Thumbnail picture

Hogyan csökkentsük a melanoma kialakulásának kockázatát?

Mi a melanoma?

A melanoma a bőrdaganatok legsúlyosabb típusa. Kialakulásában a pontos ok még mindig nem tisztázott, azonban bizonyos, hogy az ultraibolya sugárzás nagymértékben növeli a melanoma kialakulásának kockázatát, így az erős napfény illetve a szolárium egyaránt felelős lehet. A kialakulás kockázatában az életkor és a nem is szerepet játszhat. A 40 év feletti korosztályban, és különösen a nők esetében gyakoribb megbetegedés.

A test bármely pontján kialakulhat, de a leggyakrabban a napfénynek kitett területek vannak veszélyben, a lábak, karok és az arc valamint nyáron különösen figyelni kell a hát bőrvédelmére! Előfordulnak azonban úgynevezett rejtett melanomák is, melyek akár a talpon, a fejbőrön, fénytől védett hajlatokban helyezkednek el. Emiatt a rendszeres bőrgyógyászati melanoma szűrést – főleg a nyár előtti időszakban – érdemes elvégeztetni.

Azonban a figyelmeztető jelek korai felismerése nagy segítség, hiszen az időben észlelt melanoma elváltozások nagyon sikeresen kezelhetőek.

Mikor beszélhetünk melanóma áttétről?

A rendszeresen igénybe vett bőrgyógyászati szűrővizsgálatok jelentősége éppen abban áll, hogy a melanómát még azelőtt felfedezzük, mielőtt az elkezdene a bőr mélyebb rétegeibe terjedni. Amíg ugyanis a bőr hám rétegében van jelen, és eltávolításra kerül, a gyógyulás 100%-osan garantált.

Ha azonban nem sikerül ebben a még korai stádiumában kiszűrni, ahogy nő a melanóma, úgy terjed a bőr lentebbi rétegeibe, egészen addig, míg el nem éri a vér- és nyirokereket. Ekkor pedig fennáll az esélye, hogy a daganatos melanóma képződményről apró sejtek válnak le, amelyek könnyű szerrel bekerülnek a keringési rendszerbe. Onnan pedig a szervezet bármely pontjába eljuthatnak, és újabb daganatos elváltozást okozhatnak. Ilyenkor beszélünk melanóma áttétről.

A melanóma stádiumai

Milyen egy anyajegy?

Az anyajegyek jellemzője, hogy egységes színűek – barna, sötétbarna, akár fekete is lehet, jól elkülönülő határvonala van és ovális vagy kerek a formája, és átlagosan 6 mm átmérőjűek (mint a ceruza végén a radír).

Amennyiben változást észlel a megszokott formához képest, az anyajegy határvonala elmosódik, esetleg szabálytalan alakúvá válik, megváltozik a színe, megnő az átmérője, azonnal konzultáljon szakorvosával a tünetekről, ezzel a bőrrák kialakulását előzheti meg.

Hogyan csökkentsük a melanoma kialakulásának kockázatát?

1. Kerüljük el a legerősebb napsugarakat!

Az UV-sugárzás a legintenzívebb délelőtt 10 és délután 16 óra között, ebben az időszakban javasolt a szabadban töltött időt csökkenteni, még abban az esetben is, ha felhős az ég. Így a bőrrák kialakulásának kockázata mellett a gyors leégés okozta bőrkárosodást is elkerülhetjük.

2. Gondoskodjon a bőrvédelemről!

Erős napsütésben (akár télen-nyáron egyaránt) mindig használjon fényvédő krémeket, legalább 15-ös faktorszámú krémet és kétóránként ismételje meg a használatot. Ha strandol és közben többször a vízben is tartózkodik, akkor a vízálló 30-as faktorszámú naptejek használata javasolt.

3. Gondoskodjon a megfelelő ruházatról is!

Sokan elfelejtik, hogy a napvédő krémek mellett a ruházatunkkal is védekezhetünk a káros sugarak ellen. Javasolt a kis fényáteresztő ruhák viselése, ami még a karokat és lábakat is védik, mégis kényelmes viseletet biztosítanak. Ne feledkezzünk meg a baseball sapka vagy egy széles karimájú kalap viseléséről sem, ugyanúgy a megfelelő, UVA és UVB védelemmel egyaránt ellátott napszemüveg kiválasztása is fontos, mert a bőrünk mellett a szemünk védelméről is gondoskodnunk kell.

4. Nyáron kerülje el a szoláriumot!

A természetes napsugarakon túli további UV-sugárzás növeli a bőrrák kialakulásának kockázatát.

5. Tartson rendszeres önvizsgálatot!

Ismerjük meg a bőrünk anyajegyeit és jellegzetességeit, vizsgáljuk meg rendszeresen magunkat, hogy történt-e változás a szeplőkön, anyajegyek környékén. Ne csak a közvetlenül látható helyeket vizsgáljuk meg, tükör segítségével az arcot, nyakat, fület és a fejbőrt nézzük át, de a mellkas és a törzs teljes felületét, a hajlatokat is. Fontos területek a talp és a lábujjak közötti részek valamint a nemi szervek környékének ellenőrzése is.