Orrmandula műtét, Mandulaműtét (Adenotómia) - Medicover Magánkórház

Orrmandula műtét, Mandulaműtét (Adenotómia)

Mi az orrmandula?

Az orrmandula, más néven garatmandula vagy orr-garat mandula egy nyirokszöveti tömeg az orrüreg mögött, a puha szájpadlás és a nyelvcsap takarásában.

Az orrmandula egy nyirokszöveti gyűrű (az úgynevezett Waldeyer gyűrű) része, ami a szájüregben és a garatban található. Az immunrendszer részeként ez a gyűrű az első immunológiai szűrőállomás, amely védelmet biztosít a fertőzésekkel szemben.

Kérdése van?

Töltse ki űrlapunkat és esetmenedzserünk hamarosan felveszi önnel a kapcsolatot.

Orrmandula műtét, orrmandula anatómia - Medicover Magánkórház
Az orrmandula megnagyobbodása

Hogyan működik az eljárás?

Az orrmandula eltávolítása, amit adenotómiának is nevezünk, altatásban zajlik. A műtét időtartama körülbelül 20-40 perc. Az orrmandulát a szájon át egy speciális eszközzel, az adenokanállal távolítják el.

Mikor van szükség az orrmandula sebészeti eltávolítására (adenotómiára)?

A megnagyobbodott orrmandula többnyire gyermekkorban okoz problémát. Az orrmandula általában 16 éves korra eltűnik. Abban az esetben, ha az orrmandula megmarad felnőttkorban is, a sebészeti eltávolítása és szövettani vizsgálata nagyon fontossá válik.

Az orr fertőzései (akut orrnyálkahártya-gyulladás, orrmelléküreg-gyulladás, stb.), illetve allergia esetén az orrmandula szövete megduzzad. Visszatérő fertőzések esetén az orrmandula tartósan megnagyobbodik, ami elzárja az orrot.

Megnagyobbodott orrmandula esetén a következő tünetek tapasztalhatók:

  • szájon át történő légzés, horkolás, nyugtalan alvás, nappali fáradtság
  • étkezési problémák
  • tartós orrdugulás
  • visszatérő orrfolyás, orrmelléküreg-gyulladás, köhögés (hörghurut)
  • csökkent hallóképesség, visszatérő középfülgyulladás, fülfájás

Amennyiben az orrmandula akkorára nő, hogy a fenti tüneteket okozza, az eltávolítása az egyetlen lehetőség, ami véglegesen megszünteti a panaszokat.

Az orrmandula műtét után a szervezet továbbra is képes megküzdeni a fertőzésekkel, hiszen elegendő mennyiségű nyirokszövet található a szájüregben és a garatban (szájpadmandula, nyelvmandulák, stb.).

Mik a műtét kockázatai és előnyei?

Kockázatok

Mint minden sebészeti beavatkozásnak, az orrmandula eltávolításának is vannak kockázatai, elsősorban különböző fertőzések és vérzés.

A beteg minden esetben kap egy beleegyező nyilatkozatot és egy tájékoztató lapot, amely részletes információt tartalmaz az adenotómiáról, a műtét kockázatairól és a perioperatív feladatokról. Minden esetben lehetőség nyílik a műtét lehetséges kockázatait megbeszélni orvosával, mielőtt a kezeléssel kapcsolatban döntést hoz.

Az általános altatással kapcsolatban is felmerülnek kockázati tényezők, ezekről külön tájékoztató lapot és beleegyező nyilatkozatot adunk. A műtét előtt elvégzett vizsgálatok biztosítják azonban, hogy a kockázat minimális legyen.

Nagyon fontos, hogy azonnal hívja fel sebészét láz, tartós orrvérzés, véres köpet, hányás vagy súlyos fejfájás esetén.

Előnyök

Az orrmandula eltávolítása csökkentheti az orrüregi- és fülpanaszok gyakoriságát és súlyosságát. Egyúttal megelőzhet számos súlyos középfület érintő betegséget és halláskárosodást, melyet egyébként csak nagyobb fülműtéttel lehetne orvosolni.

Ezenkívül az orrmandula megnagyobbodása miatt fennálló fertőzések miatt szedett antibiotikum mennyisége is csökkenthető.

Alkalmas vagyok az orrmandula műtétre?

Az Ön fül-orr-gégészeti sebésze tájékoztatni fogja mindenről a műtéttel kapcsolatban.

Néhány vizsgálaton kell majd részt vennie (orr endoszkópia, vérvétel és allergia vizsgálat, orr és orrmelléküreg CT, EKG), valamint konzultálnia kell aneszteziológusával és belgyógyászával a műtét előtt. Így biztosítható, hogy az általános egészségi állapota megengedi, hogy adenotómiát végezzünk általános altatásban.

Minden páciensünket megkérjük, hogy töltsön ki egy részletes kórtörténeti lapot. A sebész és az orvosok számára ez szükséges, hiszen így tudják eldönteni, hogy Önnél elvégezhető-e az orrmandula műtét.

Medicover Magánkórház

Hogyan készüljek fel a műtétre?

  • Készítsen egy listát minden tünetéről, egyéb egészségügyi problémáiról, korábbi betegségeiről és allergiáiról, akkor is, ha úgy tűnik, ezek nem állnak kapcsolatban a panaszával. Önnek ki kell majd töltenie egy részletes űrlapot, amit fizikai vizsgálat követ.
  • A műtét előtti időszakban tartsa tiszteletben az utasításokat. A fül-orr-gégészeti sebésze mindent elmond Önnek arról, hogyan készüljön fel a diagnosztikai vizsgálatokra.
  • Készítsen egy listát minden gyógyszerről, vitaminról és táplálékkiegészítőről, amit szed
  • Kérjen meg egy családtagot vagy barátot, hogy kísérje el és segítsen felidézni minden szükséges információt a konzultáció alatt.
  • Műtét előtt Ön kapni fog egy betegtájékozató űrlapot és egy beleegyező nyilatkozatot, ezekben megtalál minden szükséges információt a műtét előtt és után, kérjük olvassa el és írja alá!

Mi a teendőm az orrmandula műtét után?

Várható, hogy mérsékelt fájdalmat (torokfájást) fog érezni a műtét utáni első napokban. Ez jól kezelhető szájon át szedhető fájdalomcsillapítókkal. Orrdugulás és diszkomfort is előfordulhat a műtétet követő 3-10 napban.

Csak olyan gyógyszert szedjen, amelyet jóváhagyott a klinikánk és beszélje meg a fül-orr-gégészeti sebészével, hogy milyen műtét utáni ellátásra van szüksége, hogy teljesen felépüljön.

Természetes, ha az általános altatás után egy napon keresztül lassúnak és ügyetlennek érzi magát.

Amennyiben nincs vérzés, Ön a műtét utáni első nap hazatérhet. A műtétet követő körülbelül két hétben javasoljuk, hogy pihenjen. Részletesebb információval és tanáccsal az Ön sebésze fog szolgálni.

A műtétet követő két hétben kerülje a kimerítő fizikai tevékenységeket, melyek a műtött terület vérzéséhez vezethetnek (orrvérzés, véres köpet vagy hányás).

Orrot fújni csak óvatosan szabad. Két hétig tanácsos az orrot inkább csak megtörölni.

Medicover Magánkórház
Medicover Magánkórház (váró)

Miért fontos a rendszeres kontrollvizsgálat az orrmandula műtét után?

Az első kontrollvizsgálatra az orrmandula műtét után egy héttel kerül sor, ellenőrizzük a gyógyulást és kizárjuk az esetleges fertőzés vagy vérzés lehetőségét. Az állapota függvényében egy második kontrollvizsgálat is szükséges lehet.

Jelentkezzen be a

(+36 1) 465 31 00

telefonszámon

Vagy ajánlja oldalunkat ismerőseinek!

FacebookLinkedInGoogle+SkypeEmail
Kérjük töltse ki űrlapunkat!
 

Név*

E-mail cím*

Telefonszám*

Üzenet*

Kérjük használja a Captcha mezőt*

*kötelező mező

Vállalati egészségbiztosítási csomag ajánlatkérés

Név (kötelező)

Cégnév (kötelező)

E-mail cím (kötelező)

Telefonszám (kötelező)

Melyik biztosításunk érdekli? (kötelező)

Hány fő biztosítását tervezi? (kötelező)

Megjegyzés

Kérjük használja a Captcha mezőt*