Széklet laboratóriumi vizsgálatok

Széklet calprotectin

A calprotectin egy biokémiai marker, mely alkalmas a szervi (pl.: krónikus gyulladásos bélbetegség, fertőzéses betegségek, polip, vastagbél daganat) és funkcionális (pl.: irritábilis bél szindróma) bélbetegségek elkülönítésére. Crohn betegségben és colitis ulcerosaban a széklet mennyiségi calprotectin vizsgálat ideális a betegség aktivitásának monitorozására, valamint a terápia követésére.

A calprotectin olyan kis molekulatömegű fehérje, amely számos testnedvben (ízületi folyadék, vizelet, nyál, széklet) megtalálható. Számtalan biológiai hatása ismert, köztük a kálcium- és cinkkötő képessége. Normál értéke elengedhetetlen a szervezet normál működése szempontjából.

A vizsgálat a calprotectin hiányát vagy annak jelenlétét mutatja ki.

Hogyan készüljek a vizsgálatra?

Fontos megjegyezni, hogy hasmenéses széklet nem alkalmas a vizsgálatra, valamint menstruáció alatt ne történjen mintavétel! A mintát egy speciális mintavételi eszköz segítségével kell levenni, melyet Klinikáink recepecióján kérhetnek.

Mikor várható az eredmény?

A vizsgálatot követő 10. munkanapon.

A széklet calprotectin vizsgálat ára

9 000 Ft

Széklet calprotectin
Széklet calprotectin laborvizsgálat mintavételi eszköz

Töltse ki űrlapunkat és kollégánk felveszi Önnel a kapcsolatot!

Széklet hasnyálmirigy (pancreas) specifikus enzim (elasztáz)

Széklet hasnyálmirigy specifikus elasztáz vizsgálathoz kanalas csöves mintavevő eszköz
Széklet hasnyálmirigy specifikus elasztáz vizsgálathoz kanalas csöves mintavevő eszköz

Bármilyen hasnyálmirigy működési rendellenességből (gyulladás, tumor, diabétesz, eltávolítás) kialakuló hasnyálmirigy funkció csökkenés markere. Hasnyálmirigy enzim helyettesítés nem befolyásolja.

Ez a teszt a székletmintában található, hasnyálmirigy által termelt  elasztáz 1 enzim mennyiségét méri és  elégtelen emésztőenzim termeléssel járó hasnyálmirigy betegségek diagnosztizálására használható. A pancreas elasztáz 1  az emésztőrendszeren sértetlenül halad keresztül, ennek köszönhetően lehetőség van a székletből történő fájdalommentes enzimszint meghatározásra.

A széklet pancreas elasztáz 1 szint tartalma, már az enyhe fokú hasnyálmirigy elégtelenséget is ki tudja mutatni.

Hogyan készüljek a vizsgálatra?

Fontos megjegyezni, hogy hasmenéses széklet nem alkalmas a vizsgálatra, valamint menstruáció alatt ne történjen mintavétel! A mintavételi eszköz egy úgynevezett kanalas cső, melyet Klinikáink recepcióin vagy a laborban kérhet.

Mikor várható az eredmény?

A vizsgálatot követő 14. munkanapon.

A széklet hasnyálmirigy specifikus enzim vizsgálat ára

15 000 Ft

Széklet M2-PK (enzimes béldaganatszűrés) és széklet vér (humán hemoblobin)

Az M2-PK (enzimes béldaganatszűrés) olyan új szűrővizsgálat, amely a colorectalis rák kimutatására szolgál, s egy tumor marker enzim kimutatására irányul. Az emberi szervezetben lévő daganatok legnagyobb része nagy mennyiségben termeli a piruvát kináz (PK) dimer M2 izoenzimet. Ez a tumor M2-PK a tumor sejtekből származik és a testnedvekben mennyiségileg meghatározható.

A széklet tumor M2-PK enzim szint tekintetében a 4 U/ml határérték feletti eredmények az emésztőcsatornában lévő mirigyrákra (gasztrointesztinális adenomára), végbélben kialakuló rosszindulatú daganatra (colorectális carcinomára) vagy más, az emésztőcsatornában lévő rosszindulatú daganatra (gasztrointesztinális carcinomára) utalhatnak.

Pozitív lelet esetében további vizsgálatok, kolonoszkópia (vastagbéltükrözés) elvégzése ajánlott. Amennyiben túl híg széklet kerül vizsgálatra, úgy tévesen alacsony értéket adhat a teszt. A vizsgálathoz speciális mintavevő eszköz szükséges, mely igényelhető a Medicover Magánkórházban.

Hogyan készüljek a vizsgálatra?

Fontos megjegyezni, hogy hasmenéses széklet nem alkalmas a vizsgálatra, valamint menstruáció alatt ne történjen mintavétel! A speciális mintavételi tartályt Klinikáink recepcióján kérheti.

Mikor várható az eredmény?

A vizsgálatot követő 7. munkanapon.

Széklet M2-PK és széklet vér vizsgálat ára

14 000 Ft

M2PK Enzimes béldaganatszűrés
Széklet M2PK Enzimes béldaganatszűrés mintavételi eszköz

Jelentkezzen be a +36 1 465 3100 telefonszámon

A széklet laborvizsgálatok önmagukban még nem elegendőek a diagnózis felállításához. Amennyiben panaszai továbbra is fennállnak, tapasztalt belgyógyász szakorvosaink készséggel állnak rendelkezésére.

Jelentkezzen be a

+36 1 465 3100

telefonszámon

Vagy ajánlja oldalunkat ismerőseinek!

TOPBARRIGHT
Kérjük töltse ki űrlapunkat!
 

*kötelező mező

close-link
Vállalati egészségbiztosítási csomag ajánlatkérés
 

*kötelező mező

close-link
Kérjük töltse ki űrlapunkat!
 

*kötelező mező

close-link