Thumbnail picture

Segíthet a D vitamin a COVID-19 fertőzés leküzdésében?

A D vitamin számos élettani folyamatban játszik fontos szerepet, elengedhetetlen a csontképződéshez és a csontanyagcseréhez, valamint a kalcium-anyagcsere szabályozásához, hatással van az immunrendszer működésére és a sejtanyagcserére kifejtett hatása révén bizonyos daganatos betegségek megelőzésére.

A D vitamin (kalciferol) egy összefoglaló név, mely valójában két molekulatípust (vitamint) takar: az alacsonyabb biológiai hatékonyságú D2 vitamint (ergokalciferol), valamint az erősebb élettani hatású D3 vitamint (kolekalciferol).

A D vitamin egy hormonszerű előanyag, mely a napfény UV-B sugárzásának hatására keletkezik a bőrben.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Hogyan járul hozzá a D vitamin szervezetünk védekezőképességéhez?

Tudományos kutatások igazolták, hogy a D vitaminnak kulcsfontosságú szerep jut az immunrendszer működésében, azon belül is a megfelelő immunválasz elindításában.

A D vitamin a szervezet elsőszámú védőinek, a T-limfocita sejtek (a fehérvérsejtek egyik típusa) aktivációjához elengedhetetlen. A T-sejtek kutatják fel, majd semmisítik meg a szervezetünkben megjelenő vírusokat és baktériumokat. Ez a folyamat azonban csak megfelelő mennyiségű D vitamin jelenlétében működik megfelelően, így D vitamin-hiány esetén az immunrendszer védelme is csökkenhet.

Az őszi-téli időszakban, mivel ilyenkor szervezetünk a megfelelő mennyiségű napfény és UV-B sugárzás hiányában kevesebb D vitamint tud előállítani, fogékonyabbá válhatunk a vírusos felső légúti betegségekre is.

Hogyan segíthet a D vitamin COVID-19 vírusfertőzés leküzdésében?

A D vitamin koronavírus (COVID-19) elleni hatásáról már több tanulmány és cikk is született.

Habár nem állítható egyértelműen, hogy a D vitamin szint befolyásolná a COVID-19 fertőzés kialakulásának lehetőségét, több, COVID-19-el fertőzöttek körében készült tanulmány is rámutat arra, hogy a súlyos tünetekkel kórházba kerülő betegek jelentős százalékánál (75-80%) D vitamin-hiány is fennáll.

A kórházi kezelésre szoruló koronavírusos betegek immunrendszerét a D vitamin-hiány megszűntetését célzó, a D3 vitamin aktív formáját tartalmazó gyógyszerekkel erősítik, ami hozzájárulhat, hogy a szervezet hamarabb leküzdje a fertőzést, csökkentse ezáltal a betegség okozta tünetek erősségét, valamint a halálozást.

Honnan tudhatom, hogy van-e elég D3 vitamin a szervezetemben?

A D vitamin megfelelő szintjét a napon töltött idővel biztosíthatjuk. A téli, kora tavaszi és késő őszi napsugárzás azonban nem elegendő a megfelelő mennyiségű D3 vitamin előállításához, aminek eredményeként immunrendszerünk védekezőképessége is gyengül, ezáltal jóval fogékonyabbá válhatunk például a felső légúti betegségekre is.

A D vitamin pár hónapig képes raktározódni a szervezetben, majd szintje utánpótlás hiányában folyamatosan csökken.

A szervezet pillanatnyi D3 vitamin szintjét vérmintából történő laborvizsgálattal ellenőrizhetjük. Ez a vizsgálat a D vitamin felhalmozódását megelőzendően minden esetben javasolt a vitaminpótlás megkezdése előtt.

D vitamin

Hogyan pótolható a szervezet D vitamin szintje?

A D vitamin megfelelő szintjét nem táplálék bevitelével biztosíthatjuk, hanem a napon töltött idővel. Az ehhez szükséges mennyiségű UV-B sugárzás március és október között biztosítható mindössze 15 perces, az arcot és a fedetlen karokat érő direkt napsugárzással.

Fontos kiemelni, hogy a fényvédő szerek gátolják a D vitamin termelődését, ezért javasolt a nyári napokon a 15 óra utáni időszakot választani, amikor az UV sugárzás már enyhébb és a 15 percet napon töltött idő nem károsítja bőrünket.

A téli időszakban, igazoltan alacsony D vitamin szint esetén, javasolt táplálék kiegészítőkkel pótolni a szükséges mennyiséget, hogy ne alakuljon ki hiányállapot. A napi ajánlott beviteli mennyiség az őszi-téli időszakban felnőtteknek 2000 NE. A D vitamin kezelés 10 000 NE-ig biztonságosan alkalmazható.

Azonban javasoljuk, hogy D vitamin szedése előtt minden esetben konzultáljon háziorvosával, kezelőorvosával, vagy belgyógyásszal, hiszen számos tényező befolyásolhatja a megfelelő módszer kiválasztását és a javasolt napi beviteli mennyiséget. A túl magas bevitel káros lehet a szervezetnek.

Mire figyeljünk D vitamin pótlásakor?

A megfelelő D-vitamin-szint az immunrendszer általános egészsége szempontjából fontos, azonban ügyeljünk rá, hogy ne adagoljuk túl a D vitamin készítményeket.

A túl magas D-vitamin-szint a vér kalciumszintjének emelkedésével járhat, emiatt túl sok kalcium épül be a csontokba, az érfalakba, a tüdőbe, a szívbe, a vesékbe, ez növeli az érelmeszesedés, valamint vesekő kialakulásának kockázatát is, gyermekeknél pedig növekedési zavarokat okozhat.

A D vitamin pótlásának megkezdése előtt minden esetben konzultáljunk szakorvossal és ellenőrizzük szervezetünk D3 vitamin szintjét.