Thumbnail picture

A légúti allergia fajtái és tünetei

Az allergia az immunrendszer fokozott, túlzott reakciója bizonyos allergénekre. Az allergének azoknak az anyagoknak a fehérje-alkotórészei, amelyek a túlérzékenységet okozzák.

A légúti allergia érintheti a teljes hörgőrendszert, ilyenkor allergiás asztmáról beszélünk, vagy az orrnyálkahártya gyulladásával jár, és allergiás rhinitis (szénanátha) formájában jelentkezik.

A légúti allergia kialakulásának okai

Az orvosok alapvetően a genetikai öröklődést tartják felelősnek a betegség kialakulásában, amelyhez hozzájárulnak a környezeti hatások.

Az asztmát tekintve világszerte évről évre nő a kisgyermekkori és a fiatal felnőttkori súlyos esetek előfordulása, az 50 éves korosztályban pedig gyakoribbak a tartós légzésbeszűküléssel járó tünetek.

A náthás megbetegedések esetében a környezeti faktorok közül a legnagyobb jelentőséggel a városi és ipari légszennyeződés, a dohányzó szülők, a háziállatok közeli jelenléte és az egészségtelen lakásviszonyok bírnak.

Előfordulása és tünetei

Az allergiás asztma hátterében számos kiváltó ok lehet, mely kivizsgálása viszonylag hosszabb folyamatot kíván.

szezonális asztma tünetei az év meghatározott időszakában jelentkeznek. Ide soroljuk azokat a típusokat, amelyek hátterében főleg növényi polleneket kell keresni, az év adott időszakában virágzanak és vannak jelen a levegőben.

perenniális asztma tünetei egész évben fennállnak és kiváltó okai közül leggyakrabban a háziporral és az állatszőrökkel találkozhatunk.

A  foglalkozási asztma  külön kategóriát jelöl, melyen belül további három alcsoportot különböztetünk meg:

  • állati eredetű: állattenyésztéssel és laboratóriumi körülmények között állatkísérleteket folytatók körében;
  • növényi eredetű: pékek és cukrászok körében elterjedt a nagymennyiségű szálló gabonaporok és lisztek, valamint tea és kávé porának belélegzése miatt;
  • enzim eredetű: előfordulási aránya javarészt a tisztítószerek (mosópor), élelmiszer- és gyógyszeriparban nagy.

Az asztma klinikai képe nemcsak betegről betegre, de egy betegnél is folyamatos változást mutathat. A kóros ingadozás hátterében elsősorban a légúti túlérzékenység áll.

Az asztma jellegzetes tünetei az allergén belégzését követően váratlanul fellépő nehézlégzés, amelyet köhögés és mellkasi feszülés érzése kísér. A légzéskor a hörgők görcse miatt a kilégzés nehezített.

Az allergiás rhinitis szintén jelentkezhet szezonálisan vagy egész évben panaszokat okozhatnak.

A szénanátha tipikus tünetei az orrfolyás, tüsszögés, köhögés, orrviszketés, orrdugulás, nehézlégzés, szemviszketés, mellkasi feszülés.

A légúti allergia diagnosztizálása

A kórelőzmény pontos felvételének nagy jelentősége van: a családban előforduló megbetegedések, a tünetek szezonális jelentkezése, a háztartásban lévő háziállatok, a lakásviszonyok, illetve a beteg foglalkozása mind segítséget jelentenek a diagnózis felállításában.

Az asztma diagnosztizálása roham esetén viszonylag egyszerű, mivel a megnyúlt kilégzés, a hörgők által kiadott búgó, sípoló hang jellegzetesek. Az allergiás vizsgálatokon túl (vérvétel és bőrpróba) légzésfunkciós vizsgálatokat végez az orvos, melyekhez spirométert és csúcsáramlásmérőt használ.

Tünetmentes időszakban az allergiás asztma diagnosztizálása belégzéses provokációs vizsgálatokkal történik. Ilyenkor az asztmát és az allergiás érzékenységet csak külön lehet vizsgálni.

vérből végzett allergia vizsgálattal az egyes allergének ellen a szervezetben termelődött specifikus ellenanyagokat képesek kimutatni, valamint a bőrpróbával (Prick teszt) végzett vizsgálatok is szóba jöhetnek.

Hogyan enyhíthetők vagy szüntethetők meg a tünetek?

Az allergiás betegségek radikális, de hatékony ellenszere a reakciót kiváltó allergének elkerülése, amely a gyakorlatban szinte lehetetlen. Háziporatka-allergia esetén célszerű eltávolítani a lakásból a szőnyegeket és egyéb porfogókat – plüssállatok, díszpárna, falvédő.

A gyógyszeres kezelés célja az allergiás rohamok megelőzése, a gyulladás csökkentése és a tünetek enyhítése. A gyulladáscsökkentőket, mint megelőző gyógyszereket mind allergiás asztmában, mind allergiás rhinitisben alkalmazzák.