Szemészeti kisműtétek - Medicover Magánkórház

Ambuláns szemészeti műtétek

Az alábbi műtéteket helyi érzéstelenítésben, rövid beavatkozás keretében végezzük kórházunkban.

Árpa

Fájdalmatlan vagy gyulladt állapotában fájdalmas csomó a szemhéj szélén egy vagy több helyen. A szemhéj faggyúmirigyeinek elzáródása és sok esetben begyulladása okozza. Ha gyógyszeres kezelésre nem gyógyult meg, műtéti megnyitást végzünk. Ez a szemhéj belső oldalán, a kötőhártya felől történik. A kiürülni nem tudó gennyes faggyúváladékot eltávolítjuk, és a sok esetben létrejött gyulladásos sarjszövetet is kimetsszük. A műtét végén nincs szükség a seb bevarrására. A beavatkozás után nyomókötést helyezünk a szemre.

Árpa - Jégárpa

Atheroma

Az atheroma kásás anyag lerakódása a bőr alatt, amely egy előemelkedő, sárgás, kozmetikai elváltozás. Minden esetben jóindulatú. Az eltávolítása kizárólag műtéti úton történik. A műtét alkalmával a bőrön készített seben keresztül a kásás csomót maradéktalanul eltávolítjuk. Ezután a sebet varratokkal egyesítjük és zárjuk. Végül fedőkötést helyezünk a sebre, amelyet ha szükséges, vérzéscsillapító nyomókötéssel egészítünk ki.

Ciszta

Vékony tokkal rendelkező vízzel teli hólyag, amely a szemhéj bőre és a kötőhártya alatt egyaránt előfordulhat. Jóindulatú, esztétikai panaszokat okozhat, eltávolítása ekkor javasolt.

Fibroma

Minden esetben jóindulatú elváltozásról van szó. A fibromák a szemhéj bőréből kiinduló, kozmetikai panaszokat okozó hámszövet-szaporulatok. Eltávolításuk sebészi kimetszéssel történik.

Kúszóhártya

A szemgolyó kötőhártyájának a szaruhártyára való ráterjedése. Leggyakrabban az orr felőli régióban a leggyakoribb, és általában kétoldali. Nem ritkán maga az elváltozás és környezete is fokozottan érágassá, ezért vörössé válik, ekkor még csak esztétikai panaszt okoz. Előrehaladott esetben a szaruhártya centrumát eléri, ekkor látásromlást okoz. Eltávolítása műtéti. A beavatkozás során a kóros kötőhártyát leválasztjuk a szaruhártyáról.

Kúszóhártya

A felső szemhéj bőrének lazasága (blepharochalasis)

A felső szemhéj bőrének olyan mértékű csüngése, amely a szemhéj nyitását nem vagy alig befolyásolja, leggyakrabban kétoldali előfordulással, szimmetrikusan. A látást nem befolyásolja, műtéti megoldása esztétikai célú. Általában akkor javasolt a műtét, amikor a bőr a pillasoron támaszkodik.

Az alsó szemhéj befordulása (entropium)

Az alsó szemhéj egészének befordulása, amely a pillasornak a szemfelszínnel való érintkezését okozza és a tűrhetetlen irritációs panaszok, sokszor a szaruhártya kisebesedése miatt súlyos szemhéjállási rendellenesség. Egy és mindkét oldalon egyaránt megjelenhet. A szemhéj állásának helyreállítása minden esetben műtéti, amely az esztétikai célon felül a szemgolyó épségének megőrzését, illetve regenerációját jelenti. A kóros szemhéjállás oka annak mozgatóizmainak túlburjánzása, ezáltal túlműködése. A műtét alkalmával a szemhéj szélével párhuzamos sebet készítünk az alsó szemhéj bőrén, és a kóros, megnagyobbodott izomzatot eltávolítjuk.

Az alsó szemhéj kifordulása (ektropium)

Az alsó szemhéj egy- vagy kétoldali kifordulása. Leggyakrabban a korral járó kötőszöveti lazulások részeként jelentkező, a szemhéj inas lemezének meggyengülése okozza. A kóros szemhéjállás következtében a szem kötőhártyája a külvilággal érintkezve folyamatos ártalomnak van kitéve, ezért a betegség megszüntetése a szem megóvása miatt is javasolt az esztétikai célon felül. A szemhéjállási rendellenesség helyreállítása minden esetben sebészi.

Xanthelasma

Sárgás elszíneződés a szemhéj bőre alatt egy vagy mindkét oldalon. Minden esetben jóindulatú és csak kozmetikai panaszokat okoz.

Alkalmas vagyok a műtétre?

Minden esetben az orvosa fogja eldönteni, hogy a műtéttől várható előnyök ellensúlyozzák-e az esetleges kockázatokat.

Vannak bizonyos helyzetek azonban, mikor veszélyesebb a beavatkozás:

  • az idősebb emberek törékenyebbek, gyakrabban fordulhatnak elő náluk komplikációk
  • az immunrendszert érintő betegségek megnehezítik a gyógyulást (HIV, Hepatitisz)
  • ha egyszerre több szembetegség áll fenn, nem mindig ajánlott a szürkehályog műtét

Természetesen, ha betartja orvosa utasításait műtét után minimálisra csökkentheti az esetleges kockázatokat.

Keressen minket!

Hogyan segíthetünk?
Töltse ki űrlapunkat és kollégánk felveszi Önnel a kapcsolatot.

Jelentkezzen be a

+36 20 440 2868
+36 20 383 9518

telefonszámon

Vagy ajánlja oldalunkat ismerőseinek!

FacebookLinkedInGoogle+SkypeEmail
 
Kérjük töltse ki űrlapunkat!
 

Név*

E-mail cím*

Telefonszám*

Üzenet*

*kötelező mező

Vállalati egészségbiztosítási csomag ajánlatkérés

Név (kötelező)

Cégnév (kötelező)

E-mail cím (kötelező)

Telefonszám (kötelező)

Melyik biztosításunk érdekli? (kötelező)

Hány fő biztosítását tervezi? (kötelező)

Megjegyzés

Kérjük használja a Captcha mezőt*