Hisztamin intolerancia DAO mérés

A hisztamin-intolerancia magas hisztamin tartalmú élelmiszerek, ételek fogyasztása után jelentkező tünet együttes.

A hisztamint részben szervezetünk termeli, részben pedig élelmiszereink, ételeink is tartalmazzák. A hisztamin lebontásáért a DAO (diamino-oxidáz) nevű enzim felelős. Az enzim hiányában vagy csökkent működése esetén lebontása jelentősen lelassul, és a hisztamin felszaporodik a szervezetben, amely hisztaminban gazdag étel fogyasztását követően allergiaszerű tüneteket produkál.

A klinikai tüneteket a folyamatosan magas hisztamin koncentráció okozza.

A hisztamin lebontását gátló illetve hisztamin felszabadulást okozó élelmiszerek és gyógyszerek, valamint a nem friss ételek fogyasztása is okozhat panaszokat.

Leggyakoribb tünetek

Bőrtünetek

bőrviszketés, bőrkiütés, bőrkivörösödés, arckipirulás

Légúti tünetek

orrfolyás, tüsszögés, köhögés, légszomj

Emésztőrendszeri problémák

hasmenés, hasfájás, puffadás, gyomorégés, hányinger, émelygés

Keringési rendszer tünetei

szívdobogásérzés, ingadozó vérnyomás, fejfájás, migrén, szédülés

Vegetatív tünetek

hőhullámok, rohamokban jelentkező izzadás,

Menstruációs zavarok

Ödéma képződés (típusosan szemhéj ödéma)

Hisztamin intoleranciát okozó élelmiszerek:

Magas hisztamintartalmú élelmiszerek:

  • csokoládé, kakaó
  • sör
  • pezsgő
  • vörösbor (minél érettebb a bor, annál nagyobb a hisztamin tartalma)
  • tartósított zöldségek
  • savanyú káposzta
  • paradicsom, ketchup (pizza is problémát okozhat!)
  • ecet és ecettartalmú ételek (pl. mustár)
  • halkészítmények, elsősorban halkonzervek, rák, csiga, kagyló, polip
  • belsőségek, füstölt hús, kolbász, sonka
  • hosszú érlelésű „kemény” sajtok (minél hosszabb az érlelési idő, annál nagyobb a hisztamin tartalom)

A hisztamin lebontását gátló illetve hisztamin felszabadulást okozó élelmiszerek és gyógyszerek

  • ananász
  • papaya
  • avokádó
  • dió
  • gyógyszerek: diclofenac, aszpirin, indomethacin
  • jódtartalmú kontrasztanyagok

Nem friss ételek, melyekben hisztamintermelő baktériumok szaporodtak el.

Jelentkezzen be a +36 1 465 3100 telefonszámon

Laboratóriumi módszer

A vizsgálat során a DAO enzim koncentrációját mérjük ELISA alapú teszttel.

Eredmények értelmezése

Csökkent DAO szint valószínűsíti a hisztamin intoleranciát. A mért eredményeket mindig a klinikai tünetekkel együtt kell értékelni.

Preanalitikai információk

A vizsgálathoz natív szérum szükséges. A vizsgálatot antihisztamin szedése nem befolyásolja.
A vizsgálatot különféle gyógyszerek, izomlazítók, narkotikumok, fájdalomcsillapítók, magas vérnyomás elleni gyógyszerek, antiaritmiás szerek, bizonyos antibiotikumok, nyákoldók, hörgőtágítók, H2-receptor antagonisták, citosztatikumok, antidepresszánsok befolyásolják. Ezek a típusú gyógyszerek csak kezelőorvossal történő konzultációt követően hagyhatók el, vagy helyettesíthetők.

Hogyan készüljek a vizsgálatra?

A hisztamin intolerancia vizsgálathoz nem szükséges éhgyomor.

Mikor várható az eredmény?

A vizsgálatot követő 9. munkanapon.

Hisztamin intolerancia laborvizsgálat ára

12 000 Ft

Jelentkezzen be a

+36 1 465 3100

telefonszámon

Vagy ajánlja oldalunkat ismerőseinek!

 
Kérjük töltse ki űrlapunkat!
 
*kötelező mező
Vállalati egészségbiztosítási csomag ajánlatkérés
 
*kötelező mező