Hajhullás okai laborvizsgálat

A kóros foltos, vagy diffúz hajhullás hátterében álló hormonális eltéréseket, immunbetegségeket, hiányállapotokat, vérképzőrendszeri eltéréseket, gyulladásokat, májműködési eltéréseket vizsgálunk. Vizsgálatainkat férfiaknak és nőknek egyaránt ajánljuk.

Jelentkezzen be a +36 1 465 3100 telefonszámon

Mi állhat a hajhullás hátterében?

A hajhullást nagymértékben befolyásolják örökletes tényezők, nők körében a menopauzát követően előfordulhat a hajszálak elvékonyodása, de komolyabb betegségek, akár pajzsmirigy– és nőgyógyászati problémák is okozhatják a panaszt. Esetenként gyógyszer mellékhatásaként, a szervezetben zajló gyulladásos folyamatok (fog- vagy ínygyulladás), a fejbőrt érintő gombás fertőzés vagy vitamin- és ásványi anyaghiány formájában jelentkezhet a hajvesztés.

Nőknél hormonális változások és stressz hatására is növekedhet a kihullott hajszálak mennyisége.

A hajhullás oka laborcsomagban vizsgált tételek

Vérkép

A vérkép vizsgálat alkalmával a fehér- és vörösvérsejt, hemoglobin és hematokrit, trombocita szám valamint a vörösvérsejt és a fehérvérsejt paramétereivel foglalkozunk. A fehérvérsejtek az egész testben megtalálhatóak, a vérben és nyirokrendszerben egyaránt. A vörösvérsejtek képzését stimuláló hormon az eritropoetrin, amely a vesében termelődik. A vörösvértestek szállítják testünkben az oxigént és szerepet játszanak a széndioxid szállításban is.

Süllyedés

A szervezetben zajló kóros folyamat fennállására hívja fel a figyelmet, alkalmas a betegségek monitorozására. Értéke fertőző betegségek, gyulladás és rosszindulatú daganatok, súlyos vérszegénység, vese- és pajzsmirigybetegség esetén emelkedett.

CRP

C-reakítv protein. Gyulladások érzékeny jelzője, amely szintje az állapot súlyosságával arányosan emelkedik. A gyulladás elmúltával értéke gyorsan csökken. Komolyabb gyulladás esetén értéke magas lehet (akár több százas).

Normálérték:

  • 8 mg/l alatt
Hajhullás okai laborvizsgálat - hajhullás okai
Májfunkció labor vizsgálata - GOT

Töltse ki űrlapunkat és kollégánk felveszi Önnel a kapcsolatot!

RF (Rheuma faktor)

Korunk egyik leggyakoribb szisztémás autoimmun betegsége a reumatoid artritisz (RA). Az RF jellemzően egy IgM vagy IgG osztályba tartozó immunglobulin, mely immunkomplexet képez a keringésben vagy az ízületi folyadékban más immunglobulinokkal. A betegség tünetei közé tartozik az ízületek hosszantartó reggeli merevsége, duzzadások, csomók megjelenése a bőr alatt, röntgen vizsgálattal kimutatható ízületi lerakódások, a porcos és csontos állományok elváltozásai a betegség előrehaladtával.

Normálérték:

  • >30 U/ml

Májfunkció vizsgálata

A máj az emberi szervezet legnagyobb mirigye, mely a méregtelenítésért felelős. Szerepe elengedhetetlen az anyagcsere folyamatok normális működéséhez.

A májfunkció laborcsomagban vizsgált  tételek: bilirubin, GOT, GPT, GGT, AP, albumin, kolineszteráz.

Pajzsmirigy funkciók vizsgálata

A hajhullás kivizsgálása kapcsán a pajzsmirigy funkciók közül a TSH, T4, anti-TPO, anti-TG értékeit vizsgáljuk.

Cink

A cink szervezetünk valamennyi sejtjében jelen van, eloszlása azonban nem egyenletes. Koncentrációja az agyban, a szívben, a tüdőben és az izomzatban meglehetősen állandó, míg a vérben, a csontban és a hajszálakban található cink mennyiségét a táplálék is befolyásolja. Legnagyobb része – kilencven százaléka – az izomzatban és a csontrendszerben található.

Normálérték:

  • 9,2 – 19,9 µmol/l

Vas

A vas a vér oxigénszállító fehérjéjének, a hemoglobinnak fontos alkotóeleme. Vashiány esetén vérszegénység alakul ki, a vér oxigénszállító kapacitása csökken, tünetei fáradékonyság, szédülés, gyengeség. Vashiány esetén meg kell bizonyosodni róla, hogy nem fokozott vesztés (vérzések) vagy krónikus betegség (gyulladás, daganatos betegség) miatt alakult-e ki.

A vas normálértéke függ a nemtől és életkortól:

  • Felnőtt férfi: 12-31 umol/l (65-175 mg/dl)
  • Felnőtt nő: 9-30 umol/l (50-170 mg/dl)
Hajhullás okai laborvizsgálat - vérvétel
Hajhullás okai laborvizsgálat - b12 vitamin

Transzferrin

A transzferrin a vér fő vasszállító fehérjéje. Vassal való telítettségének mértékéből a szervezet vasraktárainak feltöltöttségére lehet következtetni. A transzferrin koncentrációja csökken alultápláltságban és más, plazmafehérjék csökkenését okozó állapotokban.

Normálértéke függ az életkortól:

  • Felnőtt: 200-340 g/dl

B12 vitamin

Felszívódási zavar, alultápláltság, elesettség és egészségtelen életmód folytatása esetén javallott kérni a vizsgálatát. Az emberi szervezet nem képes szintetizálni, a táplálékkal veszi fel a szükséges mennyiséget. A B12 vitamin, nélkülözhetetlen a szöveti és sejtregenerációhoz, és a DNS szintézishez. A folsav és a B12 vitamin – az idegrendszer megfelelő működése mellett – elengedhetetlenül szükséges a sejtosztódáshoz. Ezért is rendkívül fontosak a magzati fejlődés során.

Normál érték:

  • 270-450 pg/ml

Cöliakia specifikus antitestek

A vizsgálat olyan autoantitestek kimutatására irányul, amelyeket az immunrendszer a búzában, árpában és rozsban található étkezési fehérjékre (glutén és gliadin) termel válaszként. A termelt autoantitestek gyulladást okoznak a belekben és károsítják a bélfalakat. Ez pedig alultápláltsággal és felszívódási zavarokkal összefüggő tüneteket okoz.

Elektroforézis

Az elektroforézist a kóros fehérjék jelenlétének vagy egyes fehérjekomponensek hiányának a kimutatására használják. A módszer segítségével azonosíthatók a fehérjéknek különböző csoportjai. A szervezet próbálja fenntartani a fehérje állandó mennyiségét akár oly módon is, hogy az egyik fehérje frakció hiányát a másik túlprodukciójával kompenzálja. Mivel a vér fehérje szintje meglehetősen állandó, gyakran a vizelettel ürülő fehérjék elektroforézises vizsgálata nyújt hasznos információt a betegségről.

Tesztoszteron

A tesztoszteron nem csak a férfi herében termelődik, de előfordul mind férfiak, mind nők mellékveséjében. Nőknél – igaz, kis mennyiségben – a petefészekben egyaránt. Nőkben a tesztoszteron átalakul ösztradiollá, a fő női szexuális hormonná. A tesztoszteronvizsgálatot különböző állapotok diagnosztizálására alkalmazzák: infertilitás, túlzott szőrnövekedés vagy férfias jellegek.

Normálérték:

  • Felnőtt férfi: 9,9-28 nmol/l
  • Felnőtt nő: 0,2-2,9 nmol/l
Hajhullás okai laborvizsgálat - laborvizsgálatok

Jelentkezzen be a +36 1 465 3100 telefonszámon

Hajhullás okai laborvizsgálat - ANA - antinukleáris antitest

SHBG (Sex Hormone Binding Globulin)

Az SHBG jellemzően nagyobb koncentrációban található nőkben, mint férfiakban, előrehaladott terhességben és ösztrogén szedés esetén értéke különösen emelkedett lehet. A tesztoszteron a keringésben főleg SHBG-hez kötődik, koncentrációját befolyásolhatja a szállító fehérje mennyisége. Az SHBG szintet általában a totál tesztoszteron mellett mérik kiegészítő vizsgálatként.

Normálérték:

  • 18-114 nmol/l

ANA és ENA (antinukleáris antitest)

A vizsgálat az antinukleáris antitest jelenlétét mutat ki a vérkeringésben. Az antitesteket az immunrendszer termeli a szervezetbe bejutó idegen anyagok (vírusok, baktériumok) ellen. Esetenként az immunrendszer olyan anyagokat termel, amelyekkel a szervezet saját sejtjeit és szöveteit támadja az idegen anyagok helyett, ezek az úgynevezett autoantitestek. Több autoimmunbetegséggel hozható összefüggésbe, de leggyakrabban a systemás lupus erythematosusban jelenik meg.

A normálérték a negatív érték, vagyis ha nem mutatható ki antinukleáris antitest.

A hajhullás laborvizsgálat eredménye önmagában még nem elegendő a diagnózis felállításához. Amennyiben panaszai továbbra is fennállnak, tapasztalt belgyógyász szakorvosaink készséggel állnak rendelkezésére.

Hogyan készüljek a vizsgálatra?

A hajhullás okának laboratóriumi vizsgálathoz szükséges éhgyomor.

Mikor várható az eredmény?

A hajhullás okai laborvizsgálat után az eredmény a 10. munkanap után vehető át.

A hajhullás okának laboratóriumi vizsgálatának ára

49.000 Ft

Jelentkezzen be a

+36 1 465 3100

telefonszámon

Vagy ajánlja oldalunkat ismerőseinek!

Kérjük töltse ki űrlapunkat!
 

*kötelező mező

Vállalati egészségbiztosítási csomag ajánlatkérés
 

*kötelező mező

Kérjük töltse ki űrlapunkat!
 

*kötelező mező