Kardiológia szakrendelés, járóbeteg-ellátás - Medicover Kórház és Klinika

Kardiológia

Mit jelent a kardiológia?

A kardiológia a belgyógyászat egyik ága, a szív- és a mellkasi nagy erek – aorta, tüdőartéria szívhez közeli régiója – betegségeivel foglalkozik.

A kardiológia szakrendelés a szív- és érrendszeri betegségek rizikójának felismerését, a szívizom, a szívburok, a szív billentyűinek kóros elváltozásaival történő foglalkozást, a ritmuszavarok, a koszorúér-betegségek, szívelégtelenségek, a magasvérnyomás-betegség, valamint a szív gyulladásos betegségeinek diagnosztizálását és kezelését foglalja magába. Érinti a vérzsír eltérések szívgyógyászati szempontból történő korrigálását.

Keressen minket!

Hogyan segíthetünk?
Töltse ki űrlapunkat és kollégánk felveszi Önnel a kapcsolatot.

Hogyan történik a kardiológiai vizsgálat?

Első lépésként a kórelőzmény felvétele, és a felmenők betegségeinek megismerése a kardiológián rendkívül fontos. Ezt részletes, teljes körű fizikális vizsgálat követi, majd az orvos a pontos diagnózis érdekében további vizsgálatokat rendel el.

A kardiológia szakrendelés a következőkkel foglalkozik

  • magas vérnyomás
  • mellkasi fájdalom differenciálása
  • koszorúér betegségek
  • szívritmuszavarok
  • szívelégtelenség
  • szerzett billentyűhibák
  • veleszületett szívbetegségek
  • szív gyulladásos betegségei – szívizom, szívburok, szívbelhártya gyulladás.
Kardiológia szakrendelés, járóbeteg ellátás, Vérnyomás mérés - Medicover
Vérnyomás mérés

Kardiológiai diagnosztikák

EKG (Elektrokardiográfia)

Minden kardiológia szakrendelés alapvető és elmaradhatatlan vizsgálata az EKG vizsgálat. Az EKG a szívműködést (szívverést) kísérő elektromos tevékenységről, változásokról ad képet. Az EKG-görbét vagy egy papíron vagy egy monitoron jeleníti meg a készülék. Ez a vizsgálat fájdalommentes és mellékhatások nélküli.

A szív izomzata minden dobbanásnál összehúzódik, és elektromos jeleket bocsát ki. Ezek a jelek a test bizonyos pontjaira helyezett elektródákkal pontosan fölfoghatók. A vizsgálat végén az orvos kap egy EKG-görbét (elektrokardiogramot), amelynek az alakja, kiugrásai vagy épp ellaposodásai alapján utalást kap bizonyos betegségek meglétére.

Szív ultrahang (Echocardiográfia)

A szívultrahang vizsgálatot minden esetben kardiológus szakorvos, azon belül is ultrahang specialista végez.

Az ultrahang egy képalkotó eljárás, fájdalommentes diagnosztikai módszer, és nincs káros mellékhatása az emberi szervezetre.

Célja a szív- és a nagy erek anatómiájának vizsgálata, a szív a négy szívkamra működésének megfigyelése, a véráramlási paraméterek nagy pontosságú meghatározása, szívizom elváltozások, billentyű betegségek, szívburok folyadék, szövetszaporulat illetve a sövényhiány detektálása.

A szívultrahanggal kimutathatóak még a lezajlott infarktus utáni hegesedések, az izom mozgásának zavarai, billentyűbetegségek, a szívüregek közti kóros irányú véráramlás, a szívburokban felgyülemlett folyadék vagy a szív üregeiben kialakult vérrög.

Terheléses EKG

A vizsgálattal azt ellenőrzi az orvos, hogy a nagy fizikai terhelésre, amikor a szervezetnek több oxigénre van szükséges, miként reagál a szív. Terheléses EKG vizsgálatkor a karra vérnyomásmérőt helyeznek, a testre elektródákat, és a beteget általában bicikliztetik vagy futópadon futatják. Az orvos a vizsgálat előtt kitűzi az elérendő percenkénti pulzusszámot, és csak lassan, fokozatosan terheli páciensét. A vizsgálat addig tart, míg a vizsgált személy pulzusszáma eléri azt, amit célul tűzött ki az orvos. A terheléses EKG végén tíz percig vagy a pulzusszám normalizálódásáig megfigyelik a beteget.

Amennyiben vizsgálat közben panasz jelentkezik, a vizsgálatot fel kell függeszteni!

Terheléses EKG-t csak ott végeztető, ahol mind a személyi, mind a tárgyi feltételek adottak egy esetleges súlyos szövődmény kivédésére, az életveszély elhárítására.

ABPM (24 órás vérnyomásmérés)

A 24 órás vérnyomásméréshez a páciens kap egy készüléket, ami egy teljes napon át, bizonyos időközönként automatikusan méri és rögzíti a vér erek falára gyakorolt nyomását. A mérések alatt a páciens a napi megszokott tevékenységeit folytathatja. Az orvos kérheti, hogy az ABPM vizsgálat ideje alatt vezessen eseménynaplót, amibe azt kell beírnia, hogy a vizsgálat 24 órája alatt mikor érte nagyobb stressz, mikor volt bármilyen panasza, mikor végzett megterhelő fizikai munkát.

A kiértékelés egy orvosi konzultáció keretein belül történik, 24 órával később. A vizsgálat segít a tartós vérnyomás-emelkedés kimutatásában, a már meglévő vérnyomáscsökkentő terápia ellenőrzésében, monitorozza a vérnyomás kiugrásokat, azt, hogy alvás közben miként alakulnak az értékek. Az eljárással kiszűrhető a „fehér köpeny szindróma” is. A belgyógyászokat ez a módszer nagyban segíti a diagnózisuk felállításában.

Holter (24 órás EKG vizsgálat)

Időnként, bizonyos betegségekben vagy diagnosztikai céllal szükség lehet a szív elektromos tevékenységének 24 órás megfigyelésére. Ez holter készülékkel lehetséges, ami működésében, adatszolgáltatásában azonos az EKG-készülékkel, csupán az időintervalluma más. A méréseket automatikusan a testre rögzített szerkezet végzi, a páciensnek semmi dolga, végezheti a napi megszokott tevékenységeit.

Jelentkezzen be a

+36 1 465 3100

telefonszámon

Vagy ajánlja oldalunkat ismerőseinek!

FacebookLinkedInGoogle+SkypeEmail
 
Kérjük töltse ki űrlapunkat!
 

Név*

E-mail cím*

Telefonszám*

Üzenet*

*kötelező mező

Vállalati egészségbiztosítási csomag ajánlatkérés

Név (kötelező)

Cégnév (kötelező)

E-mail cím (kötelező)

Telefonszám (kötelező)

Melyik biztosításunk érdekli? (kötelező)

Hány fő biztosítását tervezi? (kötelező)

Megjegyzés

Kérjük használja a Captcha mezőt*