Szemészet, szemészeti járóbeteg ellátás

A szemészet a szem betegségeivel foglalkozó tudományág. A szemészeti magánrendelés során a szakorvos a szem fénytörési hibáit (astigmia, rövidlátás, távollátás), valamint a szemgolyó betegségeit (zöld hályog, szürkehályog, gyulladások, ideghártya leválás, daganatok) diagnosztizálja és kezeli.

Mit vizsgál a szemész szakorvos?

A szemész a szem egészségi állapotát méri fel. Vizsgálja a színlátást, a látásélességet, a látóteret, a szemfeneket és a látóidegeket.

A szemészet keretein belül végzett általános vizsgálat során a szakorvos nemcsak az esetleges látászavarokat diagnosztizálja, hanem az adott szembetegség hátterében álló alapbetegségekre is fényt deríthet.

Szemészet - Szemész - Szemészeti magánrendelés - Szemészeti vizsgálat

Milyen tünetekkel forduljunk szemészhez?

A szemészet felkeresése a szem bármely részén tapasztalt elváltozás esetén, de az alábbi tünetek észlelése során különösen javasolt:

 • látásromlás, homályos látás
 • szemgolyó fájdalom
 • bevörösödött, gyulladt szem vagy duzzanat a szem környékén
 • könnyezés
 • kettős látás
 • fényérzékenység
 • szaruhártya elszíneződése

Jelentkezzen be a +36 1 465 3131 telefonszámon

Szemészeti magánrendelés keretein belül végzett vizsgálataink

A szemészeti vizsgálat azért fontos, mert az időben diagnosztizált szembetegségek kezelésével megelőzhetők olyan későbbi, súlyosabb szövődmények, mint a látásromlás.

A szemészeti magánrendelés során a következő vizsgálatokra kerülhet sor:

 • Látásélesség vizsgálat Kettesy-táblával
 • Közeli látásélesség vizsgálata Csapody-táblával
 • Szem mikroszkópos vizsgálata (réslámpával)
 • Szemfenékvizsgálat (sz.e. pupillatágításban)
 • Szükség esetén automata refraktometria (computeres dioptriamérés)
OCT vizsgálat eredménye a Medicover Magánkórházban

Töltse ki űrlapunkat és kollégánk felveszi Önnel a kapcsolatot!

Amennyiben szükséges, szemészeink további szemészeti diagnosztikai eljárásokat rendelhetnek el, melyek elérhetők Klinikánkon:

 • Látótér vizsgálat
  A szemészeti szakrendelésen indikált vizsgálat segítségével (és a Octopus 900 Primeter fejlett szemészeti diagnosztikai eszközzel) azt a látótér területet határozzuk meg, amelyet a páciens egyenesen tartott, mozdulatlan fej és szemtartás mellett egyszerre lát.
 • Optikai koherencia tomográfiás vizsgálat (OCT)
  Képzett szakembereink a fejlett OCT szemészeti diagnosztikus eszköz segítségével, fénysugarak használatával a szemfenék képleteiben (ideghártya, látóideg és sárgafolt) keletkező elváltozásokat vizsgálják, amelyek a látásélességre lehetnek befolyással.

Indokolt esetben az alábbi diagnosztikai vizsgálatokra is sor kerülhet:

 • Szemnyomás mérése applanációs vagy non-contact tonométerrel
 • Könnytermelés mérése Schirmer-teszttel
 • Exophtalmus mérése Hertel-féle exophtalmométerrel
  A szemgolyó nagyfokú kidülledésének diagnosztizálására szolgáló vizsgálati módszer, mely segítségével szemmozgászavarokat, gyulladásos folyamatokat és a szemgolyók diszlokációjának mértékét tudja megállapítani a szemorvos.
 • Binokuláris látás vizsgálat Lang-teszttel
  A vizsgálat annak meghatározásában segít, hogy a két szem milyen pontossággal alkotja meg a külvilágból érzékelt képeket, és ezeket milyen mértékben képes a legkisebb erőlködéssel az agy felé továbbítani.

A szemészeti műtéteket helyi érzéstelenítést követően rövid beavatkozás keretében végezzük szemészeti magánklinikánkon.

Mik a leggyakoribb szembetegségek?

Árpa

A szem környékén található mirigyek gyulladása. A szemhéj belső felületén lévő mirigyek gyulladása a belső árpa (Hordeolum iternum), a szemhéj külső felületén található mirigyek gyulladása pedig az úgynevezett külső árpa (Hordeolum externum) Amennyiben gyógyszeres kezeléssel nem gyógyul, műtéti úton kezeljük.

Árpa - Jégárpa
Szürkehályog

Szürkehályog

A szürkehályog, más néven cataracta (gör. eredetű szó, mely vízesést jelent) a szemlencse részleges, vagy teljes elszürkülését jelenti. A cataracta elnevezés abból fakad, hogy a beteg látása idővel olyanná válik, mintha egy vízfüggönyön nézne keresztül. A szürkehályog az évek során fokozatosan kialakuló látásromlással járó betegség, mely fájdalommentes és az öregedési folyamat természetes velejárója. A betegség legjellemzőbb tünetei a homályos látás, az elhalványuló színek, rossz éjszakai látás, érzékenység az éles fényekre, illetve az egyik szem eltakarásakor fellépő kettős látás. Kezelése kórházunkban szürkehályog eltávolító műtét útján történik. A műlencse beültetése rutin beavatkozás és teljesen fájdalommentes, minimális kockázattal jár.

Szemtengelyferdülés

A szem tengelye az optikai tengely, amely a bejövő fény útjában található. szemtengelyferdülés akkor lép fel, amikor a két szem nézővonala nem párhuzamos. A szemtengelyferdülés lehet befelé vagy kifelé forduló. A keresztezett szemgolyók, a szemfáradás, a fényérzékenység, valamint a koordinálatlan szemmozgások illetve a látás – és mélységélesség zavara egyaránt a szemtengelyferdülés tünete. Típusait tekintve létezik kísérő kancsalság, bénulásos kancsalság (változó kancsalsági szög), esotropia (az egyik szem befelé fordul), valamint exotropia (az egyik szem kifelé fordul). Kezelése történhet szemüveggel úgy, hogy közben a megfelelően működő szemre tapaszt helyeznek annak érdekében, hogy a tompalátó szem megtanuljon fixálni és megerősödjön. A szemizmok műtéti helyreállítása abban az esetben indokolt, ha a korábbi kezelések nem vezettek eredményre.

Rövidlátás

A rövidlátás, más néven miópia akkor következik be, amikor a lencse felszíne vagy a szaruhártya az indokoltnál jóval domborúbb, illetve a szemtengely hosszabb az ideálisnál. Ilyenkor a szembe hatoló fénysugarak az ideghártya előtt találkoznak és a beeső fény túl erősen törik. A rövidlátó csak a közeli tárgyakat látja élesen.  A rövidlátás mértéke dioptriában (enyhe rövidlátás: maximum 3 dioptria, közepes mértékű rövidlátás: 3-6 dioptria, erős rövidlátás: 6 dioptria fölött) mérhető. A rövidlátás szemüveggel vagy kontaktlencsével, adott esetben műtéti úton javítható.

Távollátás

A túllátás (hiperópia) esetében a szemgolyó mérete kisebb az átlagosnál, tengelye pedig rövidebb 24 mm-nél. A távollátó személy a távoli tárgyakat élesen látja, míg a közelieket a szem átlagosnál kisebb fénytörő erejének köszönhetően homályosan. Ez a fénytörési hiba szemüveggel, kontaktlencsével vagy műtéti úton korrigálható.

Atheroma

Az atheroma, más néven kásadaganat egy jóindulatú elváltozás, melyet a faggyúmirigyek kivezető csövének elzáródása okoz. Az elzáródás következtében a felhalmozódott kásás állagú faggyú kitágítja a mirigytömlőt. Eltávolítását tokjával együtt végezzük.

Ciszta

Vékony tokkal rendelkező vízzel teli hólyag, amely a szemhéj bőre és a kötőhártya alatt egyaránt előfordulhat. Jóindulatú, esztétikai problémákat okozhat, eltávolítása ekkor javasolt.

Fibroma

Minden esetben jóindulatú elváltozásról (sejtburjánzás) van szó. A szemhéjon található fibroma többnyire esztétikailag zavaró. Eltávolítása sebészi kimetszéssel történik.

Kúszóhártya

A kúszóhártya, vagy kúszóhólyag a szaruhártyára ráhúzódó kötőhártya. Az orr felőli régióban fordul elő leggyakrabban és általában kétoldali. Fejből, testből és nyakból áll. Nem ritkán maga az elváltozás és környezete is fokozottan érágassá, vörössé válik. Ekkor még csak esztétikai panaszt okoz. Előrehaladott állapotban a szaruhártya centrumát is eléri, ekkor látásromlást okoz. Eltávolítása műtéti. A beavatkozás során a kóros kötőhártyát leválasztjuk a szaruhártyáról.

Kúszóhártya

Kötőhártya gyulladás

A kötőhártya a szem fehérjét és a szem belső oldalát borító átlátszó, vékony szövet. A kötőhártya gyulladás egyértelmű jele a vörös, gyulladt, égő, könnyező szem. A gyulladást kiválthatja vírusos vagy bakteriális fertőzés, illetve allergiás reakció is. Típusai szerint létezik fertőző, illetve nem fertőző kötőhártya gyulladás. Míg a nem fertőző gyulladás általában valamilyen, a szemet ingerlő környezeti tényezőnek (pl. száraz levegő, füst, huzat, vagy valamilyen allergén anyag) köszönhetően alakul ki, addig a fertőző kötőhártya gyulladást a nyálkahártyán megtelepedő vírusok vagy (staphylococcus, streptococcus és pneumococcus) baktériumok idézik elő. Kezelési módok: antibiotikum szemcsepp, egyéb gyulladáscsökkentő cseppek, a szem dörzsölésének, irritálásának mellőzése.

Hogyan épül fel a szem?

Szemünk ínhártyából, érhártyából, retinából, két kamrából (elülső szemkamra, üvegtest), szivárványhártyából, pupillából, valamint lencséből áll. Az ínhártya a szem külső, rostos, kemény rétege. Ennek elülső része a szaruhártya, amely nem rendelkezik saját vérellátással. A szaruhártyát az elülső kamrai folyadék táplálja. Az érhártya a retina és az ínhártya között helyezkedik el, hajszálerei táplálják az ínhártyát. Az elülső szemkamrában található a csarnokvíz, amely a szivárványhártya mögül a pupillán keresztül áramlik előre. Ha áramlása akadályozott, megemelkedik a belső nyomás a szemben és kialakulhatnak a zöld hályog tünetei.

Az üvegtest a szem tömegének közel egyharmadát teszi ki. A benne lévő folyadék szintén csarnokvíz. A szaruhártya mögött és a szemlencse előtt található, pigmentben dús szivárványhártya (írisz) adja szemünk színét. A benne lévő izmok összehúzódása idézi elő a pupilla mozgásait. A szivárványhártya közepén található fekete terület a pupilla, amely egy kerek rés. A pupilla élettani szerepe szerint szabályozza a szembe jutó fény mennyiségét, ezzel védve a retinát. Erős fényre szűkül, félhomályban tágul. Az általában 9 mm átmérőjű és 4 mm vastag szemlencse a szivárványhártya mögött helyezkedik el. Szemünk a szemlencse segítségével képes fókuszálni.

Tünetmentesen is fontos a szemészeti vizsgálat

A szemészet egyik legfőbb feladata, hogy segítségével a szemész megítélje a a látáskorrekció szükségességét, azaz hogy indokolt-e kontaktlencse vagy szemüveg viselése.

A rendszeres szemészeti kontroll, azaz szemész felkeresése javasolt tünetmentes állapotban is, mert egy szemészeti szűrés fényt deríthet olyan, később súlyos problémákat okozó elváltozásokra is, melyek még panaszokat nem okoznak.

A vizsgálat elengedhetetlen bizonyos életszakaszokban is, amikor a panaszmentesség ellenére is kialakulhatnak egyes szembetegségek (pl. zöldhályog). Azokban az esetekben is  javasolt a szemészet felkeresése, amikor tartós gyógyszerszedés áll fenn, vagy ha a családban már előfordultak különböző, örökletes szembetegségek.

Szemészet, szemészeti magánrendelés - A szem anatómiája - Medicover
A szem felépítése

Jelentkezzen be a +36 1 465 3131 telefonszámon

Szemész szakorvosaink

Dr. Balsay Zoltán - Szemész szakorvos
meisel-judit-dr

Dr. Meisel Judit

Szakterületek

Jelentkezzen be szemészeti magánrendelésre a

+36 1 465 3131

telefonszámon

Vagy ajánlja oldalunkat ismerőseinek!

Kérjük töltse ki űrlapunkat!
 

*kötelező mező

Vállalati egészségbiztosítási csomag ajánlatkérés
 

*kötelező mező

Kérjük töltse ki űrlapunkat!
 

*kötelező mező