Belgyógyászat

Mit jelent a belgyógyászat?

A belgyógyászat a mai orvostudomány egyik legszerteágazóbb területe, hiszen a belső szervek – hasüregben, mellkasban elhelyezkedők – kóros elváltozásaival, azok gyógyításával foglalkozik.

Belgyógyászati vizsgálat leggyakrabban akkor javasolt, ha a panaszok valamilyen belső szervet érintenek és azok viszonylag általánosak, így további kivizsgálást igényelnek.

Belgyógyászati szakrendeléseken a szűrővizsgálatok mellett, a gyakran előforduló panaszokkal (pl: influenza, nátha, fejfájás, hasi fájdalmak, stb.) jelentkező páciensek kivizsgálása, kezelése történik. Akut betegségek és krónikus állapotok gondozását végzik a szakmai protokolloknak megfelelően.

A belgyógyászat az a kulcs szakág, amely összefogja a többi szakterületet, ezeket átlátja, összefüggésbe helyezi, és így állit fel diagnózist, kezelési tervet.

Jelentkezzen be a +36 1 465 3131 telefonszámon!

A belgyógyászat vizsgálati területe: a belső szervek
A belgyógyászat vizsgálati területe: a belső szervek

Mivel foglalkozik a belgyógyászat?

A belgyógyászat átfogó voltából adódóan mára több speciális szakterület nőtte ki magát belőle, hogy még speciálisabb, adott szervekre koncentrált tudásbázist biztosítson a betegségek diagnosztizálásához és kezeléséhez. Ezek a következők:

A belgyógyász ezeknek a területeknek diagnosztikai és terápiás módszereit hangolja össze, monitorozza a szakvizsgálatok eredményeit és gondozásba veszi a pácienst.

Milyen panaszokkal érdemes belgyógyászt felkeresni?

A belgyógyászati szakrendeléseken az általános szűrések, kivizsgálások, prevenciós oltások mellett akut és krónikus belgyógyászati panaszokkal egyaránt jelentkezhetnek. Ilyen „általános” panaszok lehetnek:

 • hasi fájdalom
 • mellkasi fájdalom
 • nehézlégzés
 • felső- és alsó légúti panaszok
 • fejfájás, szédülés
 • hányásos, hasmenéses panaszok
 • lázas állapotok

A belgyógyász szakorvos a tünetek alapján, szükség esetén további szakorvosi vizsgálatokat rendelhet el a diagnózis felállításához.

Belgyógyászati szakrendelést szűrő jellegű állapotfelmérés céljából panaszmentesen is érdemes egy-két évente felkeresni!

belgyógyászat belgyógyász vérnyomás mérés
belgyógyászat belgyógyász vérnyomás mérés

Töltse ki űrlapunkat és kollégánk felveszi Önnel a kapcsolatot!

Mi történik a belgyógyászati vizsgálat során?

A belgyógyászati vizsgálat tartalmazza a részletes kórelőzmény felvételét, teljes körű fizikális vizsgálatot, a kivizsgálás további menetének szükség szerinti megtervezését és megszervezését.

A belgyógyászati konzultáció első lépéseként a szakorvos kikérdezi a pácienst a kórelőzményről: milyen betegségei voltak, milyen betegségek fordultak elő a családban, járt-e már orvosnál a fennálló problémával, kapott-e korábban bármilyen kezelést, gyógyszert. Ezután a panaszokról, azok jellegéről, erősségéről és helyéről kérdezi ki a pácienst. Ezt követi a fizikális vizsgálat, melynek során a belgyógyász szakorvos tapintással ellenőrzi a belső szervek állapotát, érzékenységét, meghallgatja a szívet és a tüdőt és áttapintja a pajzsmirigyet, megméri a páciens vérnyomását.

A szakorvos a betegség vagy a vélt betegség jellegétől függően további vizsgálatokat is elrendelhet: labor vizsgálatotultrahang vizsgálatot, képalkotó diagnosztikai vizsgálatokat, EKG-t, illetve egyéb kapcsolódó szakorvosi vizsgálatokat.

Milyen kezelési lehetőségek vannak belgyógyászati panaszokra?

A vizsgálatok után a diagnózist követően a belgyógyász szakorvos személyre szabott kezelési tervet készít. A panaszok és a diagnózis függvényében a kezelés általában gyógyszeres úton történik, egyes betegségek esetén speciális diétával, szükség esetén pedig műtéti úton. Krónikus betegség (pl. magas vérnyomás, cukorbetegség) esetén belgyógyász szakorvosa folyamatos kontrollvizsgálatokat fog javasolni a betegség szintentartásához.

Belgyógyász szakorvosaink

Dr. Fehér Zsuzsanna - Belgyógyász, Hematológus

Dr. Fehér Zsuzsanna

Szakterületek:

 • hematológia
 • belgyógyászat
Dr. Haba Tamás - Belgyógyász, Gasztroenterológus

Dr. Haba Tamás

Szakterületek:

Dr. Nemes Balázs - Kardiológus szakorvos

Dr. Nemes Balázs

Szakterületek:

 • Belgyógyászat
 • Kardiológia
 • EKG
 • szív ultrahang
 • terheléses EKG
 • ABPM (24 órás vérnyomásmérés)
 • Holter (24 órás EKG)
dr-nemeth-aliz_

Dr. Németh Alíz

Szakterületek:

Jelentkezzen be a

+36 1 465 3131

telefonszámon

Vagy ajánlja oldalunkat ismerőseinek!

Kérjük töltse ki űrlapunkat!
 

*kötelező mező

Vállalati egészségbiztosítási csomag ajánlatkérés
 

*kötelező mező

Kérjük töltse ki űrlapunkat!
 

*kötelező mező