Hiszteroszkópos mióma eltávolítás - Medicover Magánkórház

Hiszteroszkópos mióma eltávolítás

A hiszteroszkópos mióma eltávolítás egy minimálisan invazív, rövid beavatkozás, mely nem jár a hasüreg megnyitásával. Az eljárás a méh ürege felé növekvő mióma esetén célravezető.

Mi az a mióma?

A mióma többnyire a méh simaizomszövetén keletkező jóindulatú, kötőszövetből és izomból álló sejtburjánzás. Méretét tekintve a rizsszem nagyságtól egészen dinnye méretig terjedhet. A kis méretű, panaszokat nem okozó mióma nem szorul kezelésre. A jóindulatú tumor főként fogamzóképes korban, 25-30. életév után alakul ki. Az 50 éves kor környékén jelentkező menopauza után az ösztrogénszint csökkenésével a mióma összezsugorodhat, vagy akár el is tűnhet. Ami a sejtburjánzás elhelyezkedését illeti, megkülönböztetünk egymástól a méh ürege felé terjeszkedő, a méh izomzatában, valamint a méh külső felszíne felé terjeszkedő miómát.

Mik a mióma kialakulásának okai?

A mióma kialakulásának kockázatát jelentősen növeli a pajzsmirigy, a petefészek, vagy a hormontermelő mirigyek nem megfelelő működése. A hormonháztartás egyensúlyának felbomlása tehát különösen erős hajlamosító tényező. A termékeny nők csaknem 20 százalékánál fordul elő mióma. Ösztrogén dominancia (a progeszteron és az ösztrogén egyensúlyának felborulása) szintén előidézhet miómát. Örökletes hajlamra, vitamin – és ásványhiányra, iletve stresszre vagy egyéb lelki okokra egyaránt visszavezethető a jelenség.

Mikor indokolt a mióma eltávolítás?

A mióma a méh jóindulatú daganata, mely méretét tekintve széles skálán mozoghat: a pár milliméter nagyságúaktól, melyek legtöbbször nem okoznak tüneteket, extrém esetekben több kilogramm súlyú, dinnye méretig  terjedhetnek. A méh ürege felé növekvő mióma többnyire vérzési rendellenességet (elhúzódó, vagy a ciklustól független, köztes vérzések) okoz. Gyakran meddőséget is előidéz, a tumor miatt szabálytalan alakú méhüregben, ahol a megtermékenyült petesejt beágyazódási zavart szenvedhet. A miómák a rendellenes menstruációk és a hasi fájdalom mellett vérszegénységet is okozhatnak.

Abban  az esetben amikor a jóindulatú tumor már komolyabb problémákat okoz, vagy kóros elváltozás veszélye áll fenn, hiszteroszkópos mióma eltávolító műtét javasolt.

Miómák elhelyezkedése
Miómák elhelyezkedése

Keressen minket!

Hogyan segíthetünk?
Töltse ki űrlapunkat és kollégánk felveszi Önnel a kapcsolatot.

Hogyan zajlik a műtét?

A hiszteroszkópos mióma eltávolítás egy minimálisan invazív endoszkópos eljárás, mely egynapos sebészet keretében végezhető, hiszen nem jár hasi vágással. Bódításban vagy altatásban végezhető.

A műtéttel a méhizomzatot és minden környező szövetet megőrzünk, elősegítve a gyorsabb gyógyulást, csupán a méh üregében található mióma göbök kerülnek eltávolításra. A méhfalban illetve a méh felszínén található miómák esetében a  laparoszkópos mióma eltávolítás műtétet végezzük.

A beavatkozás során az orvos alapos fertőtlenítést követően egy rendkívül vékony, csupán pár milliméteres eszközt vezet fel a méhbe a méhnyák-csatornán keresztül. A teljes eljárás körülbelül 30 percet vesz igénybe. Pácienseink rövid megfigyelést követően távozhatnak kórházunkból.

Mik a hiszteroszkópos mióma eltávolítás veszélyei?

  • Érzéstelenítéshez használt szerekre való érzékenység léphet fel
  • Vérzés, a méh falának sérülése
  • Kismedencei szervek gyulladása

Általánosságban elmondható, hogy a beavatkozás elmulasztása súlyosabb következményekkel járhat, mint az ebből fakadó, könnyen kezelhető szövődmények.

Amennyiben panaszai vannak, szívesen látjuk nőgyógyászati szakrendelésünkön, ahol a teljeskörű kivizsgálás után orvosa az Önnek legmegfelelőbb kezelési módot fogja javasolni.

Jelentkezzen be a

+36 20 440 2868
+36 20 383 9518

telefonszámon

Vagy ajánlja oldalunkat ismerőseinek!

FacebookLinkedInGoogle+SkypeEmail
 
Kérjük töltse ki űrlapunkat!
 

Név*

E-mail cím*

Telefonszám*

Üzenet*

*kötelező mező

Vállalati egészségbiztosítási csomag ajánlatkérés

Név (kötelező)

Cégnév (kötelező)

E-mail cím (kötelező)

Telefonszám (kötelező)

Melyik biztosításunk érdekli? (kötelező)

Hány fő biztosítását tervezi? (kötelező)

Megjegyzés

Kérjük használja a Captcha mezőt*