Torokmandula műtét, Garatmandula műtét - Medicover Magánkórház

Torokmandula műtét (garatmandula műtét)

Mik azok a torokmandulák?

A torokmandulák (vagy szájpadmandulák) nyirokszöveti tömegek a torok hátuljában, a szájüregben. A mandulák egy nyirokszöveti gyűrű (az úgynevezett Waldeyer gyűrű) részei, ami a szájüregben és a garatban található. Az immunrendszer részeként ez a gyűrű az első immunológiai szűrőállomás, amely védelmet biztosít a fertőzésekkel szemben.

Mikor van szükség a mandulák sebészeti eltávolítására (tonsillectomiára)?

Az akut mandulagyulladás a mandulák fertőzése, amely következtében azok megduzzadhatnak, így torokfájást, lázat, nyelési nehézségeket okozhatnak, valamint a nyak körüli mirigyek is megnagyobbodhatnak. A fertőzést gyakran baktériumok (streptococcus fajok) okozzák. A gyakori (visszatérő) mandulagyulladás indokolttá teheti a tonsillectomiát.

A krónikus mandulagyulladás állandó torokfájáshoz, rossz lehelethez és a nyaki nyirokcsomók folyamatos megnagyobbodásához vezethet. Ez lehet az oka a foltos vagy szórványos hajhullásnak, ízületi panaszoknak, ismeretlen eredetű bőrkiütéseknek, fáradékonyságnak, állandó hőemelkedésnek vagy láznak, krónikus urogenitális gyulladásoknak. Ezekben az esetekben műtétet szükséges végezni.

A műtét szintén indokolt megnagyobbodott mandulák esetén. A megnagyobbodott szájpadmandulák jelentősen szűkíthetik a torkot, amely nyelési és/vagy légzési nehézségeket okozhat és hozzájárulhat a horkolás és az obstruktív alvási apnoe szindróma (OSAS) kialakulásához. A műtét után a szervezet továbbra is képes megküzdeni a fertőzésekkel, hiszen elegendő mennyiségű nyirokszövet található a szájüregben és a garatban (szájpadmandula, nyelvmandulák, stb.).

Kérdése van?

Töltse ki űrlapunkat és esetmenedzserünk hamarosan felveszi önnel a kapcsolatot.

Mandulaműtét - Medicover Magánkórház
Mandulák elhelyezkedése

Hogy zajlik a beavatkozás?

A torokmandula műtét (latinul tonsillectomia) a mandulák sebészeti eltávolítása és gyakran párhuzamosan végzik az orrmandula eltávolításával (adenotómia). A műtéti eljárás időtartama körülbelül 40 perc, a beavatkozást általános altatásban, általában antibiotikum profilaxis segítségével végzik.

A mandulák eltávolításának számos módja van, de a leggyakrabban használt módszer az úgynevezett “dissectio és kacs módszer.” Ebben az esetben a sebész a mandulát bemetszi a tok mentén és kiemeli a helyéről, majd eltávolítja a tonsillakacs segítségével. Eközben a vérző szövetet kauterizálja. Más módszerek is elérhetőek kórházunkban, melyek segítségével tonsillectomiát hajtunk végre, például a lézeres és plazma technológiás mandulaműtét. A plazma technológiás eljárás legfőbb előnye, hogy kisebb vérzéssel jár és a műtétet követő fájdalom is enyhébb.

Mik a beavatkozás kockázatai és előnyei?

Kockázatai:

Mint minden sebészeti beavatkozásnak, a mandulák eltávolításának is vannak kockázatai, elsősorban különböző fertőzések és vérzés. A vérzés kockázata a műtét utáni 5-7. napon a legnagyobb, amikor kis hegszövet darabok esnek le a mandulaágyról.

A beteg minden esetben kap egy beleegyező nyilatkozatot és egy tájékoztató lapot, amely részletes információt tartalmaz a tonsillectomiáról, a műtét kockázatairól és a perioperatív feladatokról. Minden esetben lehetőség nyílik a mandulaműtét lehetséges kockázatait megbeszélni orvosával, mielőtt a kezeléssel kapcsolatban döntést hoz.

Az általános altatással kapcsolatban is felmerülnek kockázati tényezők, ezekről külön tájékoztató lapot és beleegyező nyilatkozatot adunk. A műtét előtt elvégzett vizsgálatok biztosítják azonban, hogy a kockázat minimális legyen.

Nagyon fontos, hogy azonnal hívja fel sebészét láz, tartós orrvérzés, véres köpet, hányás vagy súlyos fejfájás esetén.

Előnyei:

A mandulák eltávolítása csökkentheti a torok fertőzéseinek gyakoriságát és súlyosságát. Egyúttal megelőzheti a streptococcus torok- vagy mandulagyulladás következtében fellépő  potenciálisan súlyos vese-, szív-, ízületi vagy agyi panaszok, reumás láz kialakulását. Megnagyobbodott szájpadmandulák esetén a tonsillectomia segít a nyelési és/vagy légzőszervi problémák leküzdésében.

Ezenkívül a visszatérő mandulagyulladás miatt fennálló fertőzések ellen szedett antibiotikum mennyisége is csökkenthető.

Alkalmas vagyok tonsillectomiára?

A mandulagyulladás és a tonsillectomia (torokmandula műtét) sokkal gyakoribb gyermekek, mint felnőttek esetén. Ennek ellenére, ha nem távolítják el, a mandulák számos problémát okozhatnak bármely életkorban. Az Ön fül-orr-gégészeti sebésze javasolni fogja a garatmandula műtétet, ha a tünetek, a kórelőzmény és a fizikai vizsgálat ezt indokolják. Néhány vizsgálaton kell majd részt vennie (vérvétel, EKG), valamint konzultálnia kell aneszteziológusával és belgyógyászával a műtét előtt. Így biztosítható, hogy az általános egészségi állapota megengedi, hogy tonsillectómiát végezzünk általános altatásban.

Minden páciensünket megkérjük, hogy töltsön ki egy részletes kórtörténeti lapot. A sebész és az orvosok számára ez szükséges, hiszen így tudják eldönteni, hogy Ön alkalmas-e a műtétre. Ha olyan gyógyszereket szed, amelyek gátolják a vérrögképződést, a manduláit nem szabad eltávolítani.

Mandulaműtét, Tonsillectomia, Mandula eltávolítás - Medicover Magánkórház

Hogyan készüljek fel a műtétre?

  • Készítsen egy listát minden tünetéről, egyéb egészségügyi problémáiról, korábbi betegségeiről és allergiáiról, akkor is, ha úgy tűnik, ezek nem állnak kapcsolatban az orrával és a melléküregekkel. Ezen okból Önnek ki kell majd töltenie egy részletes űrlapot, amit fizikai vizsgálat követ.
  • A műtét előtti időszakban tartsa tiszteletben az utasításokat. A fül-orr-gégészeti sebésze mindent elmond Önnek arról, hogyan készüljön fel a diagnosztikai vizsgálatokra.
  • Készítsen egy listát minden gyógyszerről, vitaminról és táplálékkiegészítőről, amit szed
  • Kérjen meg egy családtagot vagy barátot, hogy kísérje el és segítsen felidézni minden szükséges információt a konzultáció alatt.
  • A torokmandula műtét előtt Ön kapni fog egy betegtájékozató űrlapot és egy beleegyező nyilatkozatot, ezekben megtalál minden szükséges információt a műtét előtt és után, kérjük olvassa el és írja alá!

Mi a teendőm a mandulák eltávolítása után?

Körülbelül 14 nap alatt fog felépülni a műtét után.

Számítani kell középsúlyos vagy akár intenzív fájdalomra (torokfájás, fülfájás) az operációt követő 7-10 napban. Ez jól kezelhető szájon át szedhető fájdalomcsillapítókkal.

Csak olyan gyógyszert szedjen, amelyet jóváhagyott a klinikánk és beszélje meg a fül-orr-gégészeti sebészével, hogy milyen műtét utáni ellátásra van szüksége, hogy teljesen felépüljön.

Természetes, ha az általános altatás után egy napon keresztül lassúnak és ügyetlennek érzi magát.

Amennyiben nincs vérzés, Ön a műtét utáni első nap hazatérhet. A műtétet követő körülbelül két hétben javasoljuk, hogy pihenjen. Részletesebb információval és tanáccsal az Ön sebésze fog szolgálni.

A műtétet követő két hétben kerülje a megerőltető fizikai tevékenységeket, amelyek a műtött terület vérzéséhez vezethetnek (véres köpet vagy hányás, orrvérzés). Vérzés esetén fontos, hogy azonnal hívja a sebészét és menjen a sürgősségi ügyeletre.

Fontos megjegyezni, hogy a felépülés időszakában sok folyadékot kell fogyasztani és csak puha, pépes táplálékot lehet enni.

Javasoljuk, hogy a torokmandula műtét utáni két hétben ne utazzon olyan helyre, ahol nincs a közelben egészségügyi intézmény, illetve ne utazzon repülővel.

Mikor kell kontrollra jönni a torokmandula műtét után?

Az első kontrollvizsgálatra a torokmandula műtét után egy héttel kerül sor, ellenőrizzük a gyógyulást és kizárjuk az esetleges fertőzés vagy vérzés lehetőségét. Az állapota függvényében egy második kontrollvizsgálat is szükséges lehet.

Jelentkezzen be a

(+36 1) 465 31 00

telefonszámon

Vagy ajánlja oldalunkat ismerőseinek!

FacebookLinkedInGoogle+SkypeEmail
Kérjük töltse ki űrlapunkat!
 

Név*

E-mail cím*

Telefonszám*

Üzenet*

Kérjük használja a Captcha mezőt*

*kötelező mező

Vállalati egészségbiztosítási csomag ajánlatkérés

Név (kötelező)

Cégnév (kötelező)

E-mail cím (kötelező)

Telefonszám (kötelező)

Melyik biztosításunk érdekli? (kötelező)

Hány fő biztosítását tervezi? (kötelező)

Megjegyzés

Kérjük használja a Captcha mezőt*