Thumbnail picture

Ételallergia vagy ételintolerancia?

Az ételallergia és az ételintolerancia részben hasonló tüneteket okoz, ami miatt gyakran tévesen, szinonimaként használják a két fogalmat. A két állapot azonban egészen más eredetű, különböző lefolyású és kimenetelű. Cikkünkből megtudhatja, melyik fogalom mit takar pontosan.

Mi az ételallergia?

Az ételallergiát a szervezet kóros immunválasza okozza, a bevitt táplálék alkotóelemeit a szervezet „veszélyesnek” tekinti, idegen anyagként kezeli és elkezd ellenanyagokat termelni. Ennek eredményeként megemelkedik a szervezetben a specifikus IgE ellenanyag szintje.

Az ételallergia minden esetben heveny immunválaszt vált ki, akár egyetlen falat allergizáló étel elfogyasztása is súlyos következményekkel járhat. A beteg arca, torka azonnal vagy rövid időn belül megduzzadhat, csalánkiütés, viszketés, jelentkezhet. Hasfájás, hányinger is kialakulhat, valamint nehézlégzés, szédülés, ájulás is bekövetkezhet. Súlyos esetekben anafilaxiás sokk is kialakulhat, ami a légutak szűkülete, a vérnyomásesés, valamint a gyors szívdobogás következtében életveszélyes állapotot is eredményezhet.

Mi az ételintolerancia?

Az ételintoleranciát az emésztőrendszer működési zavara váltja ki, mely egyes tápanyagokat nem tud megfelelően lebontani. Ennek hátterében bizonyos enzimek hiánya, csökkent vagy megszűnt aktivitása áll. Ilyen állapot például a laktóz intolerancia is, ahol a tejcukrot lebontó laktáz enzim hiánya okozza a panaszokat. Ételintolerancia esetén a vérszérumban kimutatható az ételspecifikus ellenanyag emelkedett szintje.

Az ételintolerancia tünetei nem azonnal, hanem órákkal vagy akár egy-két nappal az adott alapanyag vagy étel elfogyasztása után jelentkeznek. Leggyakrabban emésztőrendszeri panaszok, puffadás, gyomorbántalmak, bélpanaszok, hasmenés vagy székrekedés jelentkezik. Ehhez társulhatnak bőrproblémák vagy fejfájás is. A tünetek súlyossága általában függ az elfogyasztott étel mennyiségétől is, ezért gyakori, hogy kis mennyiség fogyasztása esetén nem jelentkeznek a kellemetlen tünetek.

Mivel a negatív hatás nem azonnal jelentkezik, csak speciális vizsgálattal határozható meg, hogy pontosan mely ételre érzékeny a beteg.

Mi a különbség a kettő között?

A legfontosabb különbség az ételintolerancia és az ételallergia közt, hogy míg ételintolerancia esetén az érintett ételből kis mennyiség elfogyasztása nem okoz feltétlenül tüneteket, addig ételallergia esetén kis mennyiség bevitele is jelentős allergiás reakciót válthat ki.

Az alábbi ábrán szemléltetjük a két állapot közti további különbségeket.

Hogyan diagnosztizálható, hogy ételallergiám, vagy ételintoleranciám van?

A legfontosabb, hogy semmiképp ne végezzünk öndiagnózist, ha a fenti tünetek bármelyikét tapasztaljuk. Minden esetben keressünk fel gasztroenterológiai szakrendelést, ugyanis hasonló panaszokat más betegségek is okozhatnak.

Az ételintolerancia vagy az ételallergia meghatározásához egy egyszerű vérvizsgálat elegendő. A panaszok alapján a kivizsgálás részeként szakorvosa nutritív allergia vizsgálatot és/vagy ételintolerancia laborvizsgálatot fog javasolni. A leletek alapján meghatározható, hogy ételallergia, vagy ételintolerancia áll fenn és mely tápanyagok okozzák azt. Ez alapján az allergén, vagy intoleráns panaszokat okozó táplálékok elkerülésével a kellemetlen panaszok megszűntethetők, illetve elkerülhetők. Kiegyensúlyozott étrend összeállításához kérje dietetikus segítségét.

close-link