Proktológia szakrendelés, járóbeteg-ellátás - Medicover Kórház és Klinika

Proktológia

Mit jelent a proktológia?

A proktológia szóról legtöbbünknek egy rendkívül kellemetlen vizsgálat jut eszébe. Kevesebben tudják azonban, pontosan mit is jelent ez a szó. A proktológia a görög eredetű proktos szóból származik, jelentése végbél, végbélnyílás. A “lógia” végződés pedig a szintén görög, logos szóból ered, melynek jelentése tudomány. Így tehát a név elárulja, hogy a proktológia a végbél és annak betegségeire specializálódott tudományág.

Egy proktológia szakrendelés az általános sebészet alterülete, mely a végbél tanulmányozására szakosodott.

Jelentkezzen be a

+36 1 465 3100

telefonszámon

Hogyan épül fel a vastagbél utolsó szakasza?

A vastagbél felépítése
A vastagbél felépítése

A vastagbél a hasüregben, a vékonybelet keretszerűen határolva helyezkedik el. Több szakaszra bontható: bemeneti része a vakbél, ezt követi a felszálló ág, majd a haránt vastagbél, a leszálló ág és a szigmabél.

A vastagbél utolsó szakaszán található a végbél, mely a kismedencében helyezkedik el. Két görbülete közül a nagyobb a keresztcsont homorulatába fekszik bele, a rövidebb, ellentétes görbületű pedig a gáton halad át, összenőtt annak izmaival.

A végbél gáton található kimenetei nyílása a végbélnyílás. Két záróizom működteti, a belső, nem akaratlagos, valamint a külső akaratlagos záróizom. Ezek biztosítják az akaratlagos széklettartást, valamint a székletürítést.

A proktológus szakorvos az ezen szakaszon kialakuló elváltozások és betegségek specialistája.

Milyen betegségekkel foglalkozik a proktológia?

A végbél területen gyakran fordulnak elő különböző megbetegedések, melyek nagy része a felismerést követően könnyen gyógyítható. Ilyen betegségek a(z):

 • Aranyér (külső, belső, enyhe és súlyos fokú egyaránt)
 • Különböző gyulladásos folyamatok
 • Végbélrepedés (fissura)
 • Végbélsipoly (fistula)
 • Végbél előreesése (prolapsus)
 • Végbélnyílás körüli jóindulatú daganatok
 • Végbélrák
Proktológia szakrendelés - Végbél betegségek

Bármilyen aggasztó, szokatlan tünetet is tapasztal, melyeket alább olvashat, érdemes felkeresnie szakrendelésünket, ahol szakorvosunk alapos vizsgálat után diagnosztizálhatja Önt.

Milyen tünetek esetén érdemes felkeresni a proktológiai szakrendelést?

Proktológia szakrendelés
 • Szemölcsszerű elváltozások a végbélnyílás körül
 • Hasmenés
 • Véres-nyákos váladékozás
 • Viszketés
 • Végbélfájdalom
 • Hirtelen fogyás
 • Idegentest érzet a végbél környékén
 • Véres széklet
 • Végbélsipoly esetén láz, heves fájdalom, váladékozás figyelhető meg, mely sürgős beavatkozást igényel

Ezek mellett, minden olyan esetben, mikor szokatlan tüneteket tapasztal, melyekre nem talál kézenfekvő magyarázatot, érdemes felkeresnie szakrendelésünket, hogy mielőbb megkezdődhessen a diagnózist követő terápia.

Milyen hajlamosító tényezői vannak a proktológiai megbetegedéseknek?

Bár sok esetben nem vezethető vissza egyértelmű okokra a különböző végbélt érintő betegségek kialakulása, egészséges életmóddal és táplálkozással sokat tehetünk ezek elkerüléséért. Vannak azonban hajlamosító tényezők, melyek megléte esetén nagyobb valószínűséggel alakulnak ki problémák.

 • Ülő életmód
 • Rostszegény táplálkozás
 • Idős életkor
 • Terhesség
 • Gyakori székrekedés
 • Ismétlődő hasmenés
 • Stressz
Ülő életmód - Rostszegény táplálkozás

Milyen vizsgálatokat végzünk a proktológiai szakrendelésen?

A proktológia magán rendelésen tapasztalt proktológus orvosa kikérdezi Önt azokról a tünetekről, melyeket tapasztal, ezek időtartamáról, jellegéről, erősségéről. Legtöbb esetben családja kórtörténetére, étkezési és életviteli szokásaira is kíváncsi lesz orvosa. A kivizsgálás minden esetben külső, fizikális vizsgálattal kezdődik. Ezt követően kerül sor, ha szükséges, végbéltükrözésre (azaz rektoszkópiára).

Amennyiben a fent említett vizsgálatok nem elegendőek, úgy vastagbéltükrözés, röntgen és biopszia valamelyike válhat szükségessé, melyek  külön konzultáció keretében, azonban szintén proktológia magánrendelésen zajlanak. A végbéltükrözés, bár sokak számára ijesztően, sőt fájdalmasan hangzik, valójában egy rendkívül rövid – csupán néhány perces –  eljárás. A vizsgálat fájdalommal nem, azonban minimális kellemetlenség-érzettel társulhat, ami elkerülhető, ha Ön ellazul, amennyire lehetséges.

A tükrözés során egy 3-4 centiméter átmérőjű, egyenes fém eszközt úgynevezett rektoszkópot vezetnek a végbélnyílásba, melyen fényforrás is található, így gyorsan és hatékonyan átvizsgálhatóvá válik a bélrendszer ezen szakasza.

Milyen kezelési lehetőségek vannak a diagnosztizált problémákra?

A választott terápiát mindig a pontos diagnózis határozza meg, melyhez esetenként kiegészítő vizsgálatok válhatnak szükségessé. Azonban a legtöbb esetben a talált elváltozások enyhék, ezeket gyógyszerekkel, kúppal, kenőccsel kezelni lehet.

Nagyobb fokú problémák, előrehaladott állapotok esetén az ambuláns beavatkozásokon túl esetlegesen műtét (pl. végbélpolip műtét) válhat szükségessé, melyet szakorvosa határoz meg.

Hogyan kell felkészülnöm a proktológiai kivizsgálásra?

A szakrendelésre nem kell felkészülve érkeznie. Gyakori tévedés, hogy otthon koplalnak, béltisztítást végeznek, hashajtót szednek a vizsgálatra érkezők. Ez azonban hibás megközelítés, hiszen a vizsgálat stresszel járhat az Ön számára, ami alacsony vércukorszint (koplalás) mellett különösen megterhelő a szervezetének.

A vizsgálatokhoz nem szükséges a teljes bélrendszer kitisztítása, csupán a végbél – a bél utolsó 15 centiméteres szakasza – átmeneti kiürítése. Ezt szakorvosa a konzultáció keretében elvégzi Önnek, amennyiben szükséges.

Érkezzen tehát úgy, hogy reggelizett és elegendő folyadékot is fogyasztott, hogy megkönnyítse a vizsgálat menetét, és saját fizikai állapotát.

Sebész szakorvosaink ügyfeleinket a pontos diagnózis felállítása céljából laboratóriumi vizsgálatokra küldhetik és javasolhatják a Medicover Fejlett Diagnosztikai Központjában elérhető és a diagnózis felállításához szükséges képalkotó diagnosztikai eljárásokat: röntgen, ultrahang, CT és MR vizsgálatokat.

Járóbeteg ellátás keretében proktológia budapesti klinikáinkon is elérhető. A proktológiai vizsgálat árával kapcsolatban érdeklődjön ügyfélszolgálatunkon.

Szakorvosaink

Dr. Barta Tamás - Általános sebész

Dr. Barta Tamás

Angol nyelven beszél, 29 éves sebészi tapasztalattal rendelkezik, végbél polipok gyógyításában is.

Jelentkezzen be a

+36 1 465 3100

telefonszámon

Vagy ajánlja oldalunkat ismerőseinek!

FacebookLinkedInGoogle+SkypeEmail
 
Kérjük töltse ki űrlapunkat!
 

Név*

E-mail cím*

Telefonszám*

Üzenet*

*kötelező mező

Vállalati egészségbiztosítási csomag ajánlatkérés

Név (kötelező)

Cégnév (kötelező)

E-mail cím (kötelező)

Telefonszám (kötelező)

Melyik biztosításunk érdekli? (kötelező)

Hány fő biztosítását tervezi? (kötelező)

Megjegyzés

Kérjük használja a Captcha mezőt*