Urológia

Mi történik az urológiai rendelőben?

Az urológiai szakrendelés felkereshető általános kivizsgálás, szűrés céljából, illetve konkrét panaszokkal. A szűrésre érkező páciens esetében a szakorvos által meghatározott szűrésnek megfelelő teszteket végezzük el. Az eredmények alapján javaslatot teszünk a további vizsgálatokra, melyek lehetnek laboratóriumi vér- és vizelet-, ultrahangos, illetve egyéb képalkotó vizsgálatok, valamint további szakorvosi konzíliumok.

A panaszokkal, különféle tünetekkel érkező betegeknél kiemelten fontos az anamnézis, hogy megismerjük az esetleges kórelőzményeket, a családban előforduló betegségeket, a páciens általános állapotát. Ezt követi az általános urológiai vizsgálat. Rendelőinkben dolgozó, több éves tapasztalattal rendelkező urológus szakorvosaink a legnagyobb diszkrécióval fogadják Önt.

Töltse ki űrlapunkat és kollégánk felveszi Önnel a kapcsolatot!

Mit vizsgál az urológus szakorvos?

Az urológus, a húgyutak (vese, húgyvezeték, húgyhólyag, húgycső) veleszületett és szerzett rendellenességeivel, betegségeivel foglakozik. Ide tartoznak a fejlődési rendellenességek, a fertőzések, gyulladások, kövességek, vizeletürítési nehézségek – nehéz vizelés, akaratlan vizeletvesztés –, és a daganatos megbetegedések. Az urológus foglakozik továbbá a férfi nemi szervek (here, prosztata, hímvessző) problémáinak kivizsgálásával és kezelésével is.

A vese anatómiája - Medicover Magánkórház

A vese anatómiája

A vese páros, bab alakú szerv, melyek hátul, nagyjából derékmagasságban, a gerincoszlop két oldalán helyezkednek el. Nagyságuk 12 cm x 4 cm, tömegük egyenként kb. 140 gramm. Egy egészséges, felnőtt veséje sima felszínű és élénkbarna színű. Kívülről egy három rétegű kötőszövetes tok veszi körül, melyek rögzítik a veséket.

A vese funkciója

A vese a kiválasztásért felel. Funkciójának megfelelően eltávolítja az anyagcsere során keletkezett bomlástermékeket, megszűri és tisztítja a vért, valamint szabályozza a szervezet vízháztartását és az artériás vérnyomást.

A nitrogén-anyagcsere végtermékei (urea, kreatinin, húgysav) mellett a szervezetbe bekerülő, egyes idegen anyagokat – xenobiotikumok -, az inaktivált hormonok egy részét és a gyógyszereket is eltávolítja a szervezetből.

Az anyagcsere normális termékeit (tejsav, glukóz, ketontestek) szintén kiválasztja abban az esetben, amikor koncentrációjuk a szükséges (fiziológiás) értéket meghaladja.

Jelentkezzen be a +36 1 465 3131 telefonszámon

A leggyakoribb urológiai vizsgálatok

Heveny és krónikus húgyúti fertőzések kivizsgálása, kezelése

Egyes vesebetegségek kialakulásában jelentős szerepet játszanak a húgyúti fertőzésből, hólyaghurutból kialakuló gyulladások, melyek többnyire felfázásból erednek.

A húgyúti fertőzés a leggyakoribb, többnyire bakteriális eredetű fertőzések egyike, melynek során a fertőzést okozó kórokozók a húgycsövön keresztül jutnak be a húgyhólyagba. A kórokozók megtelepedése a szövetek gyulladását eredményezi. A fertőzés egyenes következménye lehet az alsó húgyúti fertőzésnek számító húgycsőgyulladás, illetve húgyhólyaggyulladás. Ezen szövődmények kialakulása annak függvénye, hogy meddig jutnak el a kórokozók. Súlyosabb esetben felső húgyúti fertőzés, azaz vesemedence gyulladás is kialakulhat.

A húgyúti fertőzés kockázatát növeli az immunrendszeri gyengeség, a cukorbetegség fennállása, a vesekő és a hólyagkő, a gyermekkor és a változókor, a túlsúly, a terhesség, valamint férfiak esetében a prosztata megnagyobbodás. A fertőzéssel együtt jár a gyakori vizelési inger, a fájdalmas vizeletürítés, esetenként pedig a véres vizelet.

A húgyúti fertőzés diagnosztizálása a tünetek alapján, vizelet – és vérvizsgálat útján, illetve a húgyutak és a vese vizsgálatának segítségével történik.

Vesefunkció laborvizsgálati csomag - Kreatinin - Vese

Vesekő

A vese a kiválasztásért felelős páros, bab alakú szerv. Funkciója szerint eltávolítja az anyagcsere során keletkezett bomlástermékeket, megszűri és tisztítja a vért, valamint szabályozza a szervezet vízháztartását.

A vesekő a vizeletképző és elvezető szervekben alakul ki, amikor a folyadék és az oldott anyagok közötti egyensúly felbomlik.

Először csak apró kristályok alakulnak ki, melyek több rétegben rakódnak egymásra, és ha hosszú ideig nem kerülnek ki a vizeletelvezető rendszerből, kövekké alakulnak, melyek többnyire sárga vagy barna színűek. A vesekő homokszemcsényi mérettől egészen ököl nagyságúig terjedhet.

Gyakori tünet az éles, szúró, vagy görcsös fájdalom, hátfájdalom, véres vizelet, hányinger/hányás, valamint a haspuffadás.

Genetikai hajlam, nem megfelelő folyadékbevitel, egyoldalú táplálkozás, mozgásszegény életmód, húgyúti fertőzés, valamint vizelet pangás egyaránt állhat a vesekő képződés hátterében.

Az ismert tünetek megléte mellett a diagnózis felállítását segíti a hasi ultrahang valamint a vesefunkciós laborvizsgálat.

Daganatok (hererák, prosztatarák) szűrése, a betegség lefolyásának nyomon követése

Míg a hererák a daganatos megbetegedések mindössze néhány százalékát teszi ki, és főleg a fiatal férfiakat érinti, addig a prosztatarák a férfiaknál leggyakrabban előforduló daganatos megbetegedés, ami többnyire idősebb korban jelentkezik. A prosztatarák korai stádiumában, amikor még eredményesen kezelhető, gyakran teljesen tünetmentes, ezért nagyon fontos, hogy a veszélyeztetett kortól (45 év) kezdve a férfiak rendszeresen – évente – vegyenek részt urológiai vizsgálaton.

Az úgynevezett rektális digitális vizsgálat (RDV) vagy más néven prosztatavizsgálat során a szakorvos a dülmirigyet a végbélen keresztül tapintja ki. Amennyiben a szövet keménységéből, valamint a prosztata nagyságából, állagából és érzékenységéből fakadóan daganat gyanúja merül fel, további vizsgálatok következnek. Ide tartozik a prosztata végbélen át történő ultrahangos vizsgálata (transzrektális vizsgálat), a PSA szint mérése vérvétellel, valamint a szövetmintavétel (biopszia).

Mivel a daganatos szövet ultrahang visszaverő képessége gyengébb, mint az egészségesé, az ultrahang vizsgálat során a kóros szövet fekete foltként jelenik meg. Az úgynevezett PSA a prosztata mirigyei által termelt fehérje. Ugyan a prosztatarák esetében a vér PSA szintje jelentősen megemelkedik, de ez a prosztata egyéb, nem daganatos megbetegedései esetén is jellemző, ezért a végleges diagnózis csak a szövettani vizsgálatot követően állítható fel.

Urológiai szakrendelés, járóbeteg ellátás - Medicover Kórház és Klinika

Jelentkezzen be a +36 1 465 3131 telefonszámon

Az olyan észlelhető tünetek, mint a gyakori vizelés, vizeletrekedés, véres ondó ürítése, vérvizelés illetve húgycsővérzés, már nem a kezdeti stádiumra jellemzőek, ezért a betegség korai felismerése és eredményes kezelése érdekében elengedhetetlen a rendszeres urológiai vizsgálat.

Vesefunkció laborvizsgálati csomag - Vizeletvizsgálat

Vizeletürítési panaszok kivizsgálása (vizeletáramlás-mérés)

A húgyhólyag ürülési zavara a hólyagizomzat elégtelen összehúzódásához vezet. A hólyagürülési zavar megállapítása funkcionális diagnosztikai eszközzel történik. Az uroflowmetria, más néven vizeletáramlás vizsgálat a vizeletmennyiség, a vizeletürülés átlagos és maximális sebessége, valamint egy vizelési görbe segítségével nyújt értékelhető információt a vizelés jellemzőiről. A vizsgálat során a páciens egy mérőműszerhez rögzített, tölcsérszerű edénybe üríti ki húgyhólyagját. A mérés, minimum 150 ml vizelet ürítése esetén számít értékelhetőnek.

Prosztata megnagyobbodás okozta problémák vizsgálata

A prosztata megnagyobbodás következtében a páciens vizelete nehezen indul és akadozva, vékony sugárban ürül. A vizeletürítés erőlködéssel, minimális mennyiségű vizelet távozásával jár. A vizelési inger kifejezetten sűrűn jelentkezik. További tünetek között szerepel az inkontinencia és a húgyhólyaggyulladás, mely vizeletpangás, illetve bakteriális felülfertőződés eredményeként alakul ki. Súlyosabb szövődményként vizelési képtelenség is jelentkezhet, mely akkor alakul ki, amikor a megnagyobbodott prosztata összenyomja, egyúttal elzárja a húgycső kezdeti szakaszát.

Azon férfiak számára, akik vizeletürítésnél fájdalmat, valamint sűrű vizelési ingert éreznek, prosztata laborvizsgálat javasolt, a prosztata megnagyobbodás okozta problémák feltárására.

Sebész szakorvosaink

Dr. Fazakas Zsolt - Urológus szakorvos

Dr. Fazakas Zsolt

Szakterületek:

Dr. Novotni Róbert

Dr. Novotni Róbert

Szakterületek:

  • urológiai betegségek diagnosztizálása és kezelése
  • prosztata betegségek  diagnosztizálása és kezelése (daganatos betegségek, húgyúti gyulladások, húgyúti kövesség)
  • inkontinencia műtéti kezelése (TOT)
  • laparoszkópos műtétek (hímvessző kis műtétei, hereműtétek, here visszértágulat műtét, here vízsérv műtét)

Jelentkezzen be a

+36 1 465 3131

telefonszámon

Vagy ajánlja oldalunkat ismerőseinek!

Kérjük töltse ki űrlapunkat!
 

*kötelező mező

Vállalati egészségbiztosítási csomag ajánlatkérés
 

*kötelező mező

Kérjük töltse ki űrlapunkat!
 

*kötelező mező