Baker ciszta műtét, Baker ciszta eltávolítás - Medicover

Baker ciszta műtét

Mi a Baker ciszta?

Baker ciszta, Baker-ciszta - Medicover Magánkórház, ortopédia műtét, térdműtét

Baker ciszta

A Baker-ciszta (más néven térdhajlati ciszta) egy ízületi folyadékkal (az ízületek között található folyadék) telt jóindulatú ciszta, amely egy dudort eredményez térd hátsó részén.

Mi okozza a Baker cisztát?

Akkor keletkezik, amikor a térd hátsó részén a térdízület mögötti szövet megduzzad és begyullad; egy sportsérülés vagy a térdet ért ütés Baker ciszta kialakulásához vezethet. A ciszta gyakrabban fordul elő nőknél, mint a férfiaknál, valószínűleg azért, mert a nőknél nagyobb valószínűséggel alakul ki osteoarthritis és rheumatoid arthritis. Ritka esetekben a folyadékkal telt duzzanat megrepedhet (ruptura), ami éles fájdalmat okoz a lábikrában, amely vörös, duzzadt és feszes lesz.

Keressen minket!

Hogyan segíthetünk?
Töltse ki űrlapunkat és kollégánk felveszi Önnel a kapcsolatot.

Miért van szükség a Baker ciszta műtétre?

A Baker ciszta eltávolítását akkor kell elvégezni, ha a ciszta bármilyen kényelmetlenséget vagy fájdalmat okoz a térdben és a lábikrában, és néha kozmetikai okokból.

A duzzanat és a gyulladás térd körüli folyadék-felhalmozódáshoz vezethet, és a térdízület alkalmankénti beakadását és kattogását okozhatja.

A legtöbb esetben más tényezők is vannak, amelyek kiválthatják a Baker ciszta kialakulását, például osteoarthritis vagy krónikus meniscuselváltozás, és néha a térdhajlító ín ínhüvelygyulladásából alakul ki. Ezért a korai szakaszban – a műtét előtt – erősen ajánlott kideríteni a kiváltó okot, és megszüntetni azt.

Baker ciszta műtét - Medicover Magánkórház

Hogyan működik a Baker ciszta műtét?

Érzéstelenítés alkalmazása után – amely lehet helyi, regionális, illetve általános – a műtéti csapat antibakteriális oldattal sterilizálja a lábat. Ezután előkészítjük a műszereket és bekapcsoljuk a monitorokat. Egy bemetszést ejtünk a ciszta felett; megkeressük, izoláljuk és a környező szövetektől elválasztjuk cisztát. Néha egy graftot vagy szintetikus tapaszt helyezünk a területre, ahonnan a cisztát eltávolítottuk a ciszta eltávolításával okozott felületi hiányosság lefedésére.

Ezt követően a bőrt varratokkal és kötszerekkel lezárjuk. Felébresztjük a beteget, és bevisszük a lábadozóba. Az eljárás rendszerint 45-60 percet vesz igénybe. Egy nagyobb ciszta kifinomultabb eljárást igényel, amely egy óránál tovább tart, mert lehet, hogy a duzzadt ciszta körülveszi az idegeket és ereket.

Műtét Medicover Magánkórház Műtő magánműtét

Melyek a Baker ciszta műtét előnyei és kockázatai?

A Baker ciszta eltávolításával a kiújulás esélye a elkülönített tok teljes eltávolításával csökkenthető, de az eljárást gyakran végzik kozmetikai okokból is. A ciszta eltávolítása megszabadítja a beteget a ciszta által a térdben vagy a lábikrában okozott kényelmetlenségtől és/vagy fájdalomtól.

A műtét során a következő komplikációk merülhetnek fel: a szomszédos szövetek, véredények, idegek vagy csontok véletlenszerű sérülése, túlzott vérzés, érzéstelenítéssel kapcsolatos szövődmények.

Alkalmas vagyok a műtétre?

A Baker ciszta kezelése nem szükséges, ha Önnek nincs semmilyen tünete. Továbbá kezelésre csak akkor van szükség, ha a ciszta akadályozza a térd használatát vagy tartós fájdalmat okoz.

Hogyan készüljek fel a műtétre?

Nagyon fontos, hogy a sebészével közölje a következő információkat, melynek segítségével fel tudja mérni a műtéti eljárás kockázatait és elkerülheti a felesleges komplikációkat.

Állítsa össze az Ön által jelenleg szedett gyógyszerek teljes listáját, adja meg, hogy allergiás-e egy konkrét gyógyszerre vagy élelmiszerre, az Ön vagy családtagjai kórtörténetében szerepel-e vérzési rendellenesség? Ön cukorbeteg, magas vérnyomásban szenved, mellkasi fájdalmai vannak, vagy diagnosztizáltak-e valaha vérrögöt a lábában (mélyvénás trombózis) vagy a tüdejében (tüdőembólia), esetleg a kórtörténetében szerepelnek-e gyakori csonttörések (ez befolyásolhatja a csont gyógyulását, ha a beavatkozás a csontokat is érinti).

Medicover Magánkórház, Medicover Magánklinika, magánrendelő
Medicover Magánkórház rendelő
Medicover

Mi a teendőm a Baker ciszta műtét után?

A ciszta eltávolítása után a következő műtét utáni gondozás ajánlott otthonában: Mossa ki a műtéti sebet enyhe szappannal fürdés közben, és azt követően tartsa szárazon. Körülbelül 4-6 hétig még kerülje a megerőltető gyakorlatokat, feladatokat.

Miért fontos a rendszeres ellenőrzés a Baker ciszta műtét után?

A kontroll javasolt időpontját a sebész egyénileg határozza meg, ami számos tényezőtől függ, mint a korábbi ciszta mérete, a beteg fenotípusa stb. A varratok eltávolítására általában 10-14 nap múlva kerül sor, a következő kontroll időpontját pedig 6 héttel a műtét utánra kell időzítenie.

Jelentkezzen be a

+36 20 440 2868
+36 20 383 9518

telefonszámon

Vagy ajánlja oldalunkat ismerőseinek!

FacebookLinkedInGoogle+SkypeEmail
 
Kérjük töltse ki űrlapunkat!
 

Név*

E-mail cím*

Telefonszám*

Üzenet*

*kötelező mező

Vállalati egészségbiztosítási csomag ajánlatkérés

Név (kötelező)

Cégnév (kötelező)

E-mail cím (kötelező)

Telefonszám (kötelező)

Melyik biztosításunk érdekli? (kötelező)

Hány fő biztosítását tervezi? (kötelező)

Megjegyzés

Kérjük használja a Captcha mezőt*