Thumbnail picture

A leggyakoribb szexuális úton terjedő betegségek II.

A szexuális úton terjedő betegségekre jellemző, hogy hosszú éveken át tünetmentesen lappanganak a szervezetben, vagy minimális, jellegtelen tünetek jelentkeznek. Sok esetben a vizsgálat csak akkor történik meg, amikor a folyamatok már előrehaladott, visszafordíthatatlan állapotot mutatnak és szövődmények jelennek meg. Az elhanyagolt fertőzések növelik a meddőség esélyét, a várandóság alatti komplikációk kialakulását (vetélés, koraszülés), valamint az újszülött fertőzöttségét is.

Gonorrhoea

A tripper néven közismertté vált betegséget a Neisseria gonorrhoeae nevű baktérium okozza, mely nemcsak szexuális érintkezés útján, de születéskor, anyáról gyermekére is átterjedhet. A betegség a húgycső és a belső női nemi szervek (méh, petefészek) gyulladását eredményezheti. Nők esetében nagyon enyhe tünetekkel, javarészt tünetmentesen zajlik a fertőzés. Néha enyhe fájdalom, gyakori vizeléssel járó húgycsőgyulladás jelentkezhet, esetleg a méhnyak gyulladása alakulhat ki, mérsékelt hüvelyi folyással. Ha azonban a betegség kezeletlen marad, akár meddőség kialakulásához is vezethet.

Férfiaknál, ha a páciens nem csak hordozója a fertőzésnek, akkor a kór a prosztata, a here és az ondóvezeték gyulladását okozhatja. A fertőzést követően 2-4 nap lappangási idő után égő érzés kíséretében húgycsőfolyás jelentkezik, ami kezdetben nyákos, majd gennyes jellegű. Ennek oka a húgycső gyulladása. Ha a vizelés fájdalmassá és véressé válik, a gyulladás ráterjed a húgyhólyagra is.

Diagnosztizálása:
A kórokozó kimutatása tenyésztéssel történik a húgycsőből, illetve nőknél a méhnyakból vett kenetből. Kezelése pedig szájon át szedett antibiotikummal történik.

Nemi herpesz

A genitális herpesz szexuálisan átvihető betegség, mely aktív betegség stádiumában lévő partnertől származik. A genitális herpeszt a Herpes simplex II. (Herpes simplex genitalis) nevű vírus okozza, amely apró nyálkahártya-sérüléseken keresztül képes fertőzni. A fertőzés kapuja nőknél a nemi szervek külső része, a hüvelybemenet és a méhszáj, férfiaknál pedig a makk, a fityma és a pénisz bőrfelülete.

Kezdeti stádiumban általában tünetmentességet mutat az első fertőzést követően a lappangási ideje legalább 20 nap. Később azonban az érintettek nemi szerve tájékán az ajakherpeszhez hasonló, fájdalmas, hólyagos, sebes herpesz jelenik meg. Nem ritka, hogy láz és nyirokcsomó megnagyobbodás is tapasztalható. Nemi érintkezés, illetve szülés során anyáról gyermekre is átterjedhet. Sajnos gyakrabban újul ki, mint az ajakherpesz, és a tudomány jelenlegi álláspontja szerint nem gyógyítható véglegesen.

Hogyan előzhető meg?

A betegség aktív szakaszában, óvszer használatával a fertőzés eredményesen elkerülhető, viszont a betegség az utolsó apró fekély begyógyulásáig fertőzőnek tekintendő. Ajakherpesz esetén kerülendő az orális érintkezés is, mert az ajakherpesz is képes genitális megbetegedést okozni.

Diagnosztizálása:
A pontos diagnózis a betegség aktív szakaszában állítható fel egy vérvizsgálat segítségével, s általában a típusos klinikai tünetei miatt nem okoz gondot. Mivel azonban a nemi herpesz gyakran együttesen fordul elő más szexuálisan terjedő betegségekkel, kivizsgálása során ki kell zárni.

Szifilisz

A szifilisz (luesz vagy vérbaj) nemi érintkezéssel terjed, de közvetlenül vérrel is átvihető. A szülést nem akadályozza, de fertőzött anyánál a gyermek is fertőzötten jön világra, a szülőcsatornával való érintkezés miatt. Kórokozója a Treponema pallidum nevű baktérium.

Kezelés nélkül a betegség különböző stádiumokban zajlik, melyek mindegyikében jellegzetes bőrtünetek jelennek meg.

A korai szifilisz jellemző, hogy a kórokozó a behatolás helyén (nemi szervek, száj, végbélnyílás) kialakul a gyulladásos terület, ami később kifekélyesedik, majd kb. 6 hét múlva heget hagyva maga mögött begyógyul. Nők esetében a betegség gyakran rejtve marad, mivel elsősorban a hüvelyben és a méhnyak területén alakulnak ki az elváltozások. Férfiak esetében a pénisz duzzanata, vizenyője jellemző, szűkületet is okozhat, ami a hímvessző fájdalmát generálja.

A késői szifilisz, amikor a betegség már eléri a nem fertőző stádiumot, évek múlva alakul csak ki. Jó hír azonban, hogy megfelelő diagnosztikával, hatékony antibiotikumos kezeléssel nagyon ritka, hogy eddig az állapotig eljut a beteg. Ha mégis, jellemző, hogy hegesedő, fájdalmatlan bőrtünetek jelennek meg, illetve a keringési rendszert, szívet és az idegrendszert érintő eltérések alakulnak ki.

Diagnosztizálása:
A kórelőzmények ismeretében a betegeket klinikai és szerológiai (szűrő) vérvizsgálattal diagnosztizálják.

Hepatitis B, C

A kórokozó apró, akár szabad szemmel nem is látható nyálkahártya-sérüléseken keresztül kerül be a véráramba. Veszélyforrást jelentenek a közös használatú, nem kellően tisztán tartott és apró sérüléseket okozó eszközök (akupunktúrás és tetováló eszközök, manikűrkészlet, borotva, fogkefe), valamint a szexuális partnereiket gyakran váltogatók is fokozottan veszélyeztetettek. Fertőző májgyulladást okoz, de ezen túl tünetei közé soroljuk a magas lázat és a sárgaságot is. B típusa gyengébb, így már létezik ellene megfelelő védőoltás, míg a C típusú hepatitis progresszíven támadja a májat, gyógyítani pedig gyakorlatilag lehetetlen.

Diagnosztizálása:
A kórelőzmények ismeretében a betegeket klinikai és szerológiai (szűrő) vizsgálattal diagnosztizálják.