Pulmonológia (tüdőgyógyászati) szakrendelés, járóbeteg-ellátás

Pulmonológia

Mit jelent a pulmonológia?

A pulmonológia, más néven tüdőgyógyászat az orvostudomány azon szakterülete, amely a légutak és a tüdő megbetegedéseivel foglalkozik.

A tudományág szükségességét jelzi, hogy a fejlett országok lakosságának 10%-a valamilyen tüdőbetegség következtében hal meg. Különösen nagy figyelmet kell szentelni a COPD, vagyis a krónikus obstruktív légúti betegségnek: az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint jelenleg az ötödik leggyakoribb haláloknak számít.

Keressen minket!

Hogyan segíthetünk?
Töltse ki űrlapunkat és kollégánk felveszi Önnel a kapcsolatot.

A tüdő anatómiája és funkciója

Mikor forduljunk tüdőgyógyászhoz?

 • nehézlégzés
 • mellkasi fájdalom
 • éjszakai izzadás, fulladás
 • okozott váladékképződés
 • köhögés (produktív vagy improduktív)

Tüdőbetegségre utalhatnak a gyulladást jelző faktorok a vérképben (magas vérsüllyedés, magas fehér vérsejtszám, magas CRP).

Milyen betegségekkel foglalkozik a pulmonológia?

Pulmonológiai szakorvosi vizsgálat
Pulmonológiai szakorvosi vizsgálat
 • tüdőfibrózis
 • tüdőgyulladás (a tüdő akut vagy krónikus gyulladása)
 • tüdődaganat (kissejtes és nem kissejtes tüdőrák)
 • adenokarcinóma
 • nagysejtes tüdőrák
 • krónikus légúti gyulladás (COPD)
 • intersticiális tüdőbetegség
 • tüdőembólia
 • tbc (tüdőbaj)

A pulmonológia (tüdőgyógyászat) területéhez tartoznak még továbbá a refluxhoz társuló légúti tünetek ellátása és kezelése, valamint a légzési elégtelenségek (pl. alvás közbeni légzéskimaradás) diagnózisa.

Említést kell tennünk a tüdőt érintő szisztémás gombafertőzésekről, a vírusok okozta hörgőgyulladásról, a bronchiektáziáról (a hörgők visszafordíthatatlan tágulata).

A stressz, pánik és félelem hatására jelentkező hiperventillációs szindrómával szintén érdemes felkeresni a tüdőgyógyászt – a pszichológus vagy pszichiáter mellett.

Az általános pulmonológiai szakrendelés menete

A tüdőgyógyász (pulmonológus) az alapos kikérdezés, anamnézis felvétele után képalkotó eljárásokkal (CT, MR, ultrahang és röntgen) segíti a probléma okának feltárását.

Az allergiás tünetek kivizsgálásához laboratóriumi vérvizsgálatot vagy bőrpróbát (Prick teszt) rendel el, amelyet a bőrgyógyász végez.

Gyakori diagnosztikai eszköz még a légzésfunkciós vizsgálat, a spirometria, mely során egy harang alakú eszközön keresztül lélegzik ki és be a páciens. A vizsgálat a tüdőszövet állapotának vizsgálatára alkalmas, megmutatja, hogy fennáll-e a tüdőkárosodás.

Milyen kezelési lehetőségek vannak a diagnosztizált problémákra?

A kivizsgálás alapján a szakorvos beállítja a gyógyszeres kezelést, előírja a kontrollok gyakoriságát, vagy a kórházi ellátás, műtét szükségességét.

Asztma esetén a gyógyszeres kezelés segítségével például nemcsak csökkenthető, megszüntethető, de meg is előzhetők a betegség tünetei (megelőző vagy fenntartó, illetve rohamoldó szerek segítségével).

A krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD) esetén a végső cél a panaszok enyhítése, az életminőség javítása és a tüdőfunkció romlásának megállítása, lassítása, gyógyszeres és nem gyógyszeres kezelési módszerekkel.

Jelentkezzen be a

+36 1 465 3100

telefonszámon

Vagy ajánlja oldalunkat ismerőseinek!

FacebookLinkedInGoogle+SkypeEmail
 
Kérjük töltse ki űrlapunkat!
 

Név*

E-mail cím*

Telefonszám*

Üzenet*

*kötelező mező

Vállalati egészségbiztosítási csomag ajánlatkérés

Név (kötelező)

Cégnév (kötelező)

E-mail cím (kötelező)

Telefonszám (kötelező)

Melyik biztosításunk érdekli? (kötelező)

Hány fő biztosítását tervezi? (kötelező)

Megjegyzés

Kérjük használja a Captcha mezőt*