Bütyök műtét és kalapácsujj műtét

Mi a bütyök és a kalapácsujj?

A bütyök egy csontos kinövés, amelynek oka az ízület áthelyeződéséből a nagylábujj tövénél. Akkor alakul ki bütyök, ha a nagy lábujj (hallux) oldalát nyomás éri, és ez az ujjat befelé kényszeríti a többi lábujj felé, és néha alá vagy fölé (szögletbetörés).

A szabó bütyök a láb külső részén akkor keletkezik, amikor az ötödik lábujj a negyedik lábujj alá van kényszerítve, és az ötödik lábközépcsont feje a cipő külső oldalába kényszerül, ami néha fájdalmat, duzzanatot és tömlőképződést okoz.

A kalapácsujj egy másik, a lábfej elülső részét érintő deformitás, amely általában a lábujjinak egyensúlyzavarát jelenti, amelyet az okoz, hogy az egyik lábujjín felülkerekedik a másik lábujjín felett.

Leggyakrabban a lábfej egyik vagy az összes hosszú feszítőina felülkerekedik a talp egyik vagy az összes feszítőinán, amelynek hatására a lábujj első ízülete elemelkedik a talajtól. Ez azért fordul elő, mert a legtöbb lábbeli magasított sarokkal és egy úgynevezett lábujjemelővel van ellátva, amely lábujjak végét a föld felett tartja, a lábujjpárnához viszonyítva.

Keressen minket!

Hogyan segíthetünk?
Töltse ki űrlapunkat és kollégánk felveszi Önnel a kapcsolatot.

Mi a bütyök és a kalapácsujj oka?

Bütyök: A bütyök néha genetikai eredetű, és kiterjed az egyes inakra, szalagokra és az első lábközépcsont támasztó szerkezeteire, amelyek pozíciója eltérő. Ezért a biomechanikus anomáliáért különböző, a láb szerkezetéből adódó állapotok lehetnek a felelősek, mint például a lúdtalp, a szalagok túlzott rugalmassága, a rendellenes csontszerkezet és bizonyos neurológiai betegségek.

Kalapácsujj: Az örökletes tényezők és a lábbeli talán a legvalószínűbb okai kalapácsujj kialakulásának. A kalapácsujj leggyakrabban a rosszul illeszkedő cipő viselésének (a túlzottan magas sarkok vagy a lábhoz képest túlságosan rövid vagy keskeny cipő) eredménye, amely a lábujjat behajlított helyzetbe kényszerítheti és az izmok megrövidülését okozhatja, ami kalapácsujj-deformitást eredményez.

Miért van szükség a bütyök műtétre és/vagy kalapácsujj műtétre?

A lábujj-deformitások (zsugorodások) az enyhétől vagy súlyosig változó besorolásúak. Bütyökkel együtt jelentkezhetnek, és súlyos eltorzító lábdeformitássá fajulhatnak. Speciális esetekben a lábujj elmozdulhat a helyéről a lábfejen.

A lábujjak sebészileg áthelyezhetők és kiegyenesíthetők, akár le is rövidíthetők. A jó hír az, hogy a lábujjakat lehet korrigálni. A sebészeti beavatkozások korrigálhatják a deformitást és enyhíthetik a fájdalmat, ami jobb lábműködést eredményez.

Azoknál, akiknél a bütyök és/vagy a kalapácsujj tartós fájdalmat okoz, fontolóra vesszük a sebészeti beavatkozást a korrekció elvégzéséhez. Az ortopéd sebész által végzett bütyök műtétre akkor lehet szükség, ha a kellemetlenség elég súlyos, vagy ha a deformitás korrekciója kívánatos.

Hogyan történik a bütyök műtét?

Több típusú bütyök műtét létezik, így például a nagylábujj megfelelő helyzetbe történő visszahelyezése együtt járhat a csont, a szalagok, inak és idegek helyreigazításával.

Ezek az eljárások általában a bütyök csontos kinövésének eltávolítását és a nagylábujj ízület helyreigazítását foglalják magukba.

Bütyök műtét
Bütyök műtét

Hogyan történik a kalapácsujj műtét?

A kalapácsujj műtét gyakran egyet jelent az „ujjrövidítéssel” és/vagy az „ujjnöveléssel”. Súlyosságtól és a lábujj hosszától függően számos módszer létezik a kalapácsujj műtéti korrekciójára.

Általában a műtét során a lábujj helyreigazítása érdekében a zsugorodott ízületnél a csont egy részét eltávolítjuk.

Kalapacsujj műtét
Kalapacsujj műtét

Mik az előnyei a bütyök- és kalapácsujj műtétnek?

A lábműtét eredményeként a betegek kevesebb fájdalmat és nagyobb mobilitást tapasztalnak. A lábdeformitások kezelése után az emberek élvezhetik a nagyobb kényelmet, jobb megjelenést és megnövekedett önbizalmat.

A lábproblémákkal küzdő emberek vagy azt veszik észre, hogy a cipő zavarja az állapotukat, vagy azt, hogy nem férnek bele a legtöbb cipőbe, ezért nagyobb lábbeliválaszték a műtét másik előnye lehet.

A kezelésekre adott választ figyelembe véve a műtétet gyakran legvégső megoldásként alkalmazzuk az olyan embereknél, akik más kezelésekre egyáltalán nem vagy csak kis mértékben reagálnak; a gyógyulás csak néhány hétig tart.

Bizonyos állapotok szintén műtétet tesznek szükségessé a jövőbeni lábdeformitások elkerülése érdekében.

Mik a kockázatai a bütyök- és kalapácsujj műtétnek?

A műtét egy összetett döntés, amely minden egyes ember esetében valóban egyedi. A sebészünkkel az Ön fizikális kórtörténetének fényében nagy mélységben és részletességgel megvitathatja a műtét előnyeit és hátrányait az Ön betegségének vonatkozásában.

A lehetséges komplikációk közé tartozik: aszimmetrikus testtartás, idegkárosodás, komplex regionális fájdalom szindróma, fertőzés, érsérülés és sebgyógyulási problémák.

Bütyök műtét, Kalapácsujj műtét - Medicover Magánkorház Ortopédiai műtét
Bütyök műtét

Alkalmas vagyok a műtétre?

A bütyök műtét indikációja általában: jelentős lábfájdalom, amely korlátozza a mindennapi tevékenységeket, beleértve a járást és a normális cipők viselését. Ezeknek a betegeknek nehezükre eshet néhány háztömbnél nagyobb távolságot megtenni (még sportcipőben is) jelentős fájdalom nélkül.

A műtéti javallat mellett szól a krónikus nagylábujj-gyulladás és duzzanat, amely pihenésre vagy gyógyszerek hatására sem javul, a lábujj-deformitás (az egyik nagylábujj elmozdulása a kisebb lábujjak felé, ami megteremti annak lehetőségé, hogy a lábujjak keresztezzék egymást), a lábujjmerevség (a nagylábujj behajlítási és kiegyenesítési képtelensége).

kalapácsujj műtét akkor javasolt, amennyiben már a kényelmes cipő viselése, a nyújtó és erősítő gyakorlatok és az ortopédiai betétek sem enyhítik a fájdalmat.

Hogyan készüljek fel a műtétre?

A láb bütyök műtét és a kalapácsujj műtét előjegyzése előtt is el kell végeznünk néhány orvosi vizsgálatot az Ön általános egészségi állapotának felmérése érdekében. A sebész a műtét ideje alapján meg fogja határozni, hogy mennyi ideig kell böjtölnie a műtét előtt. Mindig kérjen a sebészétől részletes utasításokat a műtétre való felkészüléshez.

Mi a teendőm a műtét után?

A lábat bekötözzük és védő ortopéd cipőt kell viselnie, amely lehetővé teszi a teherviselő mozgást a műtét után. A bütyök műtét után előfordulhat merevség, duzzanat és vörösség és a lábujj kissé hosszabb vagy rövidebb lehet, mint korábban.

Ha tartós zsibbadást, bizsergést vagy égő érzést tapasztal a lábában vagy a bokájában, ennek a túl feszes gipsz vagy sebészeti kötszer lehet az oka. Emelje meg a lábát, és ha ez nem oldja meg a problémát, forduljon orvoshoz.

Két hét múlva ellenőrizni kell a sebet és le kell cserélni a kötést. A műtétet követő hat hétig hordania kell a cipőt.

Mit foglal magában a bütyök műtét ára a Medicover Kórházban?

A bütyök műtét ára valamint a kalapácsujj műtét ára magában foglalja a műtét költségét, valamint a műtét utáni kórházi tartózkodás és az utólagos kontroll díját.

Az előzetes szakorvosi konzultáció, valamint a műtétet megelőző vizsgálatok díja nem képezi a műtéti díj részét, ezek költségéről érdeklődjön Ügyfélszolgálatunkon.

Ortopéd szakorvosaink

Dr. Kovács Péter - Ortopéd szakorvos

Dr. Kovács Péter Sándor

Szakterületek:
• artroszkópos ACL térdszalag rekonstrukció
artroszkópos térdműtét
teljes térdprotézis beültetés

Jelentkezzen be a

+36 20 440 2868
+36 20 383 9518
+36 20 294 1384

telefonszámon

Vagy ajánlja oldalunkat ismerőseinek!

 
Kérjük töltse ki űrlapunkat!
 

Név*

E-mail cím*

Telefonszám*

Üzenet*

*kötelező mező

Vállalati egészségbiztosítási csomag ajánlatkérés

Név (kötelező)

Cégnév (kötelező)

E-mail cím (kötelező)

Telefonszám (kötelező)

Melyik biztosításunk érdekli? (kötelező)

Hány fő biztosítását tervezi? (kötelező)

Megjegyzés

Kérjük használja a Captcha mezőt*