Amit az allergiáról tudni érdemes
Amit az allergiáról tudni érdemes
2017-08-09
Mikor beszélhetünk soványságról és elhízásról? Mi az ideális testsúlyunk?
Mikor beszélhetünk soványságról és elhízásról?
2017-08-17
Vissza a Blogra

Mikor gyanakodhatunk ételallergiára?

Mikor gyanakodhatunk ételallergiára?

Tudjuk, hogy az allergia a szervezet immunválaszát jelenti egy, a szervezetbe került anyaggal szemben. Sok ember szervezete nehezen tolerálja bizonyos ételek fogyasztását (amely az immunrendszer túlérzékeny reakcióját jelenti), a valódi táplálékallergia (köznapi nevén ételallergia) szerencsére jóval kevesebb esetben fordul elő, mint gondolnánk.

Először is fontos különbséget tennünk az táplálékallergia és az táplálékintolerancia között. Míg az allergia (túlérzékenység) veszélyesebb, akár halálos kimenetelű is lehet, addig az intolerancia esetében (ami egy elviselni képtelenséget jelent) némely ételek elfogyasztása után kellemetlen tünetek jelentkeznek.

Mitől alakul ki ételallergia?

Ne felejtsük el, hogy a világon az összes allergiás megbetegedés előfordulása nő, beleértve a bőr, légúti és emésztőrendszeri panaszokat. A XXI. század elején olyan mértékű ipari fejlődésnek lehettünk tanúi, amely során az élelmiszeripar ontja magából a finomított, túlfinomított és feldolgozott élelmiszereket, amelyek nagy mennyiségben tartalmaznak önmagukban is jelentős allergén hatással bíró összetevőket. A mesterséges tartósítószerek, ízfokozók, állagjavítók, színezékek és egyéb adalékanyagok jelentős allergén hatással rendelkeznek.

Milyen tünetek jelentkezhetnek ételallergia esetén?

Az allergiás reakció lehet kellemetlen ám veszélytelen, egyes esetekben azonban akár életveszélyes is. A tünetek az étel elfogyasztása után pár perccel vagy néhány órával jelentkezhetnek, attól függően milyen típusú táplálékallergia áll fenn:

 • szájzsibbadás;
 • az ajkak, nyelv, torok, arc vagy a test nyálkahártyájának megduzzadása;
 • az orr nyálkahártya megduzzadása, amely ziháló légzésben, súlyosabb esetben komoly légzési nehézség formájában jelentkezik;
 • bőrviszketés;
 • csalánkiütés – gyorsan kialakuló, kiemelkedés nélküli piros foltok a bőrön, amelyek változatják helyüket a bőrfelületen.
 • ekcéma – lassan kialakuló durva felszínű bőrmegvastagodás, repedezések, pikkelyesedés, hámlás és viszketés jellemzi, amely általában ott alakul ki, ahol az ételfogyasztás után a szervezet több hisztamint engedett felszabadulni;
 • hasi fájdalmak, hasmenés, hányás, émelygés;
 • szédülés, ájulás.

Az allergia legsúlyosabb megjelenési formája az úgynevezett anafilaxia, amely életveszélyes tünetekkel jár együtt és azonnali orvosi ellátás szükséges. Az alábbi tünetek jellemzik:

 • légutak szűkülete – torokduzzanat (gombócérzet), a hörgők és hörgőcskék összehúzódása;
 • vérnyomáscsökkenés – (értágulat alakul ki) gyengeség, szédülés formájában jelentkezik, súlyos esetben eszméletvesztést és halált okozhat;
 • gyors pulzus – a szervezet válasza az értágulatra, amellyel ellensúlyozni próbálja a megzuhant vérnyomást.

Milyen ételek válthatnak ki allergiás reakciót?

Leggyakrabban az élelmiszerek bizonyos fehérjéi okozzák a kellemetlen allergiás tüneteket. Az alábbi ételek fogyasztására érdemes figyelmet fordítani:

 • tejtermékek,
 • tojás,
 • olajos magvak (dió, mogyóró, szezámmag),
 • szójabab,
 • halételek,
 • rákfélék.

Milyen vizsgálati módszerek állnak rendelkezésünkre?

A táplálékallergia kivizsgálására a különböző nutritív panelek során vérvétel segítségével megmérhető a szervezet által termelt allergén specifikus ellenagyag mennyisége (IgE antitestek).

A bőrpróbával (Prick teszt) végzett vizsgálat csak sugallhatja, hogy a vérvétellel végzett teszt eredménye helytálló. Ebben az esetben a bőrpróba eredményének egyeznie kell az étel elfogyasztása után fellépő tünetekkel, valamint a vérvételből nyert eredményekkel.

Hogy szüntethetők meg a tünetek?

Legtöbb esetben az étkezési napló vezetése és a kizárásos diéta vezetnek eredményre, amikor a tünetek enyhítésén vagy teljes megszüntetésén dolgozunk. A diétát orvosi felügyelet mellett, három hétig kell alkalmazni. Ha a tünetek enyhülnek, fokozatosan, egyenként vissza iktatjuk étrendünkbe a kérdéses allergéneket tartalmazó ételeket. Ha ismét allergiás tünetek lépnek fel, beigazolódik a gyanú.

Amennyiben a fent említett tüneteket tapasztalja, javasoljuk, hogy feltétlenül keresse fel szakorvosát, kérje gasztroenterológus és dietetikus, bőrgyógyász vagy allergológus segítségét.

 
Kérjük töltse ki űrlapunkat!
 
*kötelező mező
Vállalati egészségbiztosítási csomag ajánlatkérés
 
*kötelező mező