Laborcsomagok altatásos és altatás nélküli műtétekhez

Miért van szükség laborvizsgálatra műtét előtt?

A műtétet megelőző laborvizsgálatok azért szükségesek, hogy felmérjük a beteg egészségi állapotát és a kockázatokat, aminek tükrében az aneszteziológus meg tudja választani a legalkalmasabb érzéstelenítést a műtét során, valamint segítségével kiszűrhetőek a műtétet esetlegesen megnehezítő tényezők.

Az anesztézia olyan állapot, amikor az érzékelés részben vagy egészben blokkolva van, az idegrendszer nem dolgozza fel a környezetből érkező ingereket. Az érzéstelenítés lehet általános (teljes testre kiterjedő), regionális (egy testrészt érintő), vagy lokális (helyi).

Töltse ki űrlapunkat és kollégánk felveszi Önnel a kapcsolatot!

Az általános érzéstelenítést általában altatással illetve bódítással végzik. Történhet inhalációs módszerrel, ahol az altatószereket vivőgázzal juttatják be a páciens szervezetébe, intravénásan, amikor a gyűjtőérbe adagolt gyógyszerekkel érik el a tudat kikapcsolását, valamint a leggyakrabban alkalmazott kombinált módon, ahol a bevezetés intravénásan történik, a majd inhalációval folytatódik.

Regionális érzéstelenítés meggátolja az ingerület eljutását a központi idegrendszerbe, melyet helyi érzéstelenítőkkel végeznek. Ide tartozik többek között a lokális érzéstelenítés, az epidurális anesztézia és a spinális anesztézia.

Mivel ezt az eszmélet- illetve érzékelés vesztett állapotot minden esetben gyógyszerekkel érik el, fontos, hogy az aneszteziológus minden kockázati tényezőt (érzékenység, hiányállapot) ismerjen az anesztéziát megelőzően, amely a műtétet megelőző laborvizsgálat segítségével kimutatható.

Mit foglal magában a műtétet megelőző labor csomag?

A műtéti laborcsomag magában foglalja a legfontosabb laborvizsgálatokat, melyek altatás nélküli és altatásos műtéthez szükségesek. Az alábbi vizsgálatokat tartalmazza:

 • vérkép: a vérben lévő alakos elemek, a vörösvértestek, fehérvérsejtek és a vérlemezkék abszolút számának meghatározására végezzük. Ebből következtethet az aneszteziológus többek közt vérszegénységre, vérvesztésre, gyulladásos folyamatokra és véralvadási zavarokra.
 • prothrombin: a vizsgálat a véralvadást beindító enzimrendszer működéséről ad információt. Segít kimutatni és diagnosztizálni a vérzési rendellenességeket, valamint ellenőrizhető vele a véralvadásgátló gyógyszerek hatékonysága. Alacsony érték fokozott alvadékonysággal járhat, nagyobb a trombózis és embólia kialakulásának lehetősége. A magasabb érték pedig vérzékenységgel járhat.
 • karbamid: az aminosavak lebontási terméke, szintén a veseműködés jelzője. Emelkedett szintje általában a veseműködés elégtelenségét jelzi. Normál értéke 3-7 mmol/l közt van.
 • keratinin: az izomanyagcsere végterméke, vérszintje megmutatja a vese működését, ellenőrizhető vele a vese szűrletképző tevékenysége. Normál értéke: 55-103 µm/l.
 • általános vizelet és üledék: ez a vizsgálat fertőzés, anyagcsere rendellenesség és vesebetegség felismerésére szolgál.
 • vércukor: a vérben levő glükóz szintjének meghatározására szolgál, segítségével felismerhető a cukorbetegség. Magas vércukorszint növeli a műtétek után kialakuló fertőzéses szövődmények veszélyét. Normál érték: 3,6 – 6,0 mmol/l.
 • kálium: káliumion mérése fontos információt szolgáltat a szervezet folyadékháztartásáról, hormonális hatásokról, és alkalmazott terápiákról. Magas káliumszint szívritmuszavarokat és légzési problémákat okozhat. Normál értéke 3,5-5 mmol/l közt van.
Műtéti laborvizsgálatok előkészületei

Jelentkezzen be a +36 1 465 3100 telefonszámon

Altatás műtét előtt

Jelentkezzen be a +36 1 465 3100 telefonszámon

Milyen további vizsgálatok szükségesek altatás esetén?

Altatásos műtét esetén további vizsgálatok szükségesek, melyek információt biztosítanak az aneszteziológus számára, hogy milyen altatási módot alkalmazzon a műtét során, illetve milyen tényezők befolyásolhatják a műtét menetét.

Az altatásos műtétekhez ajánlott laborcsomag a műtétet megelőző laborcsomag elemei mellett az alábbi vizsgálatokat tartalmazza:

 • vércsoport ellenagyagszűrés: ez a vizsgálat azért szükséges, hogy kiderüljön, a páciens szervezete melyik vércsoport-antigénre termel ellenanyagot (antitestet), vérátömlesztés esetén milyen vért kaphat.
 • bilirubin: a vörösvérsejtek hemoglobinjának lebontása során keletkezik a lépben, a májban és bizonyos nyirokcsomókban. Szintje a vörös vértestek fokozott lebomlása, májbetegségek és epeelfolyási akadály esetén emelkedhet. Össz-bilirubin normál értéke: 5 – 17 umol/l (3 – 10 mg/l) között.
 • GOT (glutamát-oxálacetát aminotranszferáz): az aminosavak anyagcseréjénél közreműködő enzim. Normál esetben kis mennyiségben van jelen a vérben, májkárosodás esetén azonban értéke megemelkedik. Normál értéke nőknél 18-31 U/l, férfiaknál 18-33 U/l.
 • GPT (glutamát-piruvát aminotranszferáz): a májsejtekben termelődő enzim, ami az ott bekövetkezett károsodásokat mutatja. Normál esetben ez is kis mennyiségben van jelen a vérben, károsodás esetén emelkedik. Normál értéke nőknél 7-30 U/l, férfiaknál 10-55 U/l.
 • GGT (gamma-glutamil-transzferáz): a máj, a hasnyálmirigy és a vesék által termelt enzim. Értékét a máj és az epeutak vizsgálatánál nézik, a legmegbízhatóbb jelző paraméter. Normál értéke nőknél 8-40 U/l, 9-50 U/l.
 • AP (alkaikus foszfatáz): a fehérjék lebontását segítő enzim. Általában máj és csontbetegségek vizsgálatánál ad információt. Magas érték máj vagy csontbetegségre (pl. csontritkulás) utal, alacsonyabb érték oka lehet pajzsmirigy-alulműködés, alultápláltság vagy vérszegénység is. Normál értéke: 20-140 U/l.
 • Nátrium: a szérum nátriumion koncentráció mérése fontos információt szolgáltathat a folyadékháztartásról, hormonális hatásokról és az alkalmazott kezelés hatékonyságáról. Normál értéke vénás vérben 137-150 mmol/l.

Hogyan készüljek a vizsgálatra?

A vérvételhez éhgyomor szükséges. A vizelet vizsgálathoz aznap reggeli mintára van szükség.

A megfelelő vizeletminta biztosításához további fontos információkat ide kattintva olvashat.

Mikor várható az eredmény?

A vizsgálatot követő 2. munkanap után.

Mennyibe kerülnek az egyes laborcsomagok?

 • Altatás nélküli műtéti laborcsomag ára: 5 500 Ft
 • Altatásos műtéti laborcsomag: 20 000 Ft

Mi a teendő a laborvizsgálat után?

A leletekkel keresse fel aneszteziológus szakorvosát, aki tájékoztatást ad a műtét előtti további teendőkről.

Jelentkezzen be a

+36 1 465 3100

telefonszámon

Vagy ajánlja oldalunkat ismerőseinek!

TOPBARRIGHT
Kérjük töltse ki űrlapunkat!
 

*kötelező mező

close-link
Vállalati egészségbiztosítási csomag ajánlatkérés
 

*kötelező mező

close-link
Kérjük töltse ki űrlapunkat!
 

*kötelező mező

close-link