Thumbnail picture

Condropathia (porc felpuhulás)

Alap esetben a térd ízületi üvegporc felszínek igen ellenállóak a nagy terhelésnek. Ha azonban a megszokottnál nagyobb terhelést kell elviselniük, porc felpuhulás lép fel.

Ez az állapot viszonylag hamar porckopásba megy át, így nagy jelentőséggel bír, hogy időben felismerjük a problémát és kezeljük.

A folyamatról annyit érdemes tudni, hogy az ízfelszíneket borító kb. 3-5 mm vastagságú üvegporc károsodik, folytonossági hiány (repedés, feltöredezés, fekély), elvékonyodás vagy teljes lemaródás alakul ki.

Kiterjedése, mélysége és helye szerint nagy változatossággal jelentkezik. A porcfelszín károsodása sokszor térdkalácsficam, térd instabilitás vagy tengelyeltérés (pl. „O” vagy „X” láb) gyakori következménye.

A későbbi általános ízületi kopás, degeneráció (artrózis) korai jele is lehet.

Egészséges térd és a térdartrózis megjelenése

A porc felpuhulás jellemző tünetei

A panaszok az elváltozás nagyságától, mélységétől és elhelyezkedéstől függetlenül hol intenzívebben, hol diszkrétebben jelentkeznek. Terhelés alatt fájdalom, mozgás közben recsegés, akadás-érzés és ízületi duzzanat a jellemző. A tünetek változatosan jelentkezhetnek; a terhelést, a sportolást többnyire akadályozzák, de akár sokáig fennállhat tünetmentesség is.

A jellemző panaszok a feszülés, duzzanat, felmelegedés és fáradékonyság. Rendszerint a panaszokat nem lehet egy bizonyos helyre lokalizálni.

A porc felpuhulást kiváltó tényezők

  • a kor előrehaladtával kopnak a porcsejtek,
  • fokozott igénybevétel esetén (sport, fizikai munka),
  • meniscus sérülés, térdkalácsficam, térd instabilitás vagy tengelyeltérés

Hogyan diagnosztizálják?

Porcfelszín károsodás esetén is fontos a pontos diagnózis felállítása, amely lépései a fizikális vizsgálat, a terheléses röntgen vizsgálat, vagy MR felvétel készítése. A porcfelszín károsodások mértéke azonban legpontosabban az artroszkópos műtét során derülnek ki.

Enyhíthetők a porc felpuhulás tünetei?

Amennyiben a porc felpuhulás korai stádiumban kerül felismerésre, számos mód áll rendelkezésünkre, hogy enyhítsük a tüneteket:

  • a terhelés átmeneti csökkentése,
  • a porcfelszín regeneráló gyógyszerek szedése,
  • a térd „olajozása”, amikor az ízületi folyadékhoz hasonló viszkozitású folyadékot juttatnak be, amely táplálja a meglévő porcsejteket, illetve csökkenti a kopást,
  • szteroid injekció, amely a mechanikai irritáció (a nagymértékben kikopott porc) miatt kialakult gyulladás csökkentésére szolgál,
  • testsúlycsökkentés,
  • az esetleges fennálló rizikótényezők kiküszöbölése,
  • speciális gyógytorna

A térdkalácson kialakult porckopás típusos panaszokat okoz, melyek gyakran csak sportolás közben jelentkeznek. Ilyen esetben a térdkalácsot tehermentesítő rögzítő készülék megszüntetheti a panaszokat.

Milyen műtéti eljárás végezhető?

Porckárosodások (porc felpuhulás) műtéti kezelése esetén az elsődleges cél az elváltozás megfékezése, és amennyiben lehetséges a károsodás helyén a regenerációs folyamatok beindítása. Ahhoz, hogy a degenerált porcrészek további leválását megállítsuk, a leváló, felrostozódott porcokat el kell távolítani, a felszíneket le kell simítani. A beavatkozást annak összetettsége miatt mindig térdspecialista szakorvos végzi.

Az ízület működésének helyreállítási folyamatában a shaverezés („borotválás”) mechanikus szerepe elsősorban abban rejlik, hogy regenerációs folyamat indul be a megdolgozott területeken. A felszíneket rostos porc borítóréteg fogja befedni, így annak kopása lassul, mivel a felszíneken egy bevonó réteg képződik.

Ha nagyobb porcfelszín károsodással állunk szemben, akkor porcfelszínek letisztítását követő porcfelszínstimuláció, az úgynevezett mikrofraktúra (felfúrás) számít a legbiztonságosabb rutineljárásnak. Az érintett területen megfelelő rehabilitáció mellett úgynevezett üvegporc szerű rostos porc tud kifejlődni, amely szövettanilag és terhelhetőség szempontjából ugyan nem felel meg az eredeti üvegporcnak, de sok esetben kiválóan terhelhető porcfelszín alakul.

Mire számíthatok a műtét után?

Az operáció utáni első néhány napban az ízület a műtét megpróbáltatásait heveri ki. Pihenésre van szüksége, mivel az artroszkópia során az ízület kenőanyagát „kimossák”, az ízületi nedv újratermelődéséhez pedig legalább három nap szükséges.

A porcműtétet követően döntő jelentősége van a 6-8 hétig tartó, két mankó segítségével történő teljes tehermentesítésnek. Ha az említett időszak letelik, az operált felszín elég erőssé válik ahhoz, hogy a bevonó réteg ne szakadjon le, s kisebb terhelés, lábra lépés sem préseli össze a porcfelszínt.

Az operált lábbal kizárólag a gyógytornász által előírt gyógytorna végezhető, ekkor kezdődhetnek az izomerősítő és nyújtási gyakorlatok. Amennyiben a tehermentesítés nem történik következetesen, vagy a gyógytorna túl korán kezdődik, a felszíneket bevonó folyamat elmarad, a felszínek gyakorlatilag szabadok maradnak, így a csont felől a károsító enzimek szinte akadálytalanul juthatnak az ízületi folyadékba. Ezáltal a kopási folyamat folytatódik, még akkor is, ha rövidtávon javulás volt észlelhető. Ahhoz, hogy a megmunkált területeken a regenerációs folyamat még intenzívebb legyen, néhány hét után porcvédő – hyaluronsav vagy polinukleotid – injekció adható az ízületbe.