Thumbnail picture

Mi a pajzsmirigy túlműködés?

A pajzsmirigy túlműködés akkor alakul ki, ha a pajzsmirigy több pajzsmirigy hormont termel, mint amennyit a szervezet vár tőle. Ez a túl sok pajzsmirigy hormon a szervezet minden részére hatással van. A pajzsmirigy túlműködés orvosi neve a hyperthyreosis vagy thyreotoxicosis. A napi gyakorlatban a laborban mért pajzsmirigy hormonokat fT3 és fT4 jelöli. (A pajzsmirigy ezen kívül is termel hormonokat, melyek  meghatározására ritkábban van szükség.) A TSH szabályozza a pajzsmirigy működését, ezt az agyalapi mirigy termeli. Ha a szervezet több pajzsmirigy hormont szeretne, a TSH-t megemeli, ha több pajzsmirigy hormon termelődik, mint amennyi az igény, a TSH lecsökken.

A pajzsmirigy túlműködés ellentéte a pajzsmirigy alulműködés, más néven hypothyreosis. Az alul- és túlműködés kapcsolata összetett, egy betegség különböző szakaszaiban is előfordulhat, illetve egyik átfordulhat a másikba. Mind az alulműködés, mind a túlműködés többféle okból alakulhat ki.

A pajzsmirigy hormonok az anyagcserét szabályozzák,vagyis azt, hogy szervezetünk hogyan hasznosítja az energiát. Leegyszerűsítve pajzsmirigy túlműködésben a test funkciói felgyorsulnak.

A pajzsmirigy túlműködés idősekben általában lassabban indul, fiatalabbakban a kezdete lehet hirtelen. Nagyjából a lakosság 1-2%-ának van túlműködő pajzsmirigye. Nőkben gyakrabban alakul ki, mint férfiakban. A betegek jelentős része 60 évnél idősebb.

Kezelés nélkül a pajzsmirigy túlműködésnek súlyos káros következményei lehetnek a szervezetre, elsősorban a szívre. A pajzsmirigy hormon túltermelés gyógyszeresen általában jól kontrollálható, és a súlyos komplikációk megelőzhetők.

A pajzsmirigy a nyak elülső részén, az ádámcsutka alatt található. Pillangó alakja van, a pillangó szárnya a légcső két oldalán helyezkedik el. A pillangó szárnyának négy csúcsán a négy kis mellékpajzsmirigy helyezkedik el.

 

Melyek a pajzsmirigy túlműködés tünetei?

 

A pajzsmirigy túlműködés tünetei szerteágazóak, és betegenként eltérőek lehetnek. Ha fokozatosan alakul ki a túlműködés, elképzelhető, hogy a betegben a tünetek nem is tudatosulnak. A legtöbb tünet és panasz a felgyorsult anyagcseréhez köthető.

 

Az alábbi panaszokból több egyidejű, tartós jelenléte esetén gyanakodhatunk a pajzsmirigy túlműködésére:

 

 • Megduzzadhat a nyak a megnagyobbodott pajzsmirigy (struma) miatt
 • Idegesség, hangulatingadozás, ingerlékenység, szorongás, koncentrációs nehézség lehet
 • Hasmenés
 • Légzési nehézség
 • Gyengeség, fáradékonyság, rossz alvás

 • Izomgyengeség
 • Meleg érzékenység, izzadt, nyirkos bőr, hőemelkedés, láz
 • Megnövekedett étvágy
 • Termékenységi problémák, libido csökkenés
 • Foltos hajhullás
 • Szapora szívverés, szídobogás érzés
 • Kézremegés, vörös tenyerek és talpak
 • Hirtelen fogyás vagy súlygyarapodás

Ezekben az esetekben érdemes mielőbb endokrinológus szakorvost felkeresni.

Cukorbetegek instabil, kiugró vércukrokat mérhetnek. Szívbetegekben nagy a ritmuszavar és a szívelégtelenség veszélye.

Olvasson bővebben a pajzsmirigy túlműködésről

További cikkeink a pajzsmirigy alulműködésről

 

Kedves Ügyfelünk!

Klinikáink az alábbi
​napokon zárva tartanak: 


December 24.: Zárva
December 25.: Zárva
December 26.: Zárva
Január 1.:  Zárva

A két ünnep közötti nyitva tartási időről az
egyes klinikák oldalán tájékozódhat, a
lenti gombra kattintva.
Megnézem 
close-link