Thumbnail picture

A férfi egészség fontossága a gyermekvállalásban

A gyermekvállalás időpontja egyre inkább kitolódik a 30-as és 40-es éveink felé, mind a férfiak, mind a nők esetében. Bár a kései harmincas és negyvenes korcsoport tagjai nagy valószínűséggel felkészültebben várhatják az első gyermeket mind fizikai, mind lelki értelemben, biológiailag azonban mindkét nem esetében negatív hatásai vannak az életkor kitolódásának.

A biológiailag ideálisnak tartott életkortól való eltérés következtében pedig egyre gyakoribbá válnak a meddőségi problémák. Arányait tekintve a párok 40%-ánál a férfinél, 40%-ánál a nőnél, 20%-ban pedig mindkettőjüknél kimutatható valamilyen ok, ami a meddőség hátterében áll.

Mitől csökken a férfiak nemzőképessége?

Az életkor előrehaladtával romolhat a hímivarsejtek mozgékonysága, valamint azok mennyisége is lecsökken, megnehezítve a petesejt megtermékenyítését. A különböző civilizációs ártalmak (stressz, túlzott alkoholfogyasztás és dohányzás) szintén károsíthatják az ondó minőségét.

A férfiak spermaképe rengeteget romlott az elmúlt 50 évben. Az Egészségügyi Világszervezet folyamatosan csökkenti az egy milliméter ondóban található hímivarsejtek normál tartományának alsó határértékét. Ezt jól mutatja, hogy míg a 70-es években 40 millió volt az alsó határérték, addigra a legutóbbi irányelvek szerint mindössze 15 millió. A spermadonornak jelentkezők pedig átlagosan kevesebb, mint 10 százaléka alkalmas.

Milyen tényezők állhatnak a férfi meddőség hátterében?

  • Túlzott munkahelyi stressz
  • Fokozott alkoholfogyasztás
  • Dohányzás

Milyen betegségek állhatnak a férfi meddőség hátterében?

Endokrinológiai problémák

pajzsmirigy elégtelen működése a teljes testre kifejti áldatlan hatását. Az anyagcsere szabályozáson felül az általános energiaszint fenntartásáért és hormontermelésért is felel.

Urológiai és proktológiai problémák

Jelentős befolyással lehet a férfiak nemzőképességére, ha az ivarcsatorna fertőzött, prosztatagyulladássalaranyérrel, vagy kezeletlen nemi betegséggel küzdenek.

Ezeken felül érdemes még megemlíteni a cukorbetegséget és az inzulinrezisztenciát is, mint általános anyagcsere betegségeket, amelyek szintén kedvezőtlenül hatnak a férfiak gyermekvállalási szándékaira.

Milyen vizsgálatokat vegyek igénybe?

A Medicoverben lehetőséget biztosítunk átfogó szakorvosi és laboratóriumi vizsgálatokra, amelyek során a szervezet hormontartalmát, anyagcsere működését, máj– és vesefunkcióit vizsgáljuk.