Hogyan befolyásolja a szürkehályog eltávolítás a látást?

Fájdalmas a szürkehályog műtét?
Fájdalmas a szürkehályog műtét?
2017-06-26
Semmelweis-nap, a magyar egészségügy napja
Semmelweis-nap, a magyar egészségügy napja
2017-06-29
Vissza a Blogra

Hogyan befolyásolja a szürkehályog eltávolítás a látást?

Hogyan befolyásolja a szürkehályog eltávolítás a látást?

Szürkehályog eltávolító műtét - Medicover Magánkórház

Biztosan Ön is gondolkozott már azon, hogy a szürkehályog eltávolítása befolyásolja-e a látását, és ha igen, hogyan.

A következőkben elmondjuk, mi történik a műtét alatt és után, és mindezek hogyan hatnak az Ön szeme világára.

A műtét célja, hogy eltávolítsa a szürkehályog által borított szemlencsét.

Ezt orvosa úgy teszi, hogy ultrahang segítségével apró darabokra bontja az érintett szemlencsét, majd biztonságosan eltávolítja ezeket. Így nem a szürkehályog kerül eltávolításra, hanem maga a szemlencse is.

Ezután orvosa egy műlencsét helyez az eredeti helyére. Ez a lencse tökéletesen illeszkedik az Ön szemének méreteihez és átveszi az eredeti lencse szerepét.

Alapos kivizsgálás szükséges, hogy az Ön látását, szemeinek problémáit és szemének pontos méretét megtudja orvosa, hogy ehhez a megfelelő lencsét elkészíthesse.

A megfelelő szemlencse kiválasztása

Ahogy korábban is írtuk, szemész szakorvosa alapos vizsgálatoknak veti alá az Ön szemét, majd elmagyarázza az egyes műlencsefajták előnyeit, hátrányait és javallatát. A végső döntést természetesen együtt fogják meghozni, az Ön igényeit és kívánságait figyelembe véve.

Ez minden bizonnyal izgalmas hír lesz az Ön számára, hiszen a műtét és a választott műlencse nagyban javíthatja látását és életminőségét.

A szemlencse és összességében a műtét célja is a szem szürkehályog előtti állapotának visszaállítása. A műlencse átveszi az Ön természetes lencséjének a szerepét, és sok esetben olyan mértékben korrigálja a látást, mint egy szemüveg vagy kontaktlencse.

Többféle műlencse áll az Ön és orvosa rendelkezésére, mind különböző céllal jött létre:

 • Monofokális lencsével Ön egy előre meghatározott távolságra láthat tisztán, ez lehet közel, távol vagy köztes távolság is.
 • Multifokális lencsével a szemüveg viselése teljesen elhagyható a legtöbb esetben. Ezzel a lencsével közelre és távolra is tisztán láthat.
 • Az úgynevezett tórikus lencse a szemtengelyferdülést korrigálja, és emellett egy távolságra tiszta látást biztosít.
 • Az alkalmazkodó műlencse, ahogy neve is sugallja, fókuszt váltva tud bárhová irányulni, ezzel teljes tisztánlátást biztosítva.

Minden lencse rendelkezik előnyökkel és hátrányokkal is, melyeket mérlegelniük kell a kiválasztási folyamat során.

Mire számíthatok a műtét után?

Most már Ön is tudja a műlencse kiválasztás és beültetés hatásait, és hogy akár teljesen megszüntethetik a látásproblémákat, így a szemüveg vagy kontaktlencse hordása nem lesz szükséges többé.

Ez azt is jelenti, hogy Ön látványos életminőségbeli javuláson megy majd végbe, és visszatérhet azokhoz a dolgokhoz, amiket korábban előszeretettel csinált, mint kontakt sportok, úszás, tánc stb.

Ennek ellenére, ha az Ön látásromlása rendkívül súlyos volt, előfordulhat, hogy a műtét után is szüksége lesz szemüvegre, még ha gyengébb erősségű is.

Olvasson bővebben a műtétről, indikációiról, tünetekről és a műtéthez köthető fájdalomcsillapításról itt.

 • Erika Szilágyi

  Sajnos, a lencse beültése után (kb.2 év,ill.változó) “utószürkehályog” ujból kialakul…bizony,a lencsén is kialakul….ilyenkor lézerrel “szedik” le az uj hályogot…mint nálam. Erre a megoldásra hónapokat kell várni,addig “természetesen” a másik szem erőltetve lesz,akár romlik…szóval,nem lehet tökélets egyszeri mütétre számitani.

  • Julianna Aranyi

   Az én szememet 2 éve mütötték, de azóta sem látok jól, sőt rosszabbul látok mint a mütét előtt. Az orvosnő – aki mütött – folyton mükönnyet ajánlja, amit ha becsepegtetek még rosszabbul látok. Folyton be van gyulladva a szemem, vörös és homályos a látásom. Tudna e valaki olyan orvost aki megnézné, hogy mi lehet itt a baj. Nem találom megoldásnak azt, hogy hetente-kéthetente sztereoidos cseppeket kapjak, ez nem jó szerintem, a doktornő nem mondott véleményt, vagy eltitkol valamit.

 • Sárdi Zsuzsanna

  Nekem a napokban csinálták meg a műtétet. Remekűl sikerült. Némi csalódás az ügyben, hogy újabb devianciákkal kell együtt élnem, míg a másik szem is nem lesz ” felújítva”, és a végleges állapothoz kell majd alkalmas szemüveget megtalálni.. Ez vélhetőleg több hónap, de örülök, hogy elkezdtem, mert csak így lehet a végére érni!

 • Váradi Ildikó

  14 éve volt a műtétem, akkor még nem magyaráztak semmit, a műtét sikerült és azóta is nagyon jó a szemem,csak akkor kell a gyenge szemüveg ha sokat nézem a tévét, vagy nettezek, A műtétemet a Dél pesti kórházban ,Szabó Ida doktornő végezte akinek még most is csak köszönettel tartozom.

 • Jozsef Sztancsik

  Nekem ez előtt egy hónappal volt szemműtétem szürke hályog miatt. Már annyira rossz volt a látásom, hogy azzal a szemmel 2 m távolságból nem ismertem fel arcokat. A vastag szürke hályog, a “tokot is szétnyomta”. E hónap ( nov.9.-n) voltam a harmadik kontrollvizsgálaton , és már akkor a “szám-betű” táblán le tudtam olvasni a “betűknél” a legutolsó( ! ) “piciny (kettős betű) egyik betűjét!! A másik szemmel, már sajnos nem voltam ilyen sikeres! ( Szoktam tesztelni apró, pici dolgokon ( szám, vagy betű ) műtött szememet, és egyszer-kétszer volt olyan, hogy- amit előtte tisztán láttam, a körvonalát stb-, akkor picivel homályosabban láttam. Majd másnapra, magától megjavult. Gondolom mindezt a szem fáradsága okozhatta. ) Azóta szemüveg nélkül tudok számítógépezni, a gépen írni, gépről olvasni. A műtétet a Dél-Pesti kórházban végezték el, kifogástalanul. Nagyon nagy köszönettel tartozom CSIKÓS doktornőnek, a lelkiismeretes munkájáért!! A műtét, és az utána következő időszak is, teljesen fájdalommentes volt!

 • Kovács Anna

  Október elején volt az első műtétem, ami nagyon jól sikerült ! Már másnap nagyon tisztán láttam ! alig vártam, hogy december legyen és a másik szemem is műtétre kerüljön… Nagyot csalódtam….Sokkal rosszabbul látok, mint a műtét előtt . Mintha tejüvegen keresztül néznék, ha letakarom a kezemmel a másik szememet . Még azt sem látom, hogy ami előttem van papír, üres e vagy már írva van rajta ! A TV melletti órán nemhogy az időt nem látom, még az órát sem ! Kérdésemre a doktornő azt mondta, hogy várjak türelemmel, 4-6 hét a teljes gyógyulási idő ! Könyvelésben dolgozom, egy szemmel leszek kénytelen tenni a dolgomat ! biztosan jól kifárad a szemem.., ….de kénytelen leszek várni, hátha csoda történik !

  • Ferencné Kálmán

   Nem történik csoda!

 
Kérjük töltse ki űrlapunkat!
 
*kötelező mező
Vállalati egészségbiztosítási csomag ajánlatkérés
 
*kötelező mező