Thumbnail picture

Mennyire veszélyes a végbélpolip?

A végbélpolip olyan kinövés, amely a vastagbél utolsó szakaszát képező végbélben jön létre. A népesség több mint egyharmadát érinti. Előfordulása 50 éves kor felett gyakoribb. Egyaránt lehet jó, vagy rosszindulatú elváltozás. Többféle méretű és alakú végbélpolip létezik. Míg a kisméretű végbélpolipok az esetek többségében nem okoznak panaszokat, addig a nagyobb méretűek olyan tüneteket produkálhatnak, mint a véres, nyákos széklet, vagy hasmenés illetve hasfájás. Súlyosabb esetben nem csak székrekedést, hanem bélelzáródást is okozhatnak. A polipok egyes típusai kialakulásuk után néhány évvel behatolnak a bélfalba, majd rosszindulatú daganattá (karcinóma) alakulnak. A polip típusának megállapításához szövettani vizsgálat szükséges. A végbélpolip eltávolítása többnyire a béltükrözéssel egyidejűleg, annak felfedezésekor megtörténik.

A végbélpolip kialakulásának okai

A polip kialakulásának esélyét jelentősen növeli a helytelen táplálkozás (magas zsírtartamú, rostokban szegény étrend), dohányzás, túlzott mértékű alkoholfogyasztás, illetve a genetikai hajlam. Az egészséges étrend, a bőséges folyadékfogyasztás és a rendszeres testmozgás segítségével, valamint a káros szenvedélyek mellőzésével a betegség kialakulásának kockázata jelentősen csökkenthető.

Milyen tünetek utalhatnak végbélpolipra?

A kisebb méretű végbélpolipok általában panaszmentesek, ezért gyakran csak béltükrözéssel tárhatók fel, míg a nagyobb méretűek esetében hasmenés, nyákos-, illetve véres széklet, valamint hasfájás is jelentkezhet. Súlyosabb esetben a kifejezetten nagy mérettel rendelkező végbélpolip beszűkítheti a beleket, székrekedést, valamint bérelzáródást idézhet elő, ami komoly egészségügyi problémákhoz vezet.

Mennyire veszélyes a végbélpolip?

A polipoknak csak egyes típusai hatolnak be mélyen a bélfalba, és válnak rosszindulatú daganattá (karcinóma). Ez általában a kialakulásuktól számított néhány éven belül következik be. Adott polip típusának megállapításához elengedhetetlenül szükséges a szövettani vizsgálat, melyhez először teljes egészében el kell távolítani a végbélpolipot. Az eltávolított polipból szövetmintát vesznek, melyet mikroszkópos vizsgálatnak vetnek alá. Ez alapján megállapítható, hogy jó -, vagy rosszindulatú elváltozásról van szó.

Mikor szükséges a végbélpolip eltávolítása?

A végbélpolip eltávolítása a béltükrözéssel egyidejűleg, annak felfedezésekor történik. A polip eltávolítására nem csupán a tünetek megszüntetése miatt, de a szövettani vizsgálat szempontjából is szükség van az elváltozás milyenségének (jó-, vagy rosszindulatú) meghatározásához. A további kezelési mód(ok) megválasztása a szövettani eredmény alapján történik.