Mandulaműtét - Medicover Magánkórház és Magánklinika

Mandulaműtét, garatmandula műtét (Tonsillectomia)

Mi a mandula?

A mandula (vagy garatmandula) a torok hátsó részén elhelyezkedő mirigyszerű nyirokszerv. A nyelv mindkét oldalán, a bölcsességfogak mögött található egy-egy. A mandulák létfontosságú szerepet játszanak az emberi szervezet fertőzések elleni küzdelmében.

Ha a torok és az orr megfertőződik, a nyirokszövet megduzzad. Többszöri fertőzés esetén ezek a szervek hegesednek, túlságosan duzzadtak maradhatnak, ami torokfájást okoz. További tünetek a fülfájás, süketség, fejfájás, rossz lehelet, étvágytalanság, horkolás stb.

Kérdése van?

Töltse ki űrlapunkat és esetmenedzserünk hamarosan felveszi önnel a kapcsolatot.

Miért van szükség a mandula eltávolítására (tonsillectomia)?

A rendszeres fertőzések következtében a duzzanat nem tud elmúlni. Ebben az esetben a mandulákat el kell távolítani. Ha a mandulákat antibiotikumokkal kezelik, ez a legtöbb esetben csak átmeneti gyógyulást eredményez, de a további fertőzéseket nem tudja megelőzni.

A további problémák elkerülése érdekében sebészi eltávolítás szükséges. Szerencsére az emberi szervezet a mandulák nélkül is felveszi a harcot a fertőzésekkel szemben, mert a szükséges szövetek testünkben mindenhol megtalálhatók.

Hogyan működik az eljárás?

A tonsillectomia más néven mandulaműtét körülbelül 30-40 percig tart.

A műtét előtt a beteg konzultál az aneszteziológussal és a belgyógyásszal annak megállapítása érdekében, hogy az általános egészségi állapota megfelelő-e a műtéthez és az általános érzéstelenítéshez.

Számos módja van a mandulák eltávolításának, a leggyakoribb módszer az úgynevezett „dissectio és kacs módszer”. Ebben az esetben a sebész egy szike segítségével metszi ki a mandulákat, amikor is a torokmandula teljesen eltávolításra kerül, és a megmaradt szövetfelszínt kiégeti (kauterizálja). Az eljárás során előfordulhat, hogy a torok és az orrmandulák eltávolítására egyaránt sor kerül.

Mandulaműtét - Medicover Magánkórház
Mandulák elhelyezkedése

Mik a műtét előnyei és kockázatai?

A mandulaműtét célja és előnye a hosszan tartó fertőzésektől való megszabadulás. Az operáció nélkül lehet, hogy több antibiotikumot kell szednie és később így is kialakulhat a mandulagyulladás.

A garatmandula-műtét szokásos vagy várható kockázatai közé tartozik a műtét után kismértékű vérzés. Ez gyakori, különösen, ha a kivágott terület feletti gyógyult var leesik.

Alkalmas vagyok a műtétre?

A mandulagyulladás, valamint a mandulaműtét szükségessége gyermekeknél gyakoribb, mint a felnőtteknél. Azonban az emberek minden korban tapasztalhatnak mandulaproblémákat, és műtétre lehet szükség. Amennyiben az Ön tünetei, kórtörténete és a fizikális vizsgálat alapján szükséges, az Ön fül-orr-gégészeti sebésze javasolni fogja a mandulák eltávolítását. Amennyiben Ön véralvadásgátló gyógyszert szed, a mandulaműtét nem végezhető el.

Hogyan készüljek fel a műtétre?

A műtét előtt két héttel abba kell hagynia a gyulladáscsökkentő gyógyszerek szedését. Az ilyen típusú gyógyszerek közé tartozik az aszpirin, az ibuprofen és a naproxen. Az ilyenfajta gyógyszerek növelhetik a vérzés kockázatát a műtét alatt és után. Tudatnia kell az orvosával, ha bármilyen gyógyszert vagy vitamint szed.

Készítsen egy listát az összes tünetéről és egészségügyi problémáiról, múltbeli betegségeiről és allergiáiról. Ehhez kapni fog egy kitöltendő részletes anamnézis lapot.

A mandulaműtét előtt éjfél után már nem ehet semmit, mert az üres gyomor csökkenti annak a veszélyét, hogy az altatástól hányingere legyen.

Mandulaműtét, Tonsillectomia, Mandula eltávolítás - Medicover Magánkórház

Mi a teendőm a mandulák eltávolítása után?

Normális, ha az általános érzéstelenítés miatt körülbelül egy napig lassúnak és ügyetlennek érzi magát. Az operáció után két-három órával már képes lesz inni, majd később enni is. Az első néhány hétben kerülnie kell a megfázást és a kemény fizikai tevékenységet.

Mikor kell kontrollra jönni a mandulaműtét után?

A fül-orr-gégész szakorvos által végzett műtét utáni kontrollra a műtét után egy héttel kerül sor.

Jelentkezzen be a

(+36 1) 465 31 00

telefonszámon

Vagy ajánlja oldalunkat ismerőseinek!

FacebookLinkedInGoogle+SkypeEmail
Kérjük töltse ki űrlapunkat!
 

Név*

E-mail cím*

Telefonszám*

Üzenet*

Kérjük használja a Captcha mezőt*

*kötelező mező

Vállalati egészségbiztosítási csomag ajánlatkérés

Név (kötelező)

Cégnév (kötelező)

E-mail cím (kötelező)

Telefonszám (kötelező)

Melyik biztosításunk érdekli? (kötelező)

Hány fő biztosítását tervezi? (kötelező)

Megjegyzés

Kérjük használja a Captcha mezőt*