Orrsövényplasztika, légúti szűkület műtét (szeptoplasztika) - Medicover

Orrsövényplasztika, légúti szűkület műtét (szeptoplasztika)

Mi a légúti szűkület?

Az orrüreget egy vékony, függőleges fal, az úgynevezett orrsövény, két részre osztja. Az orrsövény csontból és porcból áll, alátámasztja az orrot és irányítja légáramlást. Az orrüreg falain három vízszintes kinövés található, amelyek neve concha nasalis vagy orrkagyló.

Légúti szűkület műtét, Normális és ferde orrsövény, Fül-orr-gégészeti műtét, Medicover Magánklinika

Normális és ferde orrsövény

Légúti szűkület alakul ki, ha az orrsövény ferde, például amikor a porc vagy a csont nem egyenes. Az légúti szűkület egyéb okai közé tartoznak az alsó orrkagylók megnagyobbodása, a hipertrófiás garatmandula (orrmandula), az orrpolipok és a tumorok.

Amennyiben a ferde orrsövény kellemetlen tüneteket okoz, lehet, hogy ajánlatos elvégezni az orrsövényplasztikát (szeptoplasztika).

Kérdése van?

Töltse ki űrlapunkat és esetmenedzserünk hamarosan felveszi önnel a kapcsolatot.

Milyen tünetei vannak a légúti szűkületnek?

A légúti szűkület légzési nehézséget, orrvérzést, visszatérő felső és alsó légúti fertőzéseket (orrmelléküreg-gyulladás, hörghurut, tüdőgyulladás), orrgaratfolyást, középfülgyulladást, fejfájást és arcfájdalmat okozhat. A betegség „nyitott szájjal való alváshoz”, horkoláshoz és alvási apnoéhoz is vezethet.

Miért van szükség a légúti szűkület műtéti korrekciójára?

Krónikus légúti szűkület esetén azt tanácsoljuk, hogy konzultáció céljából keresse fel fül-orr-gégészeti sebészét, aki majd felállítja az orrtünetek okainak diagnózisát.

A fül-orr-gégész egy orrtükör és egy endoszkóp (egy vékony, világító eszköz) segítségével megvizsgálja az Ön orrüregét és ellenőrzi az orrsövény (septum) alakját, az orrkagylók méretét, és megnézi, hogy vannak-e kóros elváltozások (polipok, hipertrófiás garatmandula vagy tumor). A végső diagnózis felállítása a fül-orr-gégészeti fizikális vizsgálat, valamint az orr- és orrmelléküreg CT eredménye alapján történik. Szénanáthára (allergiás rhinitis) utaló tünetek esetén allergiavizsgálatra is sor kerül.

Ha orvosa a ferde orrsövénynek köszönhető légúti szűkületet diagnosztizál Önnél, akkor a javasolt műtét az orrsövényplasztika.

Orrsövényplasztika - Légúti szűkület műtét, szeptoplasztika, Fül-orr-gégészet, Fül-orr-gégészeti műtét, Medicover Kórház

Hogyan működik az eljárás?

Az orrsövényplasztika körülbelül 40-80 percig tart az orrsövényferdülés mértékétől és összetettségétől, és bármely más, esetleg szükséges műtéti beavatkozástól (mucotomia, Funkcionális endoszkópos orrmelléküreg (FESS) műtét) függően. Ennek a műtétnek az elvégzését altatásban javasoljuk.

A műtét során az orrsövényt a porc és/vagy a csont elmozdításával, áthelyezésével és új helyzetében történő rögzítésével kiegyenesítjük. Az operáció utolsó lépése egy orrtampon vagy szilikon orrsín behelyezése az orrba, amely a gyógyulás ideje alatt, két napig rögzíti az orrsövényt.

Fül-orr-gégészet - Medicover Kórház és Klinika

Mik a műtét előnyei és kockázatai?

Az operáció előnye az, hogy Ön megszabadul az orrsövényferdülés tüneteitől. Ezen kívül a fertőzések kevesebb gondot okoznak a jövőben, és mindenekfelett, sokkal könnyebben tud majd lélegezni.
A szeptoplasztika egy gyakori és biztonságos eljárás, és a mellékhatások ritkák. A betegtájékoztató és a beleegyező nyilatkozat részletes információkkal szolgál az orrsövényplasztikáról, a műtéti kockázatokról és a perioperatív (műtét körüli) teendőkről. Megvitatják a lehetséges műtéti kockázatokat, mielőtt Ön és a fül-orr-gégészeti sebész meghozza a döntést a kezelést illetően.

Alkalmas vagyok az orrműtétre?

A fül-orr-gégészeti sebész javasolni fogja a műtétet, ha szükséges. A műtét előtt át kell esnie néhány vizsgálaton (orrendoszkópia, vér- és allergiavizsgálat, orr és orrmelléküreg CT, EKG) és konzultálnia kell az aneszteziológussal és a belgyógyásszal annak megállapítására, hogy az Ön általános egészségi állapota elég jó-e ahhoz, hogy lehetővé tegye egy orrműtét altatásban történő biztonságos elvégzését.

Minden betegünket arra kérjük, hogy töltsenek ki egy részletes anamnézis lapot, amely ahhoz szükséges, hogy sebészünk és orvosaink el tudják dönteni, hogy Ön alkalmas-e a műtétre.

Hogyan készüljek fel a műtétre?

Készítsen egy listát az összes tünetéről és más egészségügyi problémáiról, a korábbi betegségeiről és allergiáiról, akkor is, ha látszólag nem függnek össze az orrával vagy a melléküregekkel. Ehhez kapni fog egy részletes anamnézis lapot, amelynek kitöltése után fizikális vizsgálat következik.

Legyen tisztában a vizsgálat előtti korlátozásokkal. A fül-orr-gégész minden információt megad az Ön számára a diagnosztikai tesztekre való felkészüléssel kapcsolatban.

Írja össze az Ön által szedett összes gyógyszert és gyógykészítményt, köztük a vitaminokat és táplálékkiegészítőket.

Kérjen meg egy családtagot vagy barátot, hogy kísérje el, valakit, aki segít felidézni a konzultáció során kért összes információt.

A műtét előtt kapni fog egy, a műtét előtti és utáni információkat tartalmazó betegtájékoztatót és beleegyező nyilatkozatot, amelyeket el kell olvasnia és alá kell írnia.

Medicover Magánkórház és Medicover Klinika, magánrendelés, magánrendelő, magánklinika, magánkórház
Medicover Magánkórház folyosó
Orrsövényplasztika, Fül-orr-gégészeti műtét, Medicover Magánkórház, Légúti szűkület műtét

Mi a teendőm a műtét után?

A fül-orr-gégészeti műtét utáni első két napon az orrtampon miatt enyhe-középsúlyos fájdalomra számíthat, amely szájon át szedhető fájdalomcsillapítókkal jól kezelhető. Az orrtampon eltávolítása utáni egyedüli tünet az orrdugulás, amely 3-10 napig tarthat. A műtét utáni napon az orr körüli duzzanat, valamint a felső ajak enyhe zsibbadása normális. Előfordulhat, hogy az orrsövényplasztika műtét után orrolajat/kenőcsöt és/vagy orröblítő készüléket kell használnia.
Kérjük, hogy csak a klinikánkon jóváhagyott gyógyszert szedjen és beszélje meg a fül-orr-gégész szakorvosával, hogy műtét után az orra megfelelő gyógyulása érdekében mire kell ügyelnie. Azt tanácsoljuk, hogy a műtét után 2-3 hétig kerülje az intenzív fizikai tevékenységeket, amelyek orrvérzéshez vezethetnek.

Miért fontos a rendszeres ellenőrzés az orrsövényplasztika műtét után?

Az első kontroll egy hét múlva esedékes, amikor az orrfertőzések és összenövések kialakulásának elkerülése érdekében orrtisztító kezelésre van szükség. A második ellenőrzés általában 6 héten belül esedékes.

Jelentkezzen be a

(+36 20) 440 2868

telefonszámon

Vagy ajánlja oldalunkat ismerőseinek!

FacebookLinkedInGoogle+SkypeEmail
Kérjük töltse ki űrlapunkat!
 

Név*

E-mail cím*

Telefonszám*

Üzenet*

Kérjük használja a Captcha mezőt*

*kötelező mező

Vállalati egészségbiztosítási csomag ajánlatkérés

Név (kötelező)

Cégnév (kötelező)

E-mail cím (kötelező)

Telefonszám (kötelező)

Melyik biztosításunk érdekli? (kötelező)

Hány fő biztosítását tervezi? (kötelező)

Megjegyzés

Kérjük használja a Captcha mezőt*