A májbetegségek tünetei és diagnosztikai eljárások
A májbetegségek tünetei és diagnosztikai eljárások
2017-09-06
2-es típusú cukorbetegség
Mit kell tudni a 2-es típusú cukorbetegségről?
2017-09-12
Vissza a Blogra

A Fizioterápia Világnapja

Fizioterápia Világnapja - Szeptember 8.

1951. szeptember 8-án alapult meg a Gyógytornászok Világszövetsége, melynek emléket állítva 1995 óta minden évben ezen a napon ünnepli a szakma a Fizioterápia Világnapját. Ez a nap lehetőséget ad arra, hogy szélesebb körben felhívja a figyelmet a fizioterápia fontosságára és lehetőségeire a mozgásszervi problémák kezelésében. Magyarországon 1998 óta kerül megszervezésre.

Mivel foglalkozik a fizioterápia?

A fizioterápia a természet fizikai és kémiai energiáit, használja a különböző mozgásszervi megbetegedések megelőzésére, gyógyítására és rehabilitációjára.  Ennek okán a legősibb gyógymódok egyikeként ismert, ugyanis már az ősember is használta a víz, a napfény és különböző gyógynövények erejét gyógyításra. A fizioterápia eszköztárába sorolunk tehát minden olyan módszert, ami a fény, a víz, a levegő, a klíma vagy a mozgás hatásmechanizmus energiáit használja.

Fizioterápia vagy fizikoterápia?

A köznyelv gyakran keveri ezt a két fogalmat, holott nem teljesen ugyanazt jelenti. A fizikoterápia a fizioterápián belüli kezelések egy csoportját foglalja magában, mely mesterséges fizikai energiákat használ a kezelés során. Ilyen az elektroterápia (TENS), ultrahang, polarizált fény, valamint a lökéshullám terápia.

Hogyan alkalmazzák?

Fájdalommal és mozgásbeszűküléssel járó panaszok esetén javasolt reumatológus vagy ortopédus szakorvosok felkeresése a pontos diagnózis felállításához, hogy a legmegfelelőbb kezelést kapja a páciens.  Szakorvosaink konzervatív (nem műtéti) gyógymód alkalmazása esetén leggyakrabban komplex fizioterápiás kezelést javasolnak, mely magában foglal gyógytornát és/vagy gyógymasszázst is a fizikoterápiás kezelések mellett.

Ezen kívül fizioterápia alkalmazása rehabilitáció céljából javasolt egyes ortopédiai műtétek, például térdprotézis beültetés (Link) után is.

 
Kérjük töltse ki űrlapunkat!
 
*kötelező mező
Vállalati egészségbiztosítási csomag ajánlatkérés
 
*kötelező mező