellett koleszterint és az epe sárgás színét adó bilirubint és biliverdint tartalmaz. Szervezetünk akár napi egy liter epét is termelhet.

Az epe fő funkciója a zsírok lebontása és azok felszívódása a szervezetünkben.

Miből alakul ki az epekő?

Epekő - Epekövesség - Medicover Magánkórház

Mikor epekövességről beszélünk, természetesen nem igazi kövekre gondolunk: az epeváladékból kisebb kristályok válnak ki, melyek összetapadva egyre nagyobb méreteket ölthetnek. Alapvetően két fajtájuk van a koleszterinkő és a pigmentkő, ezek alapján határozhatók meg a kiváltó okok is.

A koleszterinkő a leggyakrabban előforduló típus. Általában sárgás-zöldes színű, és ahogy az elnevezés is következtetni enged, akkor alakul ki, amikor a máj a normálisnál több koleszterint választ ki.

A pigmentkövek ritkábban fordulnak elő, sötétebb színűek és kisebbek. A máj által termelt bilirubinból képződnek. Legtöbbször máj és epeproblémákkal (májzsugor, epeúti fertőzések) küzdő betegeknél fordulnak elő.

Milyen tényezők hajlamosítanak epekövességre?

Több okból is kialakulhatnak epekövek a szervezetünkben, van, hogy nem derül fény a konkrét kiváltó okra, azonban az életvitelünk ezen betegség esetén is árulkodó lehet.

 • Sokszor a genetika, örökletes tényezők is szerepet játszanak, ha a családban előfordult már, Önnél is nagyobb valószínűséggel alakul ki epekő
 • Túlsúly (mivel a túlsúlyos emberek több koleszterint termelnek ami a koleszterinkő alkotóeleme)
 • Magas koleszterin szint (normál testsúly mellett is)
 • Túl zsíros étrendet követő emberekben gyakrabban fordul elő
 • Nőknél gyakoribb, mint férfiaknál (különösen terhesség vagy hormonpótló készítmények szedésének ideje alatt)
 • Cukorbetegség
 • Egyéb kísérő betegségek (pl. Chron-betegség, epehólyag ürítési problémák)
 • Szigorú diéta, böjtölés ideje alatt is hajlamosabbak lehetünk az epekövek kialakulására, hiszen ilyenkor ritkábban ürít az epehólyag, lehetőséget adva a benne lévő szárazanyag kikristályosodására

Milyen esetekben melyik epeműtét indokolt?

Manapság az epeműtét 90%-ban rutinszerűen laparoszkóppal történik. Természetesen azonban ennek is vannak bizonyos technikai és általános feltételei, melyeknek meg kell felelni ahhoz, hogy elvégezhető legyen a beavatkozás.

Milyen étrendet kell követnem epehólyag műtét után?

A műtétet követően Önnek nem lesz többé epehólyagja, ami tárolhatná a máj által megtermelt epét. Ehhez, a megváltozott helyzethez a szervezetének is alkalmazkodnia kell, amit megfelelő diéta betartásával Ön is elősegíthet.

 • András Néder

  “Szigorú diéta, böjtölés ideje alatt is hajlamosabbak lehetünk az
  epekövek kialakulására, hiszen ilyenkor ritkábban ürít az epehólyag,
  lehetőséget adva a benne lévő szárazanyag kikristályosodására”
  No lám itt van máris egy ellentmondás. Az epekő kialakulásának tehát az egyik oka az alacsony zsírfogyasztás. Lelassul az epehólyag működése az epe pang és kő képződhet. A rendszeres zsírfogyasztás serkenti az epe működését ami csökkentheti az epekő képződését. A zsírfogyasztás nem káros, hanem kívánatos minden embernél.

 • András Néder

  Tisztelt Medicover Kórház!
  Tájékoztatójukban a nagyobb mennyiségű zsírfogyasztást és a koplalást is epekő kialakulásának okául tüntetik fel. Esetembe mely epetáji panaszok kialakulásából álltak a rendszeres zsírfogyasztás és a Máriatövis tabletta fogyasztása megszüntette a panaszaim nagy részét. Ettől még lehet, hogy nem gyógyultam meg véglegesen. Van e ilyen tapasztalatuk és ezzel kapcsolatban érdemes e egy kivizsgálásra elmenni önökhöz, Tisztelettel: Néder András

 
Kérjük töltse ki űrlapunkat!
 
*kötelező mező
Vállalati egészségbiztosítási csomag ajánlatkérés
 
*kötelező mező