Thumbnail picture

Kinél fordulhat elő nagyobb eséllyel pajzsmirigy alulműködés?

Pajzsmirigy alulműködés abban az esetben alakul ki, ha maga a pajzsmirigy nem képes elég hormont termelni, vagy az agyalapi mirigy nem szabályozza jól annak működését. Ennek hátterében számos ok állhat, vannak azonban olyan esetek, amikor ezen állapot kialakulásának jóval nagyobb esélye van. Cikkünkben sorra vesszük, milyen esetekben érdemes jobban odafigyelni a pajzsmirigy működésre, hogy annak alul vagy túlműködése ne okozzon kellemetlen panaszokat hosszú távon. Pajzsmirigy rendellenesség gyanúja esetén endokrinológus szakorvos felkeresése javasolt.

Kiknél nagyobb a pajzsmirigy alulműködés kockázata?

A gyógyszereket szedőkön kívül egyes betegségek is a pajzsmirigy alulműködés nagyobb rizikójával járnak, pl. más autoimmun betegségben szenvedő betegek (lupus, coeliakia, vitiligo, 1-es típusú diabétesz, rheumatoid arthritis, stb), egyes szindrómákban (pl. Turner szindróma, Down szindróma). Bizonyos mértékű családi halmozódás is megfigyelhető. Gyakoribb a pajzsmirigy alulműködés idősebb korban, leggyakrabban nőknél alakul ki.

Pajzsmirigy alulműködés a terhesség alatt és után

A pajzsmirigy alulműködése legtöbb esetben már a teherbe esést is megnehezíti, hiszen a hormonok hiánya akadályozza a normál peteérést, tüszőrepedést és beágyazódást.

Terhesség alatt természetes a pajzsmirigy funkciók változása. Ilyenkor a szervezet pajzsmirigy hormon igénye megnő, mivel a 16. hétig a magzat is az anyai hormonokra van utalva. A pajzsmirigynek emiatt az első trimeszterben több hormont kell termelnie. A kezeletlen pajzsmirigy hormon hiány veszélyezteti a terhességet, növeli a vetélés, a koraszülés és a preeclampsia (terhességi magas vérnyomás) esélyét, gátolja a magzat idegrendszeri fejlődését.

A terhesség ideje alatt érdemes a pajzsmirigy hormon szinteket 6-8 hetente ellenőrizni, különösen, ha korábban ismert volt a pajzsmirigyzavar, az anya gluténérzékeny, vagy a családban előfordult már pajzsmirigy betegség.

Szülés után gyakran okoz panaszokat az immunrendszer aktivizálódása nyomán kialakuló pajzsmirigy gyulladás. Ez az állapot legtöbbször pajzsmirigy túlműködéssel indul, amit szapora szívdobogás, álmatlanság, nyugtalanság kísér, majd a csökkenő hormontermelés eredményeként alulműködésre vált át, krónikus fáradtsággal, súlygyarapodással, depresszióval.

A szülést követően 6-8 héttel javasolt a pajzsmirigy hormonok vizsgálata, különösen panaszok esetén, illetve azoknak a kismamáknak, akiknél autoimmun pajzsmirigy betegség (link), vagy 1-es típusú cukorbetegség állt már fenn a terhességet megelőzően.

Olvasson bővebben a pajzsmirigy alulműködésről

További írások a pajzsmirigy túlműködésről