Thumbnail picture

5 hasznos tipp az aranyér megelőzésére

Az aranyérbetegség akkor alakul ki, amikor a belső aranyeres párnákat rögzítő kötőszövet megnyúlik, az érhálózat kitágul, és a belső aranyeres párna fokozatosan lecsúszik és előesik a végbélcsatornából. Elhelyezkedésük szerint megkülönböztetünk egymástól külső és belső aranyeret. A belső aranyér proktológiai vizsgálat során diagnosztizálható, míg a külső aranyér a végbélnyílás környékén tapintható és látható csomóként jelentkezik. A fejlett országok lakosságának közel felénél tapasztalható valamilyen aranyeres elváltozás, ezért népbetegségnek számít. Amennyiben az aranyér kezelése elmarad, a panaszok tartóssá válnak, súlyosabb esetben pedig komoly szövődmények lépnek fel és az aranyér műtéti kezelése elkerülhetetlenné válik.

Hogyan előzhető meg az aranyér?

Az aranyér kialakulását számtalan tényező befolyásolja. A túl gyakori székletürítés, székrekedés közbeni erőlködés, helytelen táplálkozás (rostban szegény, zsíros, csípős ételek fogyasztása), mozgásszegény életmód, elhízás, terhesség, kötőszöveti gyengeség, valamint olyan betegségek, mint a végbélrák, vagy a krónikus májbetegség, egyaránt elősegíthetik az aranyér megjelenését a végbél záróizmán belül, vagy a végbélnyílás környékén. A helyes étrend és a megfelelő életmód kialakításával azonban az aranyér megelőzhető.

Aranyér megelőzése az 5 leghatékonyabb módszerrel:

1. Rostokban, zöldségben és gyümölcsben gazdag, kiegyensúlyozott étrend

A helyes táplálkozási szokások kialakítása döntő fontosságú az aranyér megelőzésének szempontjából. A rendszeres székletürítéshez elengedhetetlen a magas rosttartalmú ételek (teljes kiőrlésű gabonafélék, lenmag, mazsola, búzacsíra,) és gyümölcsök (füge, szilva, sárgabarack) fogyasztása. Lehetőleg kerüljük, vagy csak kis mennyiségben fogyasszuk az olyan székletfogó ételeket, mint az alma, banán, vagy a csokoládé. Fehérkenyeret, zsíros -, csípős -, illetve intenzíven fűszerezett ételeket csak alkalmanként fogyasszunk. Az ételeket mindig alaposan rágjuk meg, az emésztés megkönnyítésének érdekében.

2. Bőséges folyadékbevitel

Fogyasszunk legalább 2 liter folyadékot naponta. A víz elengedhetetlen szerepet játszik a széklet lágyításában.

3. Rendszeres testmozgás

A nem túl nagy erőlködéssel járó, rendszeres testmozgás (minimum napi fél óra séta) vagy sportolás (pl. futás, úszás) szintén hatékony a megelőzés szempontjából. Lehetőleg tartózkodjunk a sokáig egy helyben történő üléstől, vagy állástól.

4. Rendszeres, erőlködésmentes székletürítés

A rendszeres székletürítés előfeltétele az egészséges, kiegyensúlyozott étrend (rostok, gyümölcsök), és a megfelelő folyadékbevitel, a helyes székelési technika elsajátítása azonban kiemelten fontos. Erős hasi préselés helyett tanácsos először ellazulni, ezt követően záróizmunkat rövid időre összeszorítani, majd elengedni.

5. Higiénia

Székletürítés után lehetőleg mindig mossuk meg altestünket, vagy használjunk intim törlőkendőt.