Thumbnail picture

Mi a különbség a végbéltályog és a végbélsipoly között?

Mi a végbél és mi a funkciója?

A végbél (körülbelül 12 cm hosszúságú) a vastagbél legutolsó szakasza. A keresztcsont és a farokcsont előtt, a kismedence üregében helyezkedik el. A végbelet fényes, mirigyeket tartalmazó nyálkahártya borítja. Falában két gyűrűs záróizom (nem akaratlagos, akaratlagos) található. A széklet távozását a bélcsatornából a végbél, valamint a belső, nem akaratlagos és a külső akaratlagos záróizom összehangolt mozgása segíti elő.

A végbél betegségei között tartjuk számon a végbéltályogot és a végbélsipolyt, melyek a végbél körüli terület bakteriális felülfertőződése révén fellépő gyulladás következtében alakulnak ki.

Mi az a végbéltályog?

A végbéltályog az ánusz területén keletkező fájdalmas, duzzadt állapot, mely magas testhőmérséklettel jár. A tályogot az úgynevezett periproktális mirigy gyulladásának terjedése okozza, mely egy gennyes üreget hoz létre a belső és külső záróizom között. A tályogból spontán kifolyó genny a fájdalom megszűnését és a láz csökkenését eredményezi. Amennyiben a spontán kifakadás nem történik meg, műtéti eltávolítás szükséges. A műtét során intravénás érzéstelenítésben egy kis metszést ejtenek a duzzanat fölött, majd evakuálják a tartalmát.

Mik a végbéltályog tünetei?

  • erős végbéltáji fájdalom
  • bőrpír, duzzanat
  • nyomásérzékenység
  • székletürítési zavar, képtelenség a székelésre
  • vizeletürítési zavar
  • magas láz
  • tályog megnyílásakor gennyes váladékozás

Mi az a végbélsipoly?

A végbélsipoly a végbél üregéből kiinduló rendellenes járat, mely a bélfal izomrétegei között elhelyezkedő mirigyek gyulladásának köszönhetően jön létre. A gyulladás következtében felgyülemlett genny a végbél körüli szövetekben próbál eltávozni. Többnyire tályog (fájdalmas csomó) formájában tör a felszínre, mely az esetek többségében sebészi beavatkozást igényel. A tályog sebészi eltávolítását követően is előfordulhat, hogy sipoly keletkezik, mely sokszor csak évek múlva jelentkezik. A végbélsipoly (fistula) nagyon ritkán gyógyul magától, többnyire műtéti úton kezelhető.

Mik a végbélsipoly tünetei?

  • feszítő fájdalmak
  • gennyes, véres váladékozás

A végbéltályog és a végbélsipoly megelőzése

A túlzásba vitt higiéniás szokásoknak köszönhetően a bőr természetes védekezőképessége csökken. A székelést követő, bő vízzel történő szappanos mosás az ideális módszer a túlzottan illatosított, kórokozók elleni szerek használata helyett, melyek a bőr berepedezését segítik elő, allergiát, illetve ekcémát okozhatnak. Kiemelkedően fontos továbbá a megfelelő folyadékbevitel és a rostokban gazdag étrend, ami megnehezíti, hogy a kórokozók elszaporodjanak.

close-link