Orrmandula műtét, Mandulaműtét (Adenotómia)

Orrmandula műtét, Mandulaműtét (Adenotómia)

Mik az orrmandulák?

Az orrmandulák (adenoid), amelyeket orrgarati manduláknak is neveznek, a torok hátsó részében, a mandulák felett található kis nyirokszövet-képződmények. Nem láthatók, mivel a szájpadlás mögött vannak. Az immunrendszer részeként az orrmandulák létfontosságúak a fertőzések leküzdéséhez.

Amikor orr- és torokfertőzés lép fel, az orrmandulák szövete megduzzad. Kiújuló fertőzések esetén az orrmandulák elhegesednek és duzzadtak maradnak, így elzárják az orrjáratot, és megnehezítik a légzést.

Miért kell eltávolítani az orrmandulákat?

Rendszeresen ismétlődő fertőzések esetén az orrmandulák túlzottan megnőnek. Ebben az esetben el kell távolítani őket a további orr-, orrüreg-, illetve fülfertőzések elkerülése érdekében.

Kérdése van?

Töltse ki űrlapunkat és esetmenedzserünk hamarosan felveszi önnel a kapcsolatot.

Hogyan működik az eljárás?

Az adenoidectomiának is nevezett orrmandulák eltávolítás általános érzéstelenítés mellett történik. A műtét körülbelül 20-40 percet vesz igénybe.

Az orrmandulákat a szájon keresztül, egy speciális eszköz segítségével távolítják el, amely egyúttal a vérzést is elállítja. Mivel az eljárást a szájon keresztül végzik, a szövet eltávolítására szolgáló bemetszésen kívül nincs szükség továbbiakra.

A fertőzött és megnagyobbodott orrmandulák az alábbi tünetekkel járhatnak együtt:

  • akadályozott légzés alvás közben (vagyis alvási apnoé), ami szájszárazságot, nyugtalanságot és görcsös alvást okoz az éjszaka folyamán
  • rosszkedv, ingerlékenység
  • étkezési problémák
  • állandó orrdugulás
  • fül- vagy fejfájás, akut fertőzés esetén pedig siketség

Szerencsére a szervezet orrmandulák nélkül is képes megküzdeni a fertőzésekkel, mivel több helyen is megmaradnak az ehhez szükséges szövetek.

Mik a műtét előnyei és kockázatai?

Mint bármilyen más műtétnél, az orrmandulák eltávolítása esetében is fennáll a fertőzés és a vérzés alacsony kockázata.

Néhány adenoidectomián átesett páciensnél fokozott vérzés és posztoperatív szinusz fertőzés fordulhat elő. A fertőzések antibiotikummal könnyen kezelhetők.

Ha olyan tüneteket tapasztal, mint például fokozott vérzés, láz, hányás, fejfájás vagy nagyon alacsony vérnyomásra utaló jelek (többek között szédülés, ájulás), azonnal tájékoztassa kezelőorvosát.

Az orrmandulák eltávolítása nem gyengíti le az immunrendszert. Sőt, eltávolításával sok esetben az orr- és fülbetegségek gyakorisága és súlyossága is csökkenthető.

Ezen kívül nem kell a szervezetére káros antibiotikumokat szednie az orrmandulák fertőzése és megnagyobbodása által okozott vagy ezzel kapcsolatos fertőzések leküzdésére.

Medicover Magánkórház
Orrmandula műtét, orrmandula anatómia - Medicover Magánkórház
Az orrmandula megnagyobbodása

Alkalmas vagyok a műtétre?

A műtét előtt néhány rutin vizsgálatra (orrendoszkópia, laborvizsgálatok) és tesztre kerül sor.

A beavatkozás előtt az aneszteziológussal és a belgyógyásszal is konzultálnia kell, akik ellenőrzik, hogy az Ön általános egészségi állapota megengedi a műtét és az általános érzéstelenítés elvégzését.

Hogyan készüljek fel a műtétre?

A műtét tervezett időpontja előtti időszakban tartsa tiszteletben a korlátozásokat. Fül-orr-gégésze tájékoztatja Önt a fizikális vizsgálatra, a diagnosztikai eljárásokra, illetve a vér- és allergia vizsgálatokra való felkészüléssel kapcsolatban.

Készítsen listát az Ön által szedett gyógyszerekről, gyógykészítményekről, (ideértve a vitaminokat és étrendkiegészítőket is), illetve korábbi betegségeiről, allergiáiról, és tüntesse fel azokat is, amelyek nem függnek össze az orrbetegségével.

Mi a teendőm az orrmandula műtét után?

Természetes, ha az általános érzéstelenítés után egy napon keresztül lassúnak és ügyetlennek érzi magát.

A műtét után néhány héten keresztül fellépő mérsékelt torokfájás és fülfájdalom is természetesnek tekinthető. Ezen kívül lázat, szájon keresztül történő légzést és az orrmandulák helyén fellépő varasodást tapasztalhat.

Kizárólag a kórházunk által engedélyezett gyógyszereket szedjen, és kérjen tájékoztatást fül-orr-gégész sebészétől azzal az ellátással kapcsolatban, amelyre a műtét után szüksége lehet az orra megfelelő gyógyulásához.

A műtét után két-három hétig ne végezzen intenzív testmozgást, mivel orrvérzést okozhat. Az orrmandula műtét után két hétig fennáll a veszélye annak, hogy a műtét helyén vérzés lép fel.

Mikor kell kontrollra jönni az orrmandula műtét után?

A fül-orr-gégész szakorvos által végzett műtét utáni kontrollra a műtét után egy héttel kerül sor.

Medicover Magánkórház
Medicover Magánkórház (váró)

Jelentkezzen be a

(+36 1) 465 31 00

telefonszámon

Vagy ajánlja oldalunkat ismerőseinek!

FacebookLinkedInGoogle+SkypeEmail
Kérjük töltse ki űrlapunkat!
 

Név*

E-mail cím*

Telefonszám*

Üzenet*

Kérjük használja a Captcha mezőt*

*kötelező mező

Vállalati egészségbiztosítási csomag ajánlatkérés

Név (kötelező)

Cégnév (kötelező)

E-mail cím (kötelező)

Telefonszám (kötelező)

Melyik biztosításunk érdekli? (kötelező)

Hány fő biztosítását tervezi? (kötelező)

Megjegyzés

Kérjük használja a Captcha mezőt*