Vállműtét (Vállartroszkópia, Vállprotézis, Nyitott vállműtét)

Mik a váll részei?

A váll a test egyik legösszetettebb és leginstabilabb ízülete, mely könnyen megsérülhet. A vállízület három csontból áll: clavicula (kulcscsont), scapula (lapocka) és humerus (felkarcsont). A váll az emberi test legmozgékonyabb ízülete.

Mi okozza a vállpanaszokat?

A változó életmód különböző vállproblémák kialakulásához vezethet, melyek korábban nem voltak jellemzők. Egyes esetekben a váll fájdalmát nem vállízületi probléma okozza, hanem valamilyen más területről kisugárzó gyulladás.

A vállak instabilitásának oka lehet az is, hogy felkar gömbje nagyobb, mint az azt tartó vállöv. Ahhoz, hogy stabil vagy normál helyzetben maradhasson, a vállat izmok, inak és szalagok segítségével rögzíteni kell. Mivel a váll instabil lehet, számos gyakori probléma forrása lehet, amelyek négy fő területre oszthatók: rotátorköpeny, instabilitás, glenohumeralis osteoarthritis és törések.

Keressen minket!

Hogyan segíthetünk?
Töltse ki űrlapunkat és kollégánk felveszi Önnel a kapcsolatot.

Mikor van szükség vállműtétre?

A diagnózis felállítása érdekében ortopéd sebészünk alaposan megvizsgálja az Ön vállát, röntgenfelvételeket készít és fizikális vizsgálatokat végez. Meg fogja kérni, hogy írja le a fájdalmat, hogy szenved-e más ízületi fájdalomban, és hogy a múltban voltak-e olyan sérülései, amelyek hatással lehettek a válla jelenlegi állapotára.

Hasznos lehet, hogy nyilvántartást vezet a vállfájdalomról, amelyet megoszt a sebésszel. Ezt követően egy sor gyakorlat segítségével megvizsgáljuk a vállízületek erejét és mozgástartományát. A vállízületről készült röntgenfelvétel megmutat minden méret- vagy alakbeli változást vagy szokatlan körülményt.

Jelentkezzen be a +36 1 465 3131 telefonszámon

Milyen műtéti eljárásokat végzünk?

Számos műtét létezik a váll traumás vagy erőltetésből eredő sérüléseiből adódó izom-, kötőszöveti vagy ízületi sérülések kezelésére. A Medicover Magánkórházban a legmodernebb technikákkal és eszközökkel végrehajtott vállműtétek széles körét kínáljuk.

Vállartroszkópia

Artroszkópos vállműtét során egy apró kamera, az úgynevezett artroszkóp, segítségével vizsgáljuk meg vagy kezeljük a szöveteket a vállízület belsejében vagy körül. Az artroszkópot a bőrön ejtett kis bemetszésen (vágáson) keresztül vezetjük be. Ez lehetővé teszi, hogy a sebész megfigyelhesse a vállízület minden részét és megkönnyíti a sérülések kezelését.

A vállartroszkópiát általában egynapos sebészet keretében végezzük. A legtöbb beteg esetében ezt a műtétet altatásban végezzük. Vagy alkalmazhatunk regionális érzéstelenítést, amikor is a kar és a váll területe elzsibbad, így a beteg nem érez fájdalmat. Regionális érzéstelenítés alkalmazása esetén a beteg nyugtató gyógyszert is kap, hogy a műtét során nyugodt és álmos legyen.

vállfájdalom vállműtét ortopédia ortopédus.
Medicover Magánkórház
Medicover Magánkórház bejárat

Jelentkezzen be a +36 1 465 3131 telefonszámon

Vállprotézis

A vállarthroplasztika (TSA vagy TSR) jelentése vállprotézis műtét. A vállízület ott található, ahol a felkarcsont feje (gömb) találkozik a lapocka vályújával (dugószerű végével). A humerus a felkarcsont, a scapula pedig a lapocka. Artroszkópiát többnyire olyan betegeknél végzünk, akiknél a vállproblémák súlyos vagy állandó fájdalmat okoznak.

Ezen problémák közé tartozik az ízületi gyulladásból eredő vagy a traumás fájdalom, amely az ízületi tér szűkülésével vagy csontkinövés kialakulásával társul. Ide tartozhatnak a nem gyógyuló törött csontok, súlyos izomszakadások és a csontok elvékonyodása vagy puhulása. A betegek a műtét előtt regionális érzéstelenítést kapnak.

Nyitott vállműtét

A váll egy összetett ízület, amely sok különböző alkotórész sérülése miatt károsodhat. A kezelés függ az aktuális károsodástól és a sebész értékelésétől, azonban a legtöbb vállműtétet altatásban végezzük. A műtét lehet artroszkópos vagy nyitott, de a lényeg, hogy ezt a döntést a sebész és a beteg közösen hozza meg.

A nyílt műtét során az orvos egy kis bemetszést ejt a váll elülső részén. Ez lehetővé teszi, hogy a sebész közvetlenül megvizsgálhassa a vállcsúcsot és a rotátorköpenyt. A műtét célja, hogy több helyet biztosítson a rotátorköpenynek. Ehhez az orvos eltávolítja a tömlő (bursa) gyulladt részét.

Mik a vállműtét előnyei és kockázatai?

A vállízület a nagy kiterjedésű mozgás miatt sérülékeny ízület. Egyeseknél a gyakori felfelé irányuló mozgások vagy traumák károsítják a váll szöveteit, ami a vállízület fájdalmát, kényelmetlenségét, kötöttségét és gyengeségét eredményezi.

Amennyiben más kezelési módszerek sikertelenek, ezek a vállproblémák gyakran igényelnek műtétet, amely csökkenti a váll fájdalmát és javítja annak működését.

A legtöbb beteg nem tapasztal szövődményeket a vállműtét után. Azonban mint minden sebészeti beavatkozásnál, itt is vannak bizonyos kockázatok. Ezek általában jelentéktelenek és kezelhetőek.

A lehetséges problémák közé tartozik a fertőzés, a túlzott vérzés, a vérrögképződés és a vérerek vagy idegek sérülése.

Vállműtét - Medicover Magánkórház
Vállartroszkópia
Váll fájdalom - Medicover Magánkórház

Alkalmas vagyok a vállműtétre?

A vállfájdalomtól vagy beszűkült vállmozgástól szenvedő betegek alkalmasak lehetnek a vállműtétre. A legtöbb olyan beteg számára, aki vállsérülést szenvedett, és akiknek a nem műtéti kezelések nem hozták meg a szükséges javulást, előnyös lehet a műtéti eljárás. Kérdezze meg orvosát, hogy a vállműtét jó választás-e az Ön számára.

Hogyan készüljek fel a műtétre?

Kérjük, tájékoztassa kezelőorvosát az Ön betegségeit vagy egészségügyi problémáit (mint asztma, cukorbetegség, vérproblémák, vérszegénység vagy a magas vérnyomás) érintő tudnivalókról, minden korábbi műtétet említsen meg.

Minden rendszeresen szedett gyógyszert, vitamint és ásványianyag-kiegészítőt vagy egyéb vény nélkül kapható gyógyszert, azok adagolását és gyakoriságát ismertesse, a gyógyszerekkel vagy érzéstelenítőszerekkel kapcsolatban tapasztalt minden korábbi allergiás reakciójáról számoljon be.

Mi a teendőm a vállműtét után?

A műtét után egy rövid ideig felköthetik a karját. Ez lehetővé teszi a korai gyógyulást, a kényelmetlenség elmúltával távolítsa el a felkötőt és kezdje el a karját mozgatni és használni. A rehabilitáció szintén fontos szerepet játszik abban, hogy Ön visszatérhessen a napi tevékenységeihez.

A sebész kidolgoz egy rehabilitációs tervet az elvégzett sebészeti beavatkozások alapján. Ha bonyolultabb műtéten esett át, a sebész gyógytornászt fog ajánlani, aki felügyeli az edzésprogramot.

Fontos, hogy a vállműtét teljes sikere érdekében maximális odaadással vegyen részt a rehabilitáción!

Mivel a betegek egészségi állapota eltérő, a teljes gyógyulási idő mindenki számára más. Fizikoterápiára lesz szüksége a műtét után, és fel kell keresnie a saját terapeutáját. A sebész preferenciájától függően a műtét után 4-6 héttel elő kell jegyeztetnie egy időpontot az orvosával vagy terapeutájával.

Vállműtét rehabilitáció - Medicover Magánkórház
Vállműtét rehabilitáció

Ortopéd szakorvosaink

Dr. Kovács Péter - Ortopéd szakorvos

Dr. Kovács Péter Sándor

Szakterületek:
• artroszkópos ACL térdszalag rekonstrukció
artroszkópos térdműtét
teljes térdprotézis beültetés

Jelentkezzen be a

+36 1 465 3131

telefonszámon

Vagy ajánlja oldalunkat ismerőseinek!

Kérjük töltse ki űrlapunkat!
 

*kötelező mező

Vállalati egészségbiztosítási csomag ajánlatkérés
 

*kötelező mező

Kérjük töltse ki űrlapunkat!
 

*kötelező mező