Thumbnail picture

A nőgyógyászati leletek jelentése és értelmezése I.

A citológiai eredmények értelmezése fejtörést okozhat a laikus számára, így jelenlegi írásunkban összeszedjük azokat az idegen szavakat és kifejezéseket, amelyek szerepelhetnek a nőgyógyásztól kapott leleten. Első körben a méhnyakrák szűrés eredményeit elemezzük.

Kétféle besorolási rendszer van jelenleg érvényben, a P-rendszer (más néven Papanicolau rendszer vagy Pap-teszt), valamint a Bethesda-rendszer. A különbség a két rendszer között, hogy a P-rendszer kevésbé informatív, a Bethesda-rendszer viszont sokkal részletesebb tájékoztatást ad a méhnyak elváltozásairól, megkönnyítve ezzel a kezelőorvos dolgát.

A Papanikolau (PAP Smear) érték: 0-5 jelentése

Magyarországon az 1920-as évektől használják.

P0: A levett kenet értékelhetetlen, pl. vérzés, gyulladás, fixálási-festési hiba, kevés sejtszám vagy eltörött tárgylemez miatt. Teendő: meg kell ismételni a vizsgálatot.

P1: Ép laphám és hengerhámsejtek. Nincs rosszindulatú folyamatra utaló sejtelváltozás a vizsgált cytológiai anyagban. Teendő: tünet és panaszmentesség esetén 1 év múlva javasolt újabb citológiai vizsgálat elvégzése.

P2: Gyulladás és reaktív hám jelenléte a levett kenetben: leucocytak és hystiocyták. Rosszindulatú elváltozásra utaló sejtelváltozás azonban a vizsgált citológiai anyagban nincs. Teendő: gyulladás ellenes kezelés javasolt, majd a következő ciklus közepén ismételt citológia elvégzése.

P3: Rákmegelőző állapot gyanúja áll fenn, vagy nagyfokú gyulladás jelenléte, mint pl. low-grade squamosus intraepitheal lesion (SIL), enyhe displasia. Érett metaplasia, hyperkeratosis. Gyulladásos váladék vagy atypusos endocervicalis sejtek, HPV fertőzés jelei, coilocyták. Teendő: speciális gyulladás ellenes kezelés pl. antibiotikumok és/vagy Isoprinosine tbl javasolt, majd 3 hónap múlva ciklus közepén ismételt citológia elvégeztetése. Amennyiben ennek az eredménye is P3 vagy rosszabb, akkor konizációs műtétre van szükség.

P4: Daganat vagy daganat megelőző állapot. H-SIL, AGUS. Teendő: Szövettanilag tisztázni kell a folyamatot. A kérdéses részből mintát vesznek (biopszia), konizáció vagy méhkaparás beavatkozása indokolt.

P5: Daganatos, rosszindulatú szövettani elváltozás mutatható ki. Gyors szövettani tisztázás és terápia megbeszélése javasolt. Egyéb képalkotó vizsgálatra is szükség lehet, mint pl. CT, MR, PET CT vagy hasi UH.

A méhnyakrák kialakulásának stádiumai

A Bethesda-rendszer értelmezése

Magyarországon 1988-ban alakították ki, majd a 2001-ben végrehajtott módosított változatát alkalmazzák a mai napig.

A daganatos jellegű kóros hámelváltozásokat részletesen leíró rész:

Kóros laphámsejtek jelenléte

 • ASC, kóros laphámsejtek jelenléte
 • ASC-US, bizonytalanul megítélhető atípusos laphámsejtek – HPV szűrés és kontroll szükséges
 • ASC-H, nem ítélhető meg egyértelműen, de a súlyos laphám elváltozás nem zárható ki (HSIL), többnyire műtéti beavatkozás javasolt
 • SIL, laphámbeli elváltozás
 • LSIL, enyhe fokú, CIN1 típusú laphám-eredetű intraepitheliális lézió (károsodás) – HPV szűrés és kontroll szükséges
 • HSIL, súlyos fokú, CIN2 és CIN3 típusú laphám-eredetű intraepitheliális lézió (károsodás) (invázió gyanúja) – műtét javasolt
 • Carcinoma planocellulare (laphám sejt eredetű carcinoma)

Kóros mirigyhámsejtek jelenléte

 • AGC – Endocervicalis eredetű
 • AGC – Endometriális eredetű
 • AGC – Mirigyhámsejtek – NOS (máskülönben nem részletezett)
 • AGC – Endocervicalis eredetű mirigyhám, inkább rosszindulatú daganat
 • AGC – Mirigyhámsejtek – NOS (máskülönben nem részletezett), inkább rosszindulatú daganat
 • AIS – Mirigyhámsejt eredetű korai rák (Adenocarcinoma endocervicalis in situ)
 • Adenocarcinoma – endocervicalis eredetű
 • Adenocarcinoma – endometriális eredetű
 • Adenocarcinoma – méhen kívüli eredetű
 • Adenocarcinoma – máskülönben nem részletezett

A CIN besorolás

A CIN besorolás olyan súlyos fokú sejt elváltozás, amely biopszát (szövettani anyagvételt) tesz szükségessé. Ez a méhszájból szövet kimetszéssel történik. A biopszia eredményét CIN-ek jelzik, ezek azt mutatják, hogy az atípusos sejtek a méhnyak hámjának mekkora részét érintik. A méhnyak sejtjeinek rendellenes fejlődése alapján enyhe (CIN1), mérsékelt (CIN2) és súlyos (CIN3) fokozatokat különböztettek meg.

A CIN1 elváltozás még nem tekinthető a méhnyakrák megelőző állapotnak, de fokozott ellenőrzés indokolt.

A CIN2 és CIN3 rákmegelőző állapot, a CIN3+ már korai méhnyakráknak felel meg.

CIN1, CIN2, CIN3 – nőgyógyászati lelet

Diagnosztika és kezelési lehetőségek

Legfontosabb a méhnyakrák kialakulásának megelőzése a rendszeres, évenkénti méhnyakrákszűrés igénybevételével. Ezenfelül a nőgyógyászati szűrővizsgálatokon való részvétel, citológia, kolposzkópia, szövettani mintavétel (kimetszés vagy biopszia), valamint a képalkotó eljárások (MRCT, PET-CT és UH) mind-mind hozzájárulnak, hogy a rosszindulatú elváltozások ne fejlődjenek ki.

A kezelés elsősorban stádiumfüggő. Kezdeti stádiumban gyulladás ellenes kezelést rendel el a nőgyógyász szakorvos, előrehaladottabb stádiumokban pedig műtéti eljárást, sugárkezelést vagy kemoterápiát.