Thumbnail picture

Az altatás kockázatai

Valószínűleg mindannyian megijedünk, mikor egy-egy betegségünk gyógyítása műtéti beavatkozást igényel. Természetes, hogy ódzkodva fekszünk kés alá, hiszen éppen elég rémtörténet hallani altatással kapcsolatos vagy operáció közbeni komplikációkról, illetve hogy mik az altatás kockázatai.

Most igyekszünk választ adni minden kérdésére és eloszlatni minden félelmét, melyet az általános vagy helyi anesztéziával kapcsolatban táplál.

Műtét előtt

Az Ön mielőbbi gyógyulása érdekében műtéti kezelést javasolt orvosa. Ezen műtétek legnagyobb hányadát nem lehet érzéstelenítés nélkül végezni. Az, hogy pontosan milyen fajta anesztéziát alkalmaznak Önnél, több tényezőtől függ és mindig az aneszteziológus szakorvos feladata eldönteni azt. A beavatkozás előtt Önt minden esetben alapos kivizsgálásnak vetjük alá, mely végén az altatóorvos állásfoglalást tesz arról, hogy milyen módszerekkel lehet a műtét alatt a kívánt fájdalomcsillapítást elérni.

Egy belgyógyász szakorvosunk laborvizsgálatokat (a műtét típusától függően altatáshoz v. érzéstelenítéshez szükséges laborvizsgálatokat), EKG-t és általános egészségügyi állapot felmérést végez el Önnél, mely feltárja a műtétet esetleg megnehezítő tényezőket – mint például szívbetegség.

Amennyiben esetleg Önnél olyan betegség gyanúja merül fel, mely miatt a műtétet nem lehet elvégezni, azt elhalasztjuk és további, specifikus vizsgálatokat ajánlunk.

Anesztézia

A korábbi vizsgálatok fényében az aneszteziológus szakorvos a megfelelő érzéstelenítési módszert alkalmazza. Ez esetenként helyi érzéstelenítés, bódítás, de akár altatás is lehet. A módszert mindig az Ön leletei, a műtét típusa és egyéb befolyásoló tényezők határozzák meg.

Az aneszteziológiai szövődmények kialakulása nagyban függ az anesztéziát végző személy tapasztalatától, széles körű élettani, belgyógyászati tudásától. Medicover Kórházunkban nagy szakmai múlttal és szerteágazó tapasztalattal rendelkező aneszteziológus, intenzív terápiás szakorvos és asszisztensnő dolgozik.

Az anesztézia legfőbb feladata a fájdalomcsillapítás mind a műtét közben és után. Azért, hogy a fájdalmat minimalizálhassuk több támadásponton ható fájdalomcsillapító terápiát alkalmazunk.

Mellékhatások és kezelésük

Körültekintő alkalmazás mellett a kockázatok minimalizálhatók és a mellékhatások kezelhetők. Azonban a legnagyobb odafigyelés mellett is felléphetnek előre nem látott következmények. Kórházunk minden esetre felkészülten reagál:

 • Az anesztézia – főként az általános érzéstelenítés (altatás) – leggyakoribb szövődménye a torokszárazság, kaparó érzés a torokban. Ez ellen speciális gargalizáló folyadékkal, szájon át bevitt folyadék terápiával védekezünk.
 • Bizonyos műtétek során az operáció után hányinger és hányás is várható. Ezt megelőzendő már a műtét előtt és a műtét alatt is adunk a páciensnek hányáscsillapító gyógyszert, hogy elkerüljük a kellemetlenségeket
 • Gyakran előfordul emellett remegés, hidegrázás, mely ellen a műtét során az Ön testének melegítésével, testhőmérsékletre melegített infúzió adásával, és a műtét után komfort érzetet biztosító meleg  ágynemű használatával igyekszünk védekezni.
 • Érzéstelenítésen átetesett pácienseink gyakran panaszkodnak fejfájásra, zavartságra. Ez azonban átmeneti, és megfelelő gyógyszerekkel megelőzhető.

Rendkívül ritka szövődmények

Extrém ritka esetekben előfordulhatnak légzéssel, szívműködéssel kapcsolatos szövődmények.

 • Nehéz légútbiztosítás kezelésének esetére több lehetőség is adott kórházunkban a páciens állapotának, a műtét narkózis igényének függvényében. Altatóorvosaink folyamatos továbbképzéseken vesznek részt, többek között a nehézlégút biztosítási technikák elsajátításával kapcsolatban is.
 • Altatógép meghibásodása esetén tartalék altatógép a műtőben rendelkezésre áll, azonnal cserélhető, Önnek nem származhat így kára az esetlegesen felmerülő ilyen problémából.
 • műtőkben az újraélesztéshez szükséges műszerpark, személyzet és gyógyszerek egyaránt megtalálhatók.
 • Anesztéziából adódó szövődmények elhárítása érdekében 2 ágyas intenzív terápiára alkalmas szoba található a műtőben, lélegeztető géppel, többparaméteres monitorozást lehetővé tévő monitorrendszerrel.

További jó tanácsaink

Természetesen Ön is sokat tehet azért, hogy elkövetkezendő beavatkozása mellékhatásoktól mentes legyen. Tanácsoljuk, hogy:

 • Amennyiben dohányzik próbálja meg a műtét előtt két nappal már kerülni a cigarettát, ezzel nagyban csökkentheti a légzéssel kapcsolatos szövődményeket.
 • Ha minimálisra szeretné csökkenteni az alkohol káros hatásait, a műtét előtt 3-4 héttel már ne fogyasszon szeszes italt, a súlyos fejfájás, zavart tudat mind jó eséllyel elkerülhető ezáltal.
 • Mindig hozza magával rendszeresen szedett gyógyszereit, illetve gyógyhatású készítményeit.
 • Ha a beavatkozás előtti időszakban rossz a közérzete, fáj a feje, a torka mindenképpen jelezze a műtétet végző szakorvosnak, mert lehet, hogy befolyásolja a műtét kimenetelét.
close-link