Soványság, felszívódási zavar laborvizsgálat

A felszívódási zavar laborvizsgálat során az emésztőrendszerből felszívódó anyagok szintjét nézzük, vitamin – és vashiányt keresünk. Vizsgáljuk a felszívódást befolyásoló hormonok eltérését, valamint a glutén okozta bélbetegséget.

A kóros soványság nem csak az elégtelen fehérje – és szénhidrátbevitelből, vagy a test önképzavarából adódó túlzott koplalásból, hanem felszívódási zavarokból is eredhet. A felszívódási zavar esetében a felszívó felületet valamilyen károsodás éri, melynek következtében a bélbolyhok sorvadásnak indulnak, legrosszabb esetben teljesen elsorvadnak. Ennek eredményeként a nyálkahártya felszíne elsimul, ami meggátolja a szervezet normális működéséhez elengedhetetlenül szükséges tápanyagok felszívódását. A felszívódási zavarok következtében a jelentős súlyvesztésen túl hasi görcs, hasmenés, puffadás, hányinger illetve hányás léphet fel.

Töltse ki űrlapunkat és kollégánk felveszi Önnel a kapcsolatot!

Bélbolyhok - felszívódási zavar laborvizsgálat - Medicover
A bélbolyhok felépítése

Mik azok a bélbolyhok és mi a szerepük?

A tápanyagok felszívódása a vékonybélben zajlik, melynek belső felületét a bélbolyhok (mikrovillusok) növelik meg. A bélbolyhok a nyálkahártya apró kitüremkedései, melyek tengelyében vérerek, nyirokerek és idegek futnak. A felszínt nagyobbító képződmények segítségével jóval hatékonyabb a tápanyagok felszívódása.

Gluténérzékenység

Gluténérzékenység esetén a vékonybélben található bélbolyhok könnyen károsodhatnak, ellaposodhatnak, ami szintén gátolja a tápanyagok felszívódását. A fel nem ismert, vagy nem kezelt betegség soványságot, vashiányt, fejfájást, töredezett körmöket, hajhullást és egyéb, súlyosabb szövődményeket okozhat.

A felszívódási zavar laborvizsgálat tételei

Vérkép

A fehér- és vörösvérsejt, hemoglobin és hematokrit, trombocita szám valamint a vörösvérsejt és a fehérvérsejt paramétereivel foglalkozunk. A fehérvérsejtek az egész testben megtalálhatóak, a vérben és nyirokrendszerben egyaránt. A vörösvérsejtek képzését stimuláló hormon az eritropoetin, amely a vesében termelődik. A vörösvértestek szállítják testünkben az oxigént és fontos szerepet játszanak a széndioxid szállításban is.

Vércukor

A vérben lévő glükóz (szőlőcukor) szintjének meghatározására szolgál. Felismerhető vele a cukorbetegség (diabétesz mellitusz), illetve ellenőrizhető vele a cukorbeteg vércukorszintje. A vércukorszint szabályozásában legfontosabb szerepet betöltő hormonok a vércukorszintet csökkentő inzulin és a vércukorszintet emelő glukagon. Mindkettőt a hasnyálmirigy termeli. A vércukorszint a nap bármely szakában mérhető, de ha nem éhgyomorra történik a vérvétel, akkor az eredményt befolyásolják az elfogyasztott ételek, italok, valamint a fizikai aktivitás.

vércukor normálértéke:

 • 3,6-5,8 mmol/l
Vesefunkció laborvizsgálati csomag - Karbamid
Hajhullás okai laborvizsgálat - laborvizsgálatok

Összfehérje

Hasonló kémiai struktúrával rendelkező, aminosavakból felépülő óriásmolekulák a fehérjék, melyek funkciójukat illetve tulajdonságaikat tekintve sokfélék lehetnek. A szérum összfehérje több mint száz fehérjéből áll. A túlságosan alacsony fehérjeszintet okozhatja a felszívódás zavara, valamint a nem megfelelő – hiányos – táplálékbevitel.

szérum összfehérje normálérték:

 • 60-84 g/l

Albumin

A szervezet legfontosabb kötő – és szállító fehérjéje. A májban képződik. Alacsony szintje májkárosodásra utal, magas értéke pedig dehidratációt (kiszáradás) jelez.

albumin normálértéke:

 • 35-52 g/l.

Kálcium

A teljes kalciumkoncentráció normál értéke 2,2-2,6 mmol/l közt van, az ionizált kalcium (ami a megfelelő ideg és izomingerlékenységért felel) 1-1,2 mmol/l közt mozog.

Foszfor

A foszfor a szervezetben nagy mennyiségben előforduló ásványi anyag. A felnőtt szervezetben található, mintegy 700-800 gramm több mint háromnegyede szerves foszforsó formájában van beépülve a csontokba. A fehérjeszintézisben, az enzimek és az idegrendszer működésében, a csontok felépülésében, valamint a fehérje -, szénhidrát -, és zsíranyagcserében játszik fontos szerepet.

Nátrium

A nátrium az izomműködésben, a sav-bázis egyensúly fenntartásában, az idegrendszerben az ingerület átviteli folyamatokban, a folyadékháztartás szabályozásában, valamint a szénhidrát – és fehérje anyagcsere folyamatokban vesz részt.

nátrium normálérték vérben:

 • 137-150 mmol/L

Kálium

A kálium többnyire a sejtek belsejében felhalmozódó ásványi anyag, melyből a szervezetnek napi 2-3 grammra van szüksége. Fontos szerepet tölt be a szövetek működésében, a szervezet sav-bázis háztartásának egyensúlyában és a vércukorszint szabályozásában. A káliumion mérése fontos információt szolgáltat a szervezet folyadékháztartásáról, illetve a hormonális hatásokról.

kálium normálértéke:

 • 3,5-5 mmol/l
Hajhullás okai laborvizsgálat - vérvétel

Jelentkezzen be a +36 1 465 3100 telefonszámon

Meddőségi vizsgálat - Véralvadási zavarok - Laborvizsgálat - Nőgyógyászat

Koleszterin

A koleszterint a legnagyobb mennyiségben a máj állítja elő az emberi szervezetben, egy részét azonban a táplálékkal vesszük magunkhoz. Jelentős szerepe van a sejthártyák felépítésében. A máj által termelt koleszterin az epe előállításához szükséges.

HDL-koleszterin

„Védő” vagy „jó” koleszterinként is szokták emlegetni, mert az érfalban lerakódott koleszterint visszaszállítja a májba, ahol lebomlik.

A HDL-koleszterin normál értéke:

 • férfiak: 0.9 mmol/L <
 • nők: 1.1 mmol/L <

LDL-koleszterin

Többnyire „rossz” koleszterinként ismerik. A koleszterint a májból a sejtek felé szállítja. Ha a szervezetben a kelleténél nagyobb mennyiségű koleszterin halmozódik fel, a felesleges koleszterin lerakódik az erek falában.

Az LDL-koleszterin normál értéke:

 • 3.4 mmol/L >

Triglicerid

A trigliceridek (neutrális zsírok) a táplálkozás során bevitt zsírok (pl. vaj, disznózsír) fő alkotóelemei, melyek szervezetünket energiával látják el. Míg a szervezetbe kerülő zsírok egy része az energiaszükségletet fedezi, addig a megmaradt, fel nem használt része a zsírszövetben raktározódik el. Túlzott szénhidrát bevitel esetén saját szervezetünk is triglicerideket állít elő.

A triglicerid normál értéke:

 • 1.7 mmol/L alatt

Májfunkció

májfunkció vizsgálat tájékoztatást ad a máj gyulladásos állapotáról, az epe kiválasztásról és a gyógyszerek, alkohol, drog, illetve egyéb toxikus anyagok májkárosító hatásáról.

Vas

A hemoglobinnak, a vér fő oxigénszállító fehérjéjének fontos alkotóeleme. Vashiány esetén csökken a vér oxigénszállító kapacitása.

vas normálértéke nőknél: 9-30 µmol/l

vas normálértéke férfiaknál 12-31 µmol/l

Klinikai kémiai laborvizsgálatok
Hajhullás okai laborvizsgálat - b12 vitamin

Jelentkezzen be a +36 1 465 3100 telefonszámon

Transzferrin

A vér fő szállító fehérjéje, melyből a szervezet vasraktárainak feltöltöttségére lehet következtetni.

transzferrin normálértéke felnőtteknél: 200-340 g/dl.

Ferritin

Májban termelődő fehérje, mely a vasat tárolja későbbi felhasználásra. Vashiány esetén szintje csökken. Emelkedett szint krónikus gyulladás, illetve daganatos megbetegedés esetén alakulhat ki.

ferritin normálértéke nőknél: 4-161 µg/l

ferritin normálértéke férfiaknál: 16-300 µg/l.

B12

Felszívódási zavar, alultápláltság és egészségtelen életmód folytatása esetén javasolt kérni vizsgálatát. Az emberi szervezet nem képes szintetizálni, a táplálékkal veszi fel a szükséges mennyiséget. A B12 vitamin nélkülözhetetlen a szöveti – és sejtregenerációhoz, valamint a DNS szintézishez. A folsav és a B12 vitamin – az idegrendszer megfelelő működése mellett elengedhetetlenül szükséges a sejtosztódáshoz, ezért rendkívül fontosak a magzati fejlődés során.

B12 normálérték:

 • 270-450 pg/ml

Folsav

A folsav az aminosav-, nukleinsav anyagcserében és a vérképzésben játszik fontos szerepet. A folsavhiány általában a nem megfelelő táplálkozás – elégtelen bevitel – következtében jelentkezik.

Prothrombin

A prothrombin a máj által termelt véralvadási faktor. A prothrombin idő (PI) teszt azt méri, hogy mennyi idő telik el, mire az alvadék kialakul. A PI teszt eredménye másodpercekben mérhető.

D vitamin

A szervezetben raktározódó, zsírban oldódó vitaminok (D1, D2, D3) gyűjtőneve. Felvétele nem csak napfény útján, de tápanyagok (tőkehal, tojás, tejtermékek) révén is lehetséges.

D vitamin normálértéke: 75 nmol/l

Cöliakia specifikus antitestek

A vizsgálat olyan autoantitestek kimutatására irányul, melyeket az immunrendszer a búzában, árpában és rozsban található étkezési fehérjékre (glutén és gliadin) termel válaszként. A termelt autoantitestek gyulladást okoznak a belekben és károsítják a bélfalakat, ami alultápláltsággal és felszívódási zavarokkal összefüggő tüneteket okoz.

Vesefunkció laborvizsgálati csomag - Vizeletvizsgálat
Hasnyálmirigy laborvizsgálat - lipáz

Cortisol

A cortisol a mellékvesekéregben termelődő szteroid hormon. Fontos szerepet játszik a vérnyomás szabályozásában, az étel emésztésében, illetve a stressz helyzetekhez történő fiziológiás alkalmazkodásban. A májban a keményítő (glikogén) szőlőcukorrá bontását, a zsírok és a fehérjék lebontását, továbbá az aminosavakból a cukrok termelődését (glukoneogenezis) segíti elő. Antiallergiás és gyulladáscsökkentő hatású. A cortisol szint normális esetben reggel magas, majd a nap folyamán csökken.

cortisol normálértéke:

 • 55 – 331 nmol/l

TSH (thyreoidea-stimuláló hormon)

Olyan  fehérje, amelyet az agyalapi mirigy – nem a pajzsmirigy – állít  elő, és szükséges a pajzsmirigy megfelelő működéséhez.  Amennyiben a TSH értéke emelkedett, a pajzsmirigy működése általában csökkent, ha a TSH értéke lényegesen csökkent, akkor gyakran beszélhetünk a szerv fokozott működéséről.

TSH normál értéke:

 • 0,4 és 2,5 mIU/l közötti referencia tartományt tekintjük normál értéknek

A felszívódási zavar laborvizsgálat eredménye önmagában még nem elegendő a diagnózis felállításához. Amennyiben panaszai továbbra is fennállnak, tapasztalt belgyógyász szakorvosaink készséggel állnak rendelkezésére.

Hogyan készüljek a vizsgálatra?

soványság okait kereső, felszívódási zavar laborvizsgálat elvégzéséhez éhgyomor szükséges. A cortisol napi ritmusának változása miatt a vérvétel mindig reggel 8-10 óra között történik.

Mikorra várható az eredmény?

A vizsgálatot követő 7. munkanap után.

A felszívódási zavar laborvizsgálat ára

35 000 Ft

Jelentkezzen be a

+36 1 465 3100

telefonszámon

Vagy ajánlja oldalunkat ismerőseinek!

Kérjük töltse ki űrlapunkat!
 

*kötelező mező

Vállalati egészségbiztosítási csomag ajánlatkérés
 

*kötelező mező

Kérjük töltse ki űrlapunkat!
 

*kötelező mező