Thumbnail picture

Az Alzheimer-kór világnapja

Az Alzheimer-világnap egy 1994-ben, a Nemzetközi Alzheimer Társaság által kezdeményezett, és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által támogatott, minden év szeptember 21-én világszerte megrendezett eseménysorozat. Céljuk, hogy felhívják a figyelmet az Alzheimer-kór és más demenciák terjedésének veszélyére, visszaszorításának, a tévhitek eloszlatásának és a társadalmi összefogásnak szükségességére, a betegséggel élők körülményeinek javítására.

A kórt Alois Alzheimer bajor ideggyógyász írta le először 1907-ben. Az Alzheimer-kór az időskor betegsége, amely a gondolkodás és a megismerési (kognitív) funkciók beszűkülésével, elbutulással (demencia), magatartásváltozással majd gyors biológiai leépüléssel járó neuródegeneratív kórkép. A szellemi képességek romlásával együtt a normális napi életvitel és önellátás is lehetetlenné válik a beteg számára.

Az Alzheimer-kór kiváltó okai

A kór kialakulásának pontos okai ismeretlenek, ugyanakkor jelentős szerepet tulajdonítanak a genetikai hajlamnak, a családi halmozódásnak. Emellett a környezeti tényezők is közre játszhatnak, mint például a korábbi fejsérülések, magas vérnyomás, cukorbetegség és a depresszió.

Az Alzheimer-kór tünetei

Alkalmankénti memória kihagyás vagy ritkán látott emberek nevének elfelejtése természetes dolog. Az öregedésnek azonban nem természetes velejárója a gyakran látott, hozzánk közel állók nevének elfelejtése, vagy a mindennapi használati tárgyak megnevezésének képtelensége.

  • Fokozódó feledékenység
  • Az absztrakt gondolkodásra való képesség fokozatos elvesztése
  • Tájékozódó képesség elvesztése
  • A megfelelő szó megtalálásának nehézsége
  • Az ítélőképesség romlása
  • Személyiségváltozás

Diagnosztizálási módok a betegség azonosítására

Első körben a beteg anamnézise, a családtagok beszámolói, neurópszichológiai tesztek, valamint képalkotó vizsgálatok szolgálnak segítségül. Utóbbiak közül az MR, a CT, a PET valamint a speciális SPECT vizsgálatok használatosak.

Megelőzhető az Alzheimer-kór kialakulása?

Olyan életmódra kell törekedni, amely segíthet a kor megjelenésének elkerülésében, vagy annak késleltetésében.

Önképzés és oktatásban való részvétel ameddig csak lehetséges: a legjobb az agyat dolgoztató, nem repetitív, szellemi tréning.

Rendszeres, mindennapi sporttevékenység: napi 30-60 perces sport aktivitás lényeges csökkentheti az Alzheimer-kór megjelenését.

Az Alzheimer-kór kialakulását elősegítő betegségek gyógyítása: korábban említésre kerültek a magas vérnyomás és a cukorbetegség, de meg kell említeni még a dohányzást, a magas koleszterinszintet valamint az elhízást is. A szív és az erek egészségének megőrzése alapkövetelmény.

Egészséges táplálkozás: szorosan összefügg a fent említett betegségek felszámolásával. A vitaminokban, rostban gazdag ételek fogyasztása, a magas zsírtartalmúak kerülése valódi segítséget jelentenek.

Javasoljuk, hogy akár saját magán vagy közeli hozzátartozójánál, ismerősénél észleli, már az első tünetek jelentkezésénél forduljanak szakorvoshoz.