Horkolás műtét, az éjszakai légzéskimaradás-kezelése

Horkolás-, éjszakai légzéskimaradás-kezelése

Mi az a horkolás?

A horkolás a felnőtt lakosság mintegy 10-30%-át érintő jelenség és a horkoló emberek kb. 5%-nál azonban az összeszűkülő garat légzéskimaradással (OSAS – Obstruktív alvási apnoe) társul.

Súlyosabb alvási apnoe esetén ez a folyamat akár óránként többször is megismétlődhet, hosszú távú egészségkárosodáshoz vezetve, mint a magas vérnyomás, szívinfarktus, agyi keringési zavarok.

Éjszakai légzéskimaradások, nappali fáradékonyság, feledékenység, gyakori fejfájás esetén kivizsgálásra, műszeres alvásvizsgálatra és alvás endoszkópiára van szükség.

Keressen minket!

Hogyan segíthetünk?
Töltse ki űrlapunkat és kollégánk felveszi Önnel a kapcsolatot.

Mikor szükséges orvoshoz fordulnom?

Ha Önnél alkalmanként előforduló, bizonyos külső tényezőkhöz visszavezethető (sokat vacsorázott, több alkoholt fogyasztott, náthás) horkolás áll fenn, nem szükséges orvosi segítséget kérnie. Ha horkolása enyhe, nem zavarja a környezetét, házastársát, nem okoz nappal fáradtságot, koncentrációs képességének romlását, akkor orvosi szempontból nem tekintjük veszélyesnek. Otthoni praktikákkal, életmódváltással sok esetben az ilyen horkolás megszüntethető, de legalábbis mérsékelhető.

Ha azonban horkolása állandóan, minden testhelyzetben jelentkezik és fáradtságot illetve egyéb tüneteket okoz, fontos, hogy mihamarabb szakorvoshoz forduljon tünetei kivizsgálására, mert a kialvatlanság közúti vagy munkahelyi balesethez vezethet, hosszabb távon magas vérnyomást, cukorbetegséget, agyvérzést, szívrohamot is okozhat.

Milyen kezelési lehetőségek vannak?

Mivel a horkolás eredete különböző lehet, ezért a kezelési lehetőségek is eszerint változnak. Általában először életmódbeli változtatásokat javasol az alvásszakértő (szomnológus) illetve a fül-orr-gégész szakorvosunk.

Ezek egyénileg eltérőek lehetnek (elhízás esetén fogyás, alvás alatti testhelyzet változtatása, káros szokások megszüntetése (gyógyszerek, alkohol), sportolás beiktatása stb.).

Horkolás csökkentésére sokféle eszköz, készítmény létezik, mint a horkolásgátló párna, karóra, horkolásgátló cseppek, orr- és garat spray-k, orrcsipeszek, orrtapaszok, telefonra letölthető horkolásgátló applikációk, szájsebészeti protézisek, azonban ezek általában csak átmenetileg hoznak javulást.

horkolás
A horkolás anatómiája

Amennyiben a fenti konzervatív kezelések nem vezetnek sikerhez, műtéti megoldás javasolt. Ide tartoznak az orrlégzés javítását célzó műtétek, mint az

Kórházunkban a lézeres nyelvcsap- és lágyszájpad plasztikát (LAUPP) végezzük leggyakrabban, azonban lehetőség van rádiófrekvenciás (RAUPP) és koblációs technikával végzett műtétre is.

Légzéskimaradás fennállása esetén annak súlyossága alapján dől el, hogy a műtét alkalmas-e önmagában a tünetek enyhítésére illetve megszűntetésére. Súlyos esetben légsínterápia (CPAP – folyamatos pozitív levegőnyomás, BPAP – bilevel lélegeztetés) javasolt elsősorban.

Kórházunkban a horkolás illetve a légzéskimaradás kivizsgálásának része az úgynevezett alvás endoszkópia. Műtői körülmények között gyógyszerekkel mesterségesen elaltatva Önt lehetőség nyílik a felső̋ légutak teljes hosszának video endoszkóppal történő vizsgálatára, így pontosan megállapítható, milyen eredetű az Ön horkolása illetve légzéskimaradása (nagy nyelvcsap, duzzadt mandulák, orrsövényferdülés stb.). Ezután a műtét már pontosan azt célozza, ami az Ön horkolását, légzéskimaradását kiváltja, elkerülve így az esetleges felesleges műtétet.

Mi a műtéti eljárás menete?

Az altatásos vagy helyi érzéstelenítésben történő műtétre való alkalmasságot egy vérvétel, EKG vizsgálat és mellkas röntgen alapján altatóorvosunk, szükség szerint belgyógyászunk dönti el.

A lézeres nyelvcsap- és lágyszájpad plasztikát (LAUPP) általános érzéstelenítésben (altatásban) végezzük. A műtét során diódalézerrel megkisebbítjük a nyelvcsapot és/vagy a lágyszájpadot.  A rádiófrekvenciás (RAUPP) és a koblációs eljárás során rádiófrekvenciás és koblációs elektródával „zsugorítjuk” a lágyszájpadot és a nyelvcsapot, általában helyi érzéstelenítésben.

Amennyiben a kivizsgálása orrsövény ferdülést, duzzadt alsó orrkagylókat, orrpolipot, nagy orrmandulát, nagy torokmandulákat, nagy nyelvgyököt igazol panaszai hátterében, úgy ezek sebészi megoldását fogjuk javasolni.

Mik a műtéti kezelés előnyei és hátrányai?

A horkolásgátló garatplasztikai műtétek az esetek nagy részében jelentősen csökkentik, gyakran teljes mértékben megszűntetik a horkolást; a légzéskimaradást annak súlyosságától függően javítják, vagy szűntetik meg.

A sikeres műtét záloga az előzetes alapos kivizsgálás és a műtét előtti alvás endoszkópia elvégzése. Fontos megjegyezni, hogy a horkolás és a légzéskimaradás hátterében sokszor egyszerre több ok is áll (pl. elhízás, kor, alkati tényezők, életmód, gyógyszerek). A sebészi megoldás természetesen nem szünteti meg mindegyiket, szükség van nem műtéti változtatásokra is. A horkolás műtét egyedüli hátránya a műtét után 7-10 napig fennálló nyelési fájdalom, mely azonban teljesen megszüntethető szájon át szedhető fájdalomcsillapítókkal.

Mi történik a műtéti kezelés után?

Helyi érzéstelenítésben végzett horkolás műtét után általában pár órán belül hazatérhet, altatás esetén másnap hagyhatja el a Medicover Kórházat.

A műtétet követő 2 hétben kímélő életmód, pihenés javasolt, szükséges a vérnyomásemelő, feji vérbőséget okozó tevékenységek kerülése, mivel ezek utóvérzést okozhatnak. Sok folyadékot kell fogyasztani és csak puha, pépes táplálékot lehet enni. Az alkohol fogyasztása nem megengedett.

Szövődménymentes gyógyulás esetén 14 nap után vállalhat munkát, a teljes gyógyulás ideje, a panaszmentes állapot kb. 3 hét. Komoly fizikai munka, sport a 4. héttől megengedett.

Van olyan eset, amikor nem végezhető el a kezelés?

Bármilyen kockázatmentes is a LAUPP (horkolás műtét), kizárólag szigorú szakmai indikáció esetén végezzük el. Előfordulhatnak olyan egészségi állapotok, kockázatok, melyek esetén ellenjavallt a műtét vagy az altatás. Ilyenkor helyi érzéstelenítésben végzett műtétet javasolunk, bizonyos esetekben lebeszéljük a beteget a műtétről. Ezt minden esetben az Ön kezelőorvosa fogja eldönteni a konzultáció során.

Jelentkezzen be a

+36 20 440 2868
+36 20 383 9518

telefonszámon

Vagy ajánlja oldalunkat ismerőseinek!

FacebookLinkedInGoogle+SkypeEmail
 
Kérjük töltse ki űrlapunkat!
 

Név*

E-mail cím*

Telefonszám*

Üzenet*

*kötelező mező

Vállalati egészségbiztosítási csomag ajánlatkérés

Név (kötelező)

Cégnév (kötelező)

E-mail cím (kötelező)

Telefonszám (kötelező)

Melyik biztosításunk érdekli? (kötelező)

Hány fő biztosítását tervezi? (kötelező)

Megjegyzés

Kérjük használja a Captcha mezőt*