Traumatológia

Mit jelent a traumatológia?

A traumatológia szó a görög eredetű trauma szóból ered, ami sebet, sérülést jelent. Nevéből eredően az orvostudomány e szakága a balesetekből vagy erőszakos cselekményekből származó sérülésekre, valamint ezek kezelésére és gyógyítására specializálódott.

A magyar nyelv baleseti sebészetként is használja a szakterület elnevezését.

Jelentkezzen be a

+36 1 465 3100

telefonszámon

Traumatológia szakrendelés

Mivel foglalkozik a traumatológus?

A traumatológus szakorvos a sérülést követő elváltozások kezelésével, a fájdalom csillapításával és a balesetet megelőző anatómiai állapot helyreállításával foglalkozik. Abban az esetben, ha sérülés olyan mértékű, hogy nem állítható vissza teljes mértékben a korábbi állapot, a sérült testrész vagy szerv funkciójának minél nagyobb arányú helyreállítására törekszik.

A traumás esetek közé azokat a sérüléseket soroljuk, melyek valamilyen külső mechanikai behatás következtében alakulnak ki. Ilyenek a csonttörések, ízületi ficamok, rándulások, lágyrészek zúzódása, izom-, ín- és idegsérülések.

A traumatológus az alsó és felső végtagok, a medence, valamint a gerinc egyes töréseinek ellátására specializálódott, a koponya illetve a gerinc gerincvelőt érintő részein lévő sérülések ellátása azonban már az idegsebészet területéhez tartozik.

Milyen esetekkel keresheti fel a Medicover Kórház magán traumatológiai szakrendelését?

A traumatológus szakorvosaink járóbeteg ellátás keretében, előre egyeztetett időpontban, akár már aznap fogadják a pácienseket. A traumatológia szakrendelésünkön kisebb lágyrész sérülések ellátására, a végtagok kisebb töréseinek, rándulásainak, húzódásainak diagnosztizálására, valamint konzervatív kezelésére van lehetőség.

Akut műtéti beavatkozást, illetve komplex, több szakágat érintő kivizsgálást igénylő, erőszakos cselekményből vagy közlekedési balesetből eredő sérülések ellátására a Medicover Kórházban nincs lehetőség!

Ezen azonnali ellátást igénylő súlyos sérülések, valamint sérülés együttesek ellátása az országosan szervezett ügyeleti rendszer szerint történik a súlyponti intézmények arra szakosodott sürgősségi egységeiben, ahol komplex ellátást biztosítanak a nap minden órájában.

Az alábbi sérülésekkel javasolt a Medicover baleseti sebészet magánrendelését felkeresni:

  • Kisebb, nem artériás vérzéssel járó és érzéskiesést nem okozó láb sérülés: térd, boka, lábszár, comb zúzódása, ízületi ficam, húzódás, nem nyílt csonttörés
  • Nem artériás vérzéssel járó, érzéskiesést nem okozó kéz sérülések: csukló, kézhát (kézfej), ujjak zúzódása, ízületi ficam, nem nyílt csonttörés, háztartási baleset következtében szerzett kisebb vágás, kis felületű égési sérülés.

Gyermek traumatológiai ellátás szintén a fent felsorolt sérülések esetén érhető el.

Traumatológiai magánrendelés budapesti klinikáinkon is elérhető.

Traumatológia szakrendelés

Jelentkezzen be a +36 1 465 3100 telefonszámon

Hogyan zajlik a vizsgálat és a diagnosztizálás?

Az ellátás a traumatológia magánrendelés keretében bejelentkezés után, előre egyeztetett időpontban történik. A legtöbb esetben már aznapra tudunk időpontot biztosítani. A vizsgálat a kórelőzmény (anamnézis) felvételével kezdődik: a traumatológus szakorvos először a baleset körülményeiről és a panaszokról kérdezi ki a pácienst, majd az esetleges korábbi betegségeket (törés, műtét, rándulás stb.) méri fel. Ezután következik a panaszos testrész vizsgálata. Először megtekinti az érintett területet, majd funkcionális vizsgálatot végez: a kis- és nagy ízületek mozgásterjedelmét és deformitását, tengelyeltérését. Ezután ellenőrzi a végtagok érző, mozgató funkcióját és keringését. A vizsgálat alapján meghatározza a képalkotó vizsgálatokat, melyre a legtöbb esetben szükség van.

Képalkotó diagnosztikai központunk a kórház épületében található, így a vizsgálatokra való várakozási idő minimálisra rövidül, akut esetben a szükséges vizsgálatok akár azonnal is elvégezhetők.

A korszerű digitális röntgen, MRI és CT gépeinkkel végzett vizsgálat után részletes képet kapnak orvosaink a sérülésről, mely segítségével pontos diagnózis állítható fel, mely alapján határoz a kezelés menetéről.

Milyen kezelési módok érhetők el?

A szakorvos a felállított diagnózis alapján dönthet sebellátásról, törések, húzódások konzervatív kezeléséről (pl. brace vagy gipsz rögzítés).

Traumatológia szakrendelés

Amennyiben olyan műtéti beavatkozás szükséges, ami nem igényel sürgősségi ellátást (Pl: térd meniscus sérülés, keresztszalag sérülés, váll rotator köpeny sérülés) azt kórházunkban is el tudjuk végezni fekvőbeteg ellátás keretében, ahol az ízületi sérüléseket a legmodernebb artroszkópos eljárásokkal gyógyítjuk.  Ebben az esetben az esetmenedzsereink irányításával az összes további kivizsgálást, műtétet és posztoperatív kezelést megszervezzük.

Előfordulhat, hogy akut műtéti beavatkozásra vagy kórházi megfigyelésre lesz szükség, ezért ilyenkor a primer ellátás után sürgősségi egységekbe irányítjuk a nálunk jelentkezett sérülteket.

A posztoperatív kezelésben ajánlott fizioterápia  (elektroterápia, galvánáramos kezelés, iontoforézis, TENS, diadinamikus kezelés, középfrekvencia/interferencia, szelektív ingeráram, ultrahang), gyógytorna, illetve gyógymasszázs elérhető Medicover Klinikák járóbeteg rendelésein is.

Jelentkezzen be a

+36 1 465 3100

telefonszámon

Vagy ajánlja oldalunkat ismerőseinek!

 
Kérjük töltse ki űrlapunkat!
 
*kötelező mező
Vállalati egészségbiztosítási csomag ajánlatkérés
 
*kötelező mező