Alagút szindróma műtét, kéztőalagút felszabadítása

Alagút szindróma műtét
Alagút szindróma műtét

Mi az alagút szindróma?

Az alagút szindróma egy kóros állapot, amelyet a csuklóalagútban futó nervus medianus ideg összenyomódása okoz. Ez a nyomás zsibbadást, bizsergést, gyengeséget és egyéb problémákat okozhat a kézben.

Az alagút szindróma betegség kiváltó okai leginkább életkorhoz kötődve jelennek meg. Jellemzően előfordul a várandós, illetve változókorban lévő nőknél, az idősebb, reumás betegeknél, cukorbetegség fennállásakor, de elhízás esetén is kialakulhat. Továbbá bárkit bármilyen életkorban elérhet a betegség, mert a csuklót és könyököt fokozottan igénybe vevő foglalkozások is elősegíthetik a kialakulását, ezért az előfordulása viszonylag magas.

Milyen tünetei vannak?

A tünetek leggyakrabban a hüvelykujjban, mutatóujjban, középső ujjban és részben a gyűrűsujjban fordulnak elő, amelyek többek között az alábbiak lehetnek:

  • Bizsergés vagy zsibbadás. Bizsergést vagy zsibbadást érezhet az ujjaiban vagy a kezében, különösen a hüvelyk- és mutatóujjában, a középső vagy a gyűrűs ujjában, de a kis ujjában nem. Ez az érzés gyakran akkor jelentkezik, miközben a beteg a kormánykereket, a telefont vagy újságot fogja, illetve általában akkor, ha felébresztik az álmából. Az érzés átterjedhet a csuklóról a karra.
  • Sokan „rázogatják” a kezüket, hogy megpróbálják enyhíteni a tüneteket. Ahogy a betegség előrehalad, a zsibbadásérzés állandóvá válhat.
  • Gyengeséget tapasztalhat a kezében, és hogy elejti a tárgyakat. Ennek az oka a kéz zsibbadása vagy hüvelykujj csippentő izmainak gyengesége lehet, amelyet a medián ideg szabályoz.

Keressen minket!

Hogyan segíthetünk?
Töltse ki űrlapunkat és kollégánk felveszi Önnel a kapcsolatot.

Alagút szindróma, Carpal tunnel szindróma - Medicover

Miért van szükség a műtétre?

Ha a tünetek a nem sebészeti kezelés néhány hetes-hónapos alkalmazása után nem javulnak, a műtét tekintendő a helyes választásnak. A műtét segíthet a tünetek enyhítésében vagy végleges megszüntetésében. A műtéti kezelés magában foglalja a hajlító tartószalag leválasztását a középső idegre gyakorolt nyomás csökkentése érdekében.

Hogyan működik az eljárás?

Az alagút szindróma műtét általában egynapos sebészet keretében elvégezhető. A carpalis alagút tünetek enyhítését célzó leggyakoribb műtét során átvágjuk a keresztirányú carpalis ínszalagot, hogy tehermentesítse a nervus medianust a csuklóban. A műtét endoszkóp, egy kis bemetszésen keresztül bevezetett vékony flexibilis teleszkóp segítségével elvégezhető. A képek egy képernyőre továbbítódnak, amely lehetővé teszi az ortopéd sebész számára, hogy belülről lássa a csuklót.

Alkalmas vagyok az alagút szindróma műtétre?

Ha nem múló, carpalis alagút szindrómára utaló jelei és tünetei vannak, különösen, ha azok zavarják a normális tevékenységét és az alvási szokásait, javasoljuk, hogy konzultáljon orvosával, aki az Önnek legmegfelelőbb kezelést javasolja majd.

Hogyan készüljek fel a kéztőalagút felszabadító műtétre?

Kérjük, pontosan kövesse az utasításokat, hogy mikortól ne egyen vagy igyon, hogyan járjon el a gyógyszereivel kapcsolatban. A kórházba érkezés előtt ne használjon krémeket, parfümöt, dezodort vagy körömlakkot. Ne borotválja le a műtét helyét saját kezűleg. Vegye le az ékszereket és piercingeket.

Alagút szindróma műtét - Medicover Magánkórház

Mi a teendőm az alagút szindróma műtét után?

A műtét után a csuklóját bekötözzük. A varratok eltávolítására körülbelül két hét múlva kerül sor. Megoszlanak a vélemények arról, hogy mennyi ideig kell pihennie kezét, ez nagymértékben függ az egyes esetektől és a sebész preferenciájától.

A kéz rögzítésére gyakran ajánlott sín viselése. Tehát általában semmi probléma azzal, ha a műtétet követő napon mozgatja a kezét és egy kicsit terheli. A nehéz tárgyak emelését és a nagy terhelést néhány hétig kerülni kell, hogy a seb megfelelően gyógyulhasson.

Miért fontos a rendszeres ellenőrzés a műtét után?

A műtét utáni kontrollvizsgálatot 10-14 nappal a műtét utánra kell előjegyezni, amikor is ellenőrizzük a bemetszést és eltávolítjuk a varratokat. Mindig fontos, hogy kövesse a sebész utasításait a műtét utáni ápolási időszak alatt.

Jelentkezzen be a

+36 20 440 2868
+36 20 383 9518
+36 20 294 1384

telefonszámon

Vagy ajánlja oldalunkat ismerőseinek!

 
Kérjük töltse ki űrlapunkat!
 

Név*

E-mail cím*

Telefonszám*

Üzenet*

*kötelező mező

Vállalati egészségbiztosítási csomag ajánlatkérés

Név (kötelező)

Cégnév (kötelező)

E-mail cím (kötelező)

Telefonszám (kötelező)

Melyik biztosításunk érdekli? (kötelező)

Hány fő biztosítását tervezi? (kötelező)

Megjegyzés

Kérjük használja a Captcha mezőt*