Thumbnail picture

Hogyan választja ki orvosa a megfelelő műlencsét szürkehályog műtét esetén?

szürkehályog

Mi az a szürkehályog?

A szürkehályog gyakori és sokakat érintő probléma. Olyannyira, hogy évente közel 40 millió szürkehályog eltávolító műtétet hajtanak végre világszerte.

A szürkehályog a szemlencse elszürkülését jelenti, mely minél nagyobb területet érint a szemen annál homályosabb látást így látásromlást okoz.

Előfordulhat egy szemen, de mindkettőn is megjelenhet egyszerre.

Mik a szürkehályog megjelenésének árulkodó tünetei?

  • Kettős látás
  • Sárgásan, halványan látja a színeket
  • Erős fények mellett, nagyon világosban rosszabbul lát
  • Tompán, homályosan lát
  • A szemüvege (ha Ön hord) egyre kevésbé hatékony

Ha bármely tünetet tapasztalja, érdemes és szükséges felkeresnie szemészeti konzultációnkat, ahol szakképzett orvosaink diagnosztizálni és kezelni tudják a problémák okát.

Hogyan távolítják el a szürkehályogot a szemlencséről?

Szakorvosaink egyben távolítják el a szemlencsével, melyet ultrahang segítségével apró darabokká zúznak, a könnyebb eltávolítás érdekében. Ezt követően egy új, mesterséges szemlencsét helyeznek be orvosaink, ami úgy funkcionál, mint eredeti lencséje. Ezt intraokuláris lencsének röviden IOL-nek is nevezik.

műtét előtt szakorvosa alaposan megvizsgálja látását, szemének anatómiáját és ez alapján elkészíti az egyedi, tökéletes illeszkedő szemlencsét, mely beültetésre kerül. A műtét célja, hogy helyreállítsa a látást a szürkehályog megjelenése előtti állapotra. Ezt az elszürkült, homályos lencse eltávolításával és egy műlencse behelyezésével érik el.

Emellett azonban, másodlagos célként, a látás javítása is lehetséges. Ha Ön szemüveget kényszerült hordani – akár közelre, akár távolra lát rosszabbul – lehetőség van korrigáló műlencse beültetésére is. Így akár a látása teljesen visszanyerhető, további szemüveghordás nem szükséges.

Többféle lencse is elérhető, vannak monofokális, multifokális és tórikus lencsék is, mind-mind más célt szolgálva:
Ezekkel fénytörési hibák, rövid vagy távollátás is korrigálhatók, így hatalmas javulás várható a beavatkozás után.