Férfi nemi hormonok laborvizsgálata

A hormonok az emberi szervezet folyamatosan áramló hírvivő anyagai. Ahogy befolyásolják nemünket, úgy hatással vannak emésztésünkre, hangulatunkra és az energiaszintünkre is, azaz életműködésünk finomszabályozói.

Töltse ki űrlapunkat és kollégánk felveszi Önnel a kapcsolatot!

Férfi nemi hormonok laborvizsgálata

FSH

Az FSH (follikulus-stimuláló hormon, tüszőérlelő hormon) olyan nemi hormon, amely az agyalapi mirigy (hipofízis) elülső lebenyében termelődik. Bár az FSH és LH a férfiakban és nőkben is szükséges a normál szexuális működéshez, a szervezetben történő kiválasztási folyamata nagyon különbözik a két nem esetében.

Normál érték:

 • 1,5 – 12 IU/l

Mikor lehet szükség a vizsgálatra?

Meddőség, vagy annak gyanúja esetén, agyalapi mirigy, valamint a herék működési rendellenességeivel járó betegségek diagnosztizálásában nyújt segítséget. Az FSH vizsgálata része a csökkent spermaszámmal rendelkező férfiak kivizsgálásának is.

LH

Az LH (luteinizáló hormon, sárgatestserkentő hormon) olyan nemi hormon, mely az agyalapi mirigy (hipofízis) elülső lebenyében termelődik. Férfiak esetében a herék Leydig sejtjeiben serkenti a tesztoszteron termelődését. Az LH kiválasztása a két nem esetében különböző, de a normális szexuális funkciókhoz elengedhetetlen a jelenléte. A hormon szintjének vizsgálata a meddőség lehetséges okának felderítését, az agyalapi mirigy vagy az ivarmirigyek rendellenességeinek kimutatását célozza.

Normál érték:

 • 1,7 – 9,0 IU/l
Infekciós szerológia laborvizsgálat
Infekciós szerológia laborvizsgálat

Jelentkezzen be a +36 1 465 3100 telefonszámon

Férfi hormonok laborvizsgálata - tesztoszteron
A tesztoszteron hormon befolyásolja a férfiak izomzatának és csontjának állapotát

Tesztoszteron

A férfi here Leydig sejtjei termelik, s befolyásolják a spermiumok termelődését, a férfiak viselkedését, az izomzatuk és a csontjaik állapotát is. A tesztoszteron hatására alakulnak ki a másodlagos nemi jellegek: szakáll, bajusz, szőrzet, ezen kívül felelős a járulékos nemi mirigyek, a prosztata és az ondóhólyag működéséért.

A tesztoszteron szint csökkenésének leggyakoribb okai férfiaknál: hipogonadizmus, orchidectomia (hereeltávolítás), ösztrogén terápia, Klinefelter-szindróma, hipopituitarizmus és májcirrózis.

Milyen befolyásoló tényezők állhatnak a tesztoszteron megfelelő termelődésének hátterében?

A tesztoszteron normál értéke:

 • Felnőtt férfi: 9,9 – 28 nmol/l

Az alacsony tesztoszteronszint tünetei lehetnek:

 • csökkenő libidó, impotencia
 • alacsony spermaszint
 • csökkenő izomállomány, általános erőnlét romlása
 • hangulati ingadozások, levertség, depresszió
 • a koncentráció észlelhető csökkenése
 • idősebb korban csontritkulás, a zsírtömeg csökkenése
 • bőr megvékonyodása
 • a mell megnövekedése

Fontos hangsúlyozni, hogy a tesztoszteron pótlása kizárólag orvosi felügyelet alatt történhet tabletta vagy injekció formájában. Számos esetben könnyen helyreállítható a tesztoszteron megfelelő szintje, de hosszú távon nem javallott a hormon szedése, mivel növeli a szív-és érrendszeri megbetegedések és az alvási apnoe kialakulásának esélyét.

Labor vizsgálata - Vérvizsgálat
Meddőségi vizsgálat - Véralvadási zavarok - Laborvizsgálat - Nőgyógyászat

Jelentkezzen be a +36 1 465 3100 telefonszámon

Prolaktin

Ugyan a prolaktin hormont leginkább terhességi hormonként ismerik, ennek ellenére nem várandós nőkben és férfiakban egyaránt termelődik, viszont alacsony mennyiségben. A prolaktin szintje napszaki ingadozást mutat, tehát nem ugyanazt az értéket kapjuk reggel és este, valamint bizonyos gyógyszerek hatására megemelkedhet a szintje.

A megemelkedett prolaktin szint számos esetben pajzsmirigy alulműködésre utalhat, amely olyan kellemetlen tünetekkel társul, mint a meddőség, libidócsökkenés és hajhullás. Ritkább és súlyosabb esetben az agyalapi mirigy daganatára is gyanakodhatunk, ilyenkor sor kerülhet koponya MR-vizsgálatra.

Normál érték:

 • 56 – 278,4 mIU/l

SHBG (szexuál hormon kötő fehérje)

Az SHBG a máj által termelt transzport fehérje, mely a plazmában a tesztoszteron, dihidrotesztoszteron és ösztrogén 60%-t megköti és szállítja.

A vizsgálat labordiagnosztikai jelentősége: alacsony és magas tesztoszteron szint mérésekor az SHBG mérése javasolt. Az SHBG és tesztoszteron koncentrációból kiszámolható a biológiailag aktív hormon koncentráció (szabad androgén index):

Normál érték:

 • 13 – 90 nmol/l

A férfi hormonok laborvizsgálata önmagában még nem elegendő a diagnózis felállításához. Amennyiben panaszai továbbra is fennállnak, tapasztalt belgyógyász szakorvosaink készséggel állnak rendelkezésére.

Hogyan készüljek a vizsgálatra?

A férfi hormonok laborvizsgálata során nem szükséges éhgyomor.

Mikor várható az eredmény?

A vizsgálatot követő 3. munkanap után.

Az férfi hormonok laborcsomag ára:

16.000 Ft

Jelentkezzen be a

+36 1 465 3100

telefonszámon

Vagy ajánlja oldalunkat ismerőseinek!

Kérjük töltse ki űrlapunkat!
 

*kötelező mező

Vállalati egészségbiztosítási csomag ajánlatkérés
 

*kötelező mező

Kérjük töltse ki űrlapunkat!
 

*kötelező mező