Thumbnail picture

A daganatos női betegségek megelőzése

Egészségünk megőrzése egész életünk során alapvető fontosságú. Hogy mennyire élünk minőségi életet, legalább annyira fontos, mint a megélt évek száma. A kiegyensúlyozott táplálkozáson, a megfelelő folyadékbevitelen, a rendszeres testmozgáson és a káros szenvedélyektől mentes életmódon túl, a rendszeres szűrő – és laborvizsgálatokon való részvétel is elengedhetetlen. Ezen vizsgálatok elsődleges célja az esetlegesen fennálló betegségek korai felismerése. A daganatos női betegségek megelőzésének érdekében elkerülhetetlen az évenkénti, nőgyógyászati szűrővizsgálaton való részvétel. Az első nőgyógyászati vizsgálat már fiatalkorban, az első menstruációt, valamint a szexuális élet megkezdését követően javasolt.

Miért fontos a laborvizsgálat?

laboratóriumi vizsgálat nagyban hozzájárul a betegségek korai felismeréséhez, valamint fontos információkkal szolgál egyes kezelések hatékonyságának megítéléséhez. A teljes körű laboratóriumi vizsgálat során többek között az alapvető ásványi anyagok, a húgysav, a vércukor és a vérzsírok szintje mérhető, valamint a máj – és vesefunkciók működése vizsgálható. A laboratóriumi vizsgálat számos értékelhető információval szolgál és általános képet ad a szervezet működéséről.

Mit tartalmaz a női egészség labor?

női egészség laborvizsgálat a máj, vese, vérképzőrendszer, pajzsmirigy, zsír és szénhidrát- anyagcsere, valamint az ionháztartás működését vizsgálja. A laborvizsgálat hathatós segítséget nyújt a szervezetben zajló, esetleges gyulladásos folyamat, fertőzés, vagy a tápcsatornában keletkezett vérzés feltárásában.

Miért fontos a nőgyógyászati szűrővizsgálat?

A nőgyógyászati szűrővizsgálat a női betegségek kiszűrésére alkalmas preventív jellegűéves gyakorisággal ajánlott vizsgálat, melynek segítségével kiszűrhetők bizonyos szexuális úton terjedő fertőzések. A vizsgálat fő célja a méhnyak rákmegelőző állapotainak időben történő felismerése, illetve diagnosztizálása.

Mi az a méhnyakrák és hogyan alakul ki?

A méhnyakrák a méhnyak laphámsejtjeinek rosszindulatú elváltozásából kialakuló, daganatos megbetegedés. A betegség a nőknél előforduló, második leggyakoribb daganatos megbetegedés, mely az esetek nagy részében 30-40 év körül jelentkezik. Kialakulásáért többnyire a szexuális úton terjedő HPV (humán papillóma vírus) bizonyos típusai felelnek.

A HPV vírusok egyes válfajaival a nők, mintegy 80 százaléka találkozik élete során. Normális esetben a megfelelően működő immunrendszer a vírust 1-2 éven belül leküzdi, előfordul azonban, hogy a méhnyak felszínén rákmegelőző állapotok alakulnak ki, melyek egy bizonyos idő elteltével rákos megbetegedéshez vezetnek.

A méhnyakrák alattomos betegség, mely sokáig (évekig) nem produkál észlelhető tüneteket, ezért korai felismerése alapvető fontosságú a sikeres kezelés szempontjából. Az esetek többségében az idejében észlelt – rákmegelező, vagy kezdeti stádiumú – állapotok teljes sikerrel gyógyíthatók. Az éves nőgyógyászati szűrővizsgálaton való részvétel azért elengedhetetlen, mert a szűrés az egyetlen módja annak, hogy az amúgy évek alatt kialakuló betegséget még idejében felismerjék és hatékonyan kezeljék. A méhnyak rákmegelőző állapotainak kezelése a méhnyakműtét (conisatio) és a méhnyak krioterápia segítségével történik.

Hogyan zajlik a méhnyakrák szűrés?

méhnyakrák szűrés során a nőgyógyász szakorvos a hüvely feltárását követően a méhszáj felszínéről, valamint a nyakcsatorna kezdeti szakaszáról a sejtvételi eszköz (citológiai mintavevő kefesegítségével váladék mintát vesz, melyet egy tárgylemezre visz fel. A kapott sejtmintát a későbbiekben a citopatológus szakember mikroszkópos vizsgálatnak veti alá, majd kiértékeli. Az esetleges kóros állapotokra a kenetben található hámsejtek elváltozásaiból lehet következtetni.

Az emlőrák megelőzése

A mellrák a női szerveket érintő, leggyakoribb daganatos megbetegedés. Kialakulásának pontos okát nem ismerjük. Az egészségtelen táplálkozás, a mozgásszegény életmód, a túlzott mértékű alkoholfogyasztás és a dohányzás, valamint a genetikai hajlam, egyaránt hajlamosító tényezők.

Tomoszintézis, Mammográfia, emlő ultrahang

A női betegségek közül az emlőrák korai stádiumában tünetmentes, ezért a rendszeres önvizsgálat és 40 éves kor felett, legalább két évente megismételt mammográfiás vizsgálat nélkülözhetetlen az időbeni diagnosztizáláshoz. A korai stádiumban felismert emlőrák szinte teljes sikerrel gyógyítható.

Amennyiben a páciens igényli, a nőgyógyászati szűrővizsgálat keretein belül az emlők tapintásos vizsgálata is megtörténik, melynek során a mell, valamint a hónalj tájékon található eltéréseket keresik. A rákmegelőző állapot gyanúja esetén elmő tomoszintézis vagy mammográfiás vizsgálat illetve ultrahang vizsgálat javasolt.