Thumbnail picture

Bőrkiütések, légúti tünetek: allergia? Vagy valami más?

Bőrkiütések, légúti tünetek illetve emésztőrendszeri panaszok esetén legtöbbször valamilyen allergiára kezdünk el gyanakodni. Ha azonban minden allergia teszt negatív eredményt ad, érdemes hisztamin intolerancia vizsgálatot végeztetni.

Mi a hisztamin intolerancia?

A hisztamin-intolerancia magas hisztamin-tartalmú élelmiszerek, ételek fogyasztása után jelentkező és/vagy a szervezetben felszabadult nagy mennyiségű hisztamin miatt jelentkező tünet együttes.

A hisztamin a szervezetünkben termelődő hormonszerű anyag, ami idegi átvivő anyagként is működik. Fontos szerepet tölt be az immunfunkciókban és az idegen anyagokkal szembeni allergiás reakciók kialakulásában is. A szervezetünkben előállított mennyiség mellett jelentős mennyiséget juttatunk be ételek és italok útján is.

Hogyan alakul ki?

A szervezet által termelt, valamint a táplálékkal bevitt hisztamin lebontásáért a diamino-oxidáz (DAO) enzim felelős. Ha a bélfalban található enzim működése valamilyen betegség, vagy gyógyszer illetve alkohol fogyasztás miatt csökken, vagy túlságosan nagy mennyiségű hisztamin jut a szervezetbe, amit az enzim már nem képes lebontani, változatos, gyakran allergiaszerű tünetek jelentkeznek.

Mik a tünetei?

Tünetek akkor jelentkeznek, ha a felhalmozódott hisztamin eléri az egyéni tolerancia küszöböt. Emiatt a tünetek típusa, gyakorisága, száma és súlyossága is változó lehet és sokszor nem is köthető egy bizonyos élelmiszerhez.

Mivel tünetei megegyezhetnek a klasszikus allergiáéval, ezért is nevezzük pszeudoallergiás (álallergia) reakciónak.

A hisztamin intolerancia leggyakoribb tünetei:

  • Bőrtünetek: bőrviszketés, bőrkiütés, bőrkivörösödés, arckipirulás
  • Légúti tünetek: orrfolyás, tüsszögés, köhögés, légszomj
  • Emésztőrendszeri problémákhasmenés, hasfájás, puffadás, gyomorégés, hányinger, émelygés
  • Keringési rendszer tünetei: szívdobogásérzés, ingadozó vérnyomás, fejfájás, migrén, szédülés
  • Vegetatív tünetek: hőhullámok, rohamokban jelentkező izzadás, menstruációs zavarok, ödéma képződés (típusosan szemhéj ödéma)

Hogyan mutatható ki a hisztamin intolerancia?

A panaszokkal először javasolt belgyógyászati szakrendelést felkeresni, ahol a szakorvos laboratóriumi vizsgálatokat fog javasolni.

A hisztamin intolerancia nem IgE és IgG közvetítette immunreakciók, tehát allergia– és intoleranciatesztek alkalmával többnyire nem derül ki. Speciális laboratóriumi vérvizsgálat segítségével azonban meghatározható a DAO enzim koncentrációja, mely csökkent szintjének esetén valószínűsíthető a hisztamin intolerancia.

A hisztamin intolerancia laborvizsgálat eredményével minden esetben keresse fel belgyógyász szakorvosát, aki a leletek alapján felállítja a pontos diagnózist. A hisztamin intolerancia okozta panaszok hisztamin mentes diétával elkerülhetők, melyet a diagnózis után dietetikus szakember állít össze. Szükség esetén a DAO enzim pótolható is.