Thumbnail picture

Fájdalmas a szürkehályog műtét?

Mi az a szürkehályog?

A szürkehályog a szemlencse elszürkülése, mely minél nagyobb területet érint a szemen annál homályosabb látást így látásromlást okoz.

Előfordulhat egy szemen, de mindkettőn is megjelenhet egyszerre.

Mivel az életkor az egyik legnagyobb rizikófaktor a betegség esetén, leggyakrabban 65 év felett fordul elő, azonban a fiatal kor sem ment fel 100 százalékosan a szürkehályog betegsége alól.

Az egyetlen mód, ahogy véglegesen megszüntethető a szürkehályog és az általa okozott tünetek, panaszok, az a műtéti eltávolítás.

Természetesen, legtöbbünk ódzkodik mindenféle műtéti, invazív eljárástól, mely különösen ijesztő, ha a szemünk világa kerül veszélybe.

A következő bekezdésben részletezzük, miért nem szükséges velejárója a szemészeti beavatkozásoknak – különösen a szürkehályog eltávolító műtétnek – a fájdalom.

Fájdalmas a szürkehályog műtét?

Egy szemműtét bizonyosan félelmetes gondolat elsőre, de hála a modern orvostudomány vívmányainak, félelmeink mára már alaptalanok. Manapság egy szemműtét, így a szürkehályog eltávolítását célzó műtét is szinte teljesen fájdalommentesen zajlik. Az egész beavatkozás alatt Ön ébren lesz, tudatában annak, ami körülötte zajlik.

A műtét előtt, ha szükséges, enyhe nyugtatót kaphat, ami csökkenti a félelemérzetét. A fájdalomcsillapításról egy speciális szemcsepp gondoskodik, melyet közvetlenül a beavatkozás előtt a műtétet végző szemész szakorvos juttat a kezelendő szembe.

Ez a szemcsepp biztosítja a teljesen fájdalom mentes szürkehályog eltávolítást és mű szemlencse behelyezést. Mivel a  szürkehályog műtét 10-20 percnél nem tart tovább, nem kell tartania a fájdalom későbbi megjelenésétől sem.

Ezt követően Önt rövid megfigyelés után otthonába bocsájtjuk, mellékhatásként pár napig homályos látást tapasztalhat, ami teljesen normális és magától rendeződik. Reméljük, sikerült eloszlatnunk félelmeit a szürkehályog műtéttel kapcsolatban. Ha többet szeretne tudni a műtét menetéről és szükségességéről kattintson ide.