Thumbnail picture

A magas koleszterinszint kockázatai

A magas koleszterinszint (hiperkoleszterinémia) a zsíranyagcsere zavarai közé tartozó betegség. A vérplazmában lévő összekapcsolódott zsírok és fehérjék zsírokból és zsírokhoz kapcsolódni képes fehérje részekből épülnek fel. A zsír alkotórészek között található a koleszterin, a triglicerid és a foszfolipidek. A koleszterinek típusai közül klinikai szempontból az LDL- és a HDL-koleszterin elkülönítése lényeges. Míg az LDL-koleszterin jelentős szerepet játszhat a későbbi érelmeszesedés kialakulásában, addig a HDL-koleszterin segít a lerakódott koleszterineket elszállítani.

Az érelmeszesedés kialakulása miatt szoros összefüggés van a szív- és érrendszeri megbetegedések és halálozások, illetve a magas LDL-koleszterin értékek között.

Mitől alakul ki a magas koleszterinszint?

A fejlett nyugati országokban a 40 évesnél idősebbek körében majdnem minden második embernél a normális érték felső határánál magasabb koleszterin szint várható. A magas vérzsír-szint kialakulásának az alábbi okokat tulajdonítjuk:

1. Túlzott zsírterhelés

Nem megfelelő étrend és életmód okozza elsősorban az enyhe eltéréseket. Nagyobb mennyiségű alkohol vagy magas kalóriatartalmú ételek fogyasztását követően magas triglicerid-szint alakulhat ki.

A hiperkoleszterinémia a telített zsírokban (állati eredetű) és tojásban gazdag étrend miatt alakulhat ki.

2. Gyógyszerek vagy betegségek miatt kialakuló zsíranyagcsere-zavar

Magas vérzsír-szintet eredményezhet a nem megfelelően kezelt cukorbetegség, veseelégtelenség, elhízás, alkoholizmus, elsősorban a trigliceridszint emelkedéssel. Bizonyos vesebetegségekpajzsmirigy alulműködése, epepangás, koleszterinszint emelkedést okozhat.

3. Veleszületett zsíranyagcsere rendellenesség

A magas koleszterinértékekkel rendelkező betegek többsége a familiáris hiperkoleszterinémiában szenved, ami több génhez kötött öröklődésű betegség. Az örökletes tényezők mellett a külső hatások (életmód, környezeti tényezők) együttesen határozzák meg a betegség súlyosságát.

Épp ezért kulcsfontosságú, hogy rendszeres időközönként járjunk laboratóriumi szűrővizsgálatra, valamint ha az alábbi tüneteket észleljük magunkon, minél előbb keressünk fel szakorvost.

A magas koleszterinszint tünetei

A koleszterinszint emelkedését a vérben már önmagában is figyelmeztető tünetként kell, hogy értékeljük, mindezen felül azonban további jelzések is felhívhatják a figyelmünket a zsíranyagcsere nem megfelelő működésére:

Bőrelváltozások

  • Xanthelasma: a szemhéjakon jelentkező, a bőr felületéről kiemelkedő sárgás elváltozás
  • Xantoma: az inakon (Achilles-ín, ujjfeszítő izmok inai) jelentkező sárgás elváltozás
  • Xantoma planaris: az ujjak közötti hajlatokban jelentkező sárgás elváltozás
  • Xantoma tuberosum: a térden és könyökön jelentkező sárgás elváltozás

Meszesedések

  • Érelmeszesedés: A VLD, LDL-koleszterin szintjeinek emelkedése és a HDL-koleszterin szintjének csökkenése esetén
  • Agyi meszesedés: stroka, agyi infarktus
  • Szívkoszorúér meszesedés: angina, szívinfarktus
  • Perifériás artériák meszesedése: Az izomzat romló keringése (klaudikáció), érszűkület a végtagokban

Honnan tudhatom meg, hogy magas a koleszterinszintem?

Medicover Magánkórházunkban belgyógyász szakrendelésünk keretén belül lehetőséget biztosítunk pácienseinknek, hogy a zsíranyagcsere laboratóriumi vizsgálat segítségével kiderüljön, egészséges koleszterinszinttel rendelkeznek-e.

A zsíranyagcsere laborvizsgálat azonban önmagában még nem elegendő a diagnózis felállításához. A laborvizsgálat eredményétől függően belgyógyász szakorvos felkeresése javasolt.