Ganglion eltávolítás

Mi a ganglion?

A ganglion ciszta vagy szinoviális ciszta, más néven Gedeon-kór, egy nem rákos daganat, amely az ízületek vagy inak közelében jelenik meg. Leggyakrabban a csuklón vagy a kézen fordul elő, ritkábban fordulnak a boka régióban.

Mi okozza a gangliont?

Az ízületi ciszták, poszttraumatikus kötőszöveti degeneráció és gyulladás tekinthető a fő okoknak. A ganglion ciszták kialakulásának egyéb tényezői lehetnek a mechanikai igénybevétel, a csontlap arthrosis, a fibroblasztok általi fokozott hialuronsav-termelés és a mesenchymalis sejtek proliferációja.

A ganglion ciszták bárkinél bármikor megjelenhetnek, de a tapasztalatok alapján a leggyakrabban nőknél, különösen a 20 és 40 éves életkor között fordulnak elő. Azoknál, akiknél bizonyos ízületek erőteljes igénybevételnek vannak kitéve, nagyobb valószínűséggel alakulnak ki ganglion ciszták, mint a tornászok és más sportolók, akik újra és újra igénybevételnek teszik ki a csuklójukat.

Keressen minket!

Hogyan segíthetünk?
Töltse ki űrlapunkat és kollégánk felveszi Önnel a kapcsolatot.

Ganglion - Medicover Magánkórház
Ganglion a csuklón

Miért van szükség a ganglion műtétre?

Ha a ciszta nyomást gyakorol egy idegre – akkor is, ha a ciszta túl kicsi ahhoz, hogy észrevehető csomót képezzen –, fájdalmat, bizsergést, zsibbadást vagy izomgyengeséget okozhat a csuklójában, kezében, bokáján vagy lábfejében.

Az ortopédsebészeti kezelés továbbra is az elsődleges választható opció a ganglion ciszták kezelésére. A fejlődésnek köszönhetően a ganglion műtétet ma artroszkópos vagy minimális feltáró módszer alkalmazásával végzik.

Hogyan működik az eljárás?

A ganglion eltávolítás (sebészi kimetszés) helyi érzéstelenítésben, intravénás érzéstelenítésben vagy általános érzéstelenítésben végezhető. Az érzéstelenítő beadását követően egy bemetszést ejtünk a csomó közepén és egy kamerát vezetünk be az érintett területre. A csomót elválasztjuk a környező lágy szövetektől és eltávolítjuk. A ganglionnyúlványt (amely abból az ízületből vagy ínhüvelyből nyúlik ki, ahonnan ered) szintén kivágjuk.

Az artroszkópos ganglion műtét vagy kulcslyuksebészet csökkenti a műtét betegre gyakorolt hatását. Ez utóbbi módszer jelenleg a legsikeresebb a ciszta kiújulásának csökkentése terén.

Mik a ganglion eltávolítás előnyei és kockázatai?

Azon betegek esetében, akiknél a ganglionciszta komoly előnyökkel jár a műtéti eltávolítás. Néhány beteg soha nem tapasztal fájdalmat vagy mozgáskorlátozottságot a ciszta miatt, így nem igényelnek műtétet. Amikor egy ciszta megnő és nem módszerekkel nem kezelhető, a sebészi eltávolítás nyújthat megkönnyebbülést.

Mint minden sebészeti beavatkozás, a ganglionciszta-műtét a fertőzés kockázatát rejtheti magában. A sebész a fertőzés terjedésének megakadályozására antibiotikumot írhat fel. A betegeket arra biztatjuk, hogy a fertőzés megelőzése és a hegesedés minimalizálása érdekében tartsák tisztán a kötést és a sebet.

A betegnél allergiás reakciót tapasztalhatnak a műtét során használt altatószerre, illetve a műtéti terület lezárására használt varratokra. A legtöbb ganglionciszta-műtéten átesett beteg gyorsan és minden nehézség nélkül gyógyul.

Medicover Magánkórház
Ganglion eltávolítás - Medicover Magánkórház, műtét
Ganglion eltávolítás műtét

Alkalmas vagyok a Ganglion eltávolítás műtétre?

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát, ha fájdalmat tapasztal, és ha a ganglion mérete megváltozott. Orvosa valószínűleg megnyomkodja a cisztát, hogy lássa, mennyire érzékeny. Mivel a ganglionokban zselészerű folyadék található, orvosa lámpával rávilágít a ganglionra, hogy lássa, hogy átmegy-e rajta a fény. Ezek után a gyors diagnosztikai vizsgálatok után a sebész valószínűleg elég információval rendelkezik ahhoz, hogy felállítsa a diagnózist és megfelelő kezelést javasoljon.

Hogyan készüljek fel a műtétre?

Ha kezelőorvosa úgy dönt, hogy a műtét a legjobb megoldás, az ő utasításait követve készüljön fel a műtétre.

Az alkalmazásra kerülő érzéstelenítéstől függően lehet, hogy azt kérjük Öntől, hogy a műtét előtt éjszaka éjfél után ne egyen vagy igyon semmit. A sebész bizonyos gyógyszerek szedésének abbahagyását is kérheti a kimetszés előtt.

Alkalmas vagyok a műtétre?

A gyógyulási idő függ a ganglion helyétől és az eltávolításához szükséges vágás nagyságától.

Fedje le a kimetszés helyét egy műanyag zacskóval vagy vízálló takaróval, hogy fürdés közben a kötést ne érje víz. Továbbá tartsa távol a műtéti sebet mosogatóvíztől, fürdővíztől vagy uszodavíztől. Három nappal a varratok eltávolítása a szokásos módon zuhanyozhat, úszhat és fürödhet.

Polcolja fel az érintett végtagot 48 órán át, hogy segítse a duzzanat csökkentését – még alvás közben is. A ciszta elhelyezkedésétől függően nehéznek találhatja a számítógép használatát, az írást vagy más, ismétlődő munkával kapcsolatos feladatokat.

A betegek első kontrollvizsgálatára a sebész preferenciájától függően 3-7 nap múlva kerül sor. Az első kontrollvizsgálat alkalmával a sebész ellenőrzi a műtéti helyet és kicseréli a kötést. A varratok eltávolítására a műtét után 10-14 nappal kerül sor.

Medicover Magánkórház

Jelentkezzen be a

+36 20 440 2868
+36 20 383 9518
+36 20 294 1384

telefonszámon

Vagy ajánlja oldalunkat ismerőseinek!

 
Kérjük töltse ki űrlapunkat!
 

Név*

E-mail cím*

Telefonszám*

Üzenet*

*kötelező mező

Vállalati egészségbiztosítási csomag ajánlatkérés

Név (kötelező)

Cégnév (kötelező)

E-mail cím (kötelező)

Telefonszám (kötelező)

Melyik biztosításunk érdekli? (kötelező)

Hány fő biztosítását tervezi? (kötelező)

Megjegyzés

Kérjük használja a Captcha mezőt*